KEY mağdurları için kanun teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz KEY mağduriyetini önlemek ve ödemeleri hızlandırmak için kanun teklifi verdi.

Teklifte hak sahiplerinin mağduriyetini önlemek için başvurunun ve ödemenin takvime bağlanması ile ilgili hükümler kaldırılırken ilgili kurumların listeleri eksiksiz hazırlaması için de bir yıllık yeni süre tanınıyor.

Korkmaz Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla, kanun teklifi hakkında bilgi verdi. 1987 başı ile 1995 sonu arasında, 9 yıl işçi, memur ve emeklilerden yüzde 2 ile yüzde 4 arasında kesinti yapıldığını belirten Esfender Korkmaz, “KEY ödemeleri ile ilgili yasada KEY ödemeleri için 6 ay içinde liste hazırlanması ve ödenmesi öngörüldü. Ancak iki yıldan fazla zaman geçmesine rağmen birçok insan hakkını alamadı. AKP iktidarı bütçe açıkları nedeniyle KEY ödemelerini sürüncemede bırakıyor” dedi. 2009 bütçe kanunu ile hak kazananlarla ilgili listenin hazırlanması için 8 aylık süre verildiğini belirten Korkmaz “AKP iktidarı artan bütçe açıklarını düşürmek için işçinin birikmiş fonlarını kullanıyor. Bütçe açıklarının maliyetini çalışanın sırtından çıkarıyor. İşsizlik fonunu kullanması, 2010 yılında memura, ortalama hedef enflasyonda kalan ortalama yüzde 3.6 oranında zam yapması ve KEY ödemelerinin geciktirilmesi bu uygulamanın örnekleridir. KEY ödemelerinde hükümetin manipülasyon yapmasını önlemek ve hak edenlerin mağduriyetini önlemek için yasada değişiklik yapılarak tereddütlerin ortadan kaldırılması gerekir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

TEKLİF NE GETİRİYOR?

Kanun teklifinde ise hak sahiplerinin mağduriyetini önlemek için başvurunun ve ödemenin takvime bağlanması ile ilgili hükümler kaldırılarak ilgili kurumların listeleri eksiksiz hazırlaması için bir yıllık yeni süre veriliyor. Teklifte ayrıca başvuru alınmasına gerek kalmadan hak edenlerin ödemesinin yapılması, ödemelerin SGK kayıtlarından ve ilgili kuruluşlar tarafından çıkarılması da öngörülüyor. Teklife göre KEY ödemesini 31 Ekim 2009 tarihini kadar alamayanlara, bu tarihten başlayarak gelir vergisi gecikme faizi kadar faiz tahakkuk ettirilecek ve KEY ödemesi bu faizle birlikte hak sahibine ödenecek.

(ANKA)