Ketem, Erken Teşhisle 9 Kadının Hayatını Kurtardı

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), son yıllarda bayanlarda artış gösteren meme kanseri...

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), son yıllarda bayanlarda artış gösteren meme kanseri ve rahim ağzı kanserinde yaptıkları sağlık taramasında 9 bayanın hayatını kurtardı.

Halkın yoğun olarak ziyaret ettiği Barutçuoğlu Alışveriş Merkezi'nde KETEM tarafından sağlık standı açıldı. Doktor ve hemşirelerinde bulunduğu stantta, vatandaş kanser konusunda bilinçlendiriliyor. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Kastamonu'da prostat, meme ve rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için çalışmalarını hızlandırdı. KETEM görevlileri tarafından halkın yoğun olduğu alışveriş merkezinde bilinçlendirme standı açıldı. Alışveriş merkezini ziyarete gelen vatandaşlara kanser konusunda bilgiler görevli doktor ve hemşireler tarafından verildi. KETEM'de Sorumlu Hemşire Suna Berber, yaptıkları ücretsiz sağlık taramasında 9 bayanda kanser vakası tespit ettiklerini belirterek, "Bunlardan 8 tanesi meme kanseri, bir tanesi rahim ağzı kanseriydi. Yaklaşık olarak 3 bin kişinin sağlık taramasını yaptık. Bunlar 30 yaş üstü bayan gurubunu kapsıyor. Bilgileri de aile hekimlerinden aldık. Biz erken teşhis konusunda Kastamonu'da çok başarılıyız. 9 bayanın hayatını erken teşhis nedeniyle tekrar hayatlarını geri hediye etmiş olduk" dedi.

Reklam
Reklam

"AMACIMIZ KANSER KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK"

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Yılmaz ise, bundan sonra da halkın yoğun olduğu bölgelerde kanser konusunda halkı bilgilendirmek amacıyla stant açacaklarını söyledi. Kanserin, organizmada meydana gelen ve hücrelerin kontrolsüz büyüdüğü kötü huylu tümörlere verilen genel adı olduğunu belirten Yılmaz, "Alışveriş merkezine açtığımız stantlarla amacımız halkın KETEM taramalarına katılımlarını ve kanser konusunda farkındalığını artırmaktır. Kanser hastalığına yol açan etmenleri 2 grupta toplayabiliriz. Bu etmenlerden birisi hastaların yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aileden getirdikleri kalıtsal özelliklerine bağlı olarak değişir. Bir diğeri ise çevresel faktörlerdir. Sigara ve alkol kullanımı, güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği saatlerde uzun süre güneş altında kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimsayal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, vb.) hava kirliliği, radyasyona maruz kalma kötü beslenme alışkanlığı bu faktörler arasında yer alır. Kanser için en iyi tedavi erken teşhistir. Önce kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz. Hiç rahatsızlık duymasak da mutlaka yılda bir kez genel kontrolden geçmeliyiz. Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. İyileşme oranı kanserin erken teşhisi ile doğru orantılıdır."

Reklam
Reklam

"HALKIMIZI KETEM'E BEKLİYORUZ"

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinin kanser konusunda halkı bilgilendirmek, bilinçlendirmek maksadıyla faaliyetlerine devam ettiğini belirten Yılmaz, "Taramalarımız, meme ve kolon kanserinde 50-70 yaş arası kadınlara, serviks (rahim ağzı) kanserinde 30-65 yaş arası kadınlara, 50-70 yaş arası erkeklere ise prostat ve kolon kanseri için devam etmektedir. Halkımızı bu taramaları yaptırmaları konusunda bilgilendirmek için bu tür stantlar açıyoruz. Başvuran kişilerin taramalarını ücretsiz olarak yapmaktayız. KETEM'i tanıtım faaliyetlerimiz kapsamında halka daha fazla ve daha kolay ulaşabileceğimizi düşündüğümüz Kuzuykent Mahallesindeki İş Merkezine taşıdık. Amacımız KETEM taramalarına katılımları ve kanser konusunda farkındalığı artırmaktır" dedi.

"NÜKLEER SANTRAL, KURALLARA GÖRE YAPILIRSA ZARARI OLMAZ"

Sinop'ta kurulması planlanan nükleer enerji konusunda da açıklamada bulunan Yılmaz şöyle konuştu:

"Nükleer Enerji ile Nükleer Santral farklı bir kulvardır. Sinop'ta Nükleer Santral yapılıyor veya yapılmıyor diye şuan için bir şey yok. Hala etüt aşamasında bulunuyor. Nükleer enerji kontrol altına alınıp kontrollü kullanıldıktan sonra çok sağlıklı, hiçbir şekilde insan sağlığına zarar vermeyecek santrallerdir. Ama tabii ki bunun nasıl yapılacağı bizim bilgi ve becerimiz alanın dışında bulunuyor. Baz istasyonları ve nükleer santraller çok fazla spekülasyon ediliyor. Bunlar bizler tarafından kural ve kaidelerine göre yapıldıktan sonra tespit edilmiş bir sağlığa zararlı bizim yönümüzden bir şey yok. Ama kurallara, nizamlara, kaidelere göre uygun yapılması lazım."

Reklam
Reklam

Kastamonu Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Yüksel Kutlu da, tüm vatandaşları KETEM'e ücretsiz taramaya davet ederek, "Arkadaşlarıma da çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: