KEY'de hak sahibi olarak 8 buçuk milyon kişi belirlendi

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, KEY ödemelerine ilişkin şu ana kadar 8 milyon 493 bin 956 kişinin hak sahibi olarak belirlendiğini, bunlar için toplam 2,8 milyar YTL ödeme yapılacağını belirterek, "Şu anda Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığının (EGYO) yaklaşık 500 milyon YTL'lik nakdi var. Biz kendilerine 1,3 milyar YTL borç vereceğiz. Ayrıca bunun dışında kalan 1 milyar YTL'yi de bugün çıkacak yasa çerçevesinde Hazine olarak üstleneceğiz" dedi.

Bakan Şimşek, TBMM Genel Kurulunda görüşülen KEY kesintilerinin ödemelerini de içeren Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimini Yeniden Düzenleyen Kanun Tasarısının tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Şimşek, Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in KEY ödemelerinin kamu maliyetine getireceği yüke ilişkin sorusu üzerine, şu ana kadar 8 milyon 493 bin 956 kişinin hak sahibi olarak belirlendiğini ifade ederek, bunlar için ödenecek toplam tutarın 2,8 milyar YTL olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Bunun 1.8 milyar YTL'sinin EGYO tarafından yapılacağını belirten Şimşek, "Şu anda EGYO'nun yaklaşık 500 milyon YTL'lik nakdi var. Biz kendilerine 1,3 milyar YTL borç vereceğiz. Ayrıca bunun dışında kalan 1 milyar YTL'yi de bugün çıkacak yasa çerçevesinde Hazine olarak üstleneceğiz" dedi.

Hak sahiplerine verilecek ortalama rakamlara ilişkin soru üzerine de Şimşek, "Eğer bir çalışan 1987 ve 1995 yılları arasında sürekli bir şekilde kesinti yapılmışsa, toplam olarak yaklaşık bin 391 YTL alacak" diye konuştu.

SSK'lının 271.8 YTL, Emekli Sandığına tabi olanların da 496.4 YTL alacağını dile getiren Şimşek, toplamda ortalama hak sahiplerinin 325.5 YTL almasının beklendiğini bildirdi.

KEY ödemelerinin nemalandırılmasına ilişkin soru üzerine ise Şimşek, mevcut kanunda Emlak Bankasının 6 ay vadeli mevduatın esas alınacağının belirtildiğini anımsatarak, "Bizim burada farklı bir uygulamaya geçmemiz söz konusu değil. Hatta biz işçi lehine düzenleme yaptık. Biz tüm dönem için Emlak Bankasının 6 ay vadeli mevduat faizini dikkate aldık. Burada herhangi bir aykırılık söz konusu değil" dedi.

Reklam
Reklam

"CARİ AÇIK TABİ Kİ SORUN..."

Şimşek, borçlanma tutarlarında çok büyük artış öngörmediklerini vurgulayarak, Türkiye'de kamu borçlarının hem mutlak değer olarak hem de milli gelire oran olarak 2004 yılından bu yana düşüş gösterdiğini söyledi. "Cari açık Türkiye'de tabi ki ciddi bir sorun" diyen Şimşek, şunları kaydetti:

"Bunu ciddiye alıyoruz. Son dönemlerde gerek istihdam paketi yoluyla Türkiye'deki firmaların rekabet gücünün artırılması, gerek enerji piyasası reformuyla enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, ar-ge reformuyla katma değeri yüksek ürünlere geçişi ile çok yönlü bir şekilde orta vadeli bir şekilde cari açığı makul düzeye çakacak çaba içerisindeyiz. Cari açık bir sorun. Bunu azaltmanın yolu katma değeri yüksek ürünlere geçmektir. Kısa dönemde en iyi şey mali disiplini korumamız, fiyat istikrarı üzerinde odaklanmamız ve iş ortamını iyileştirmemiz lazım."

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından TBMM Başkanvekili Meral Akşener, çalışma süresinin dolduğunu belirterek, birleşimi yarın saat 13.00'te toplanmak üzere kapattı.

Reklam
Reklam