Kgf, 21 Kobi’nin 5 Milyon 900 Bin Tl Kredisine Kefil Oldu

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Kredi Garanti Fonu (KGF) Şube Müdürü Osman Murat Kıcıman, Zonguldak...

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Kredi Garanti Fonu (KGF) Şube Müdürü Osman Murat Kıcıman, Zonguldak Merkez ve Düzce Merkez ile tüm ilçelerindeki KOBİ’lere teminat sıkıntısı yaşadıkları noktalarda kefil olmak suretiyle krediye ulaşma imkanı sağladıklarını söyledi.

21 KOBİ’NİN KREDİSİNE KEFİL OLDU

2012 yılın Ocak ayında Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası binasında hizmet vermeye başlayan KGF Zonguldak (Kdz. Ereğli) Şubesi’nin şu ana kadar 21 KOBİ’nin toplam 5 milyon 900 bin TL kredisine kefil olarak krediye ulaşmasını sağladıklarını belirten Kıcıman, faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Reklam
Reklam

Halen 2 personel ile KOBİ’lere hizmet verdiklerini belirten Kıcıman, “Zonguldak ve Düzce’deki bütün bankalardan gelen KOBİ’lerin kredi talepleri ile ilgili inceleme yapıyoruz. Teminat eksiği olması ya da firmanın Kurumumuza uygun teminatı bulunması halinde bankalar KOBİ’leri bize yönlendirerek işlem yapabilirler. Ya da Şubemize gelen firma yetkilileri ne tür bir krediye ihtiyaçları olduklarını anlatıyor, uygun olanları biz bankalara yönlendiriyoruz. Banka, firmalarla ilgili olarak kendi Bölge ya da Genel Müdürlüğü’nden ön onay alıyor. Biz kredinin %80’ine kadar kefil olabiliyoruz Kobi’lere. Kalan yüzde 20’lik dilime ilişkin teminatlandırmayı firma banka ile kendisi hallediyor. Aynı bankalar gibi biz de mali bir inceleme ve istihbarat çalışması yapıyoruz. Firmayı yerinde ziyaret ediyoruz. Bu kredi ile ilgili bir rapor hazırlıyoruz. Krediye ilişkin onay mercii ise Kredi Garanti Fonu Genel Müdürlüğümüzdür. Kredi Garanti Fonu Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş özel bir fon olup, kamu yararına faaliyet gösterir. Kar amacı gütmez. Vergi ve harçlardan tamamen muaftır. Elde ettiği kar, sermayesine eklenir ve bu sermaye daha çok KOBİ’ye ulaştırılır. Kurucu ortaklarımızdan bir tanesi KOSGEB, Sanayi Bakanlığı’na bağlı olduğunu düşünürsek kamu ortağımız, diğeri de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’dir. Dolayısıyla sermaye yapımız, yarı özel, yarı kamu şeklinde olup, sermayemizin kalan 1/3’ünü de beraber çalıştığımız kamu ve özel bankaların aktardığı fonlar oluşturmaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

KGF TARLAYI DA İPOTEK KABUL EDİYOR

Kredi Garanti Fonu’nun sağladığı avantajlar hakkında bilgiler veren Kıcıman şunları söyledi; “Kredi Garanti Fonu bankaların kabul etmediği teminatları da kabul ediyor. Bunu biraz açayım çünkü bu çok önemli; Bankalar genellikle tarla, belediye hududu dışı yerler ile hisseli taşınmazları teminat olarak kabul etmiyorlar. Ayrıca ikinci derece ipotek konulmasına da sıcak bakmıyorlar. Kredi Garanti Fonu olarak bu tür taşınmazların tamamını teminat olarak kabul ediyoruz. Olabildiğince değerine yakın bir rakamdan değerleyerek KOBİ’lerin ilave krediye ulaşmasını sağlıyoruz. Bunun dışında üretici firma olması halinde makinelerini ticari işletme rehini kapsamında teminat olarak alabiliyoruz. Araç rehini ile de teminat oluşturabiliyoruz. Ayrıca bankalar yeni kurulan firmalarla sıcağı sıcağına kredi ilişkisine girmek istemiyorlar. Bir yıla kadar faaliyet göstermesini ve mali verilerinin şekillenmesini bekliyorlar. Kredi Garanti Fonu, bugün kurulan bir firmayla dahi projesini beğenmesi halinde kredi ilişkisine girebilir. KOBİ’lerin tanımında Türk Ticaret Kanunu’ndaki son değişiklikten sonra yılık cirosu 40 milyon TL’yi, çalışan sayısı da 250’yi aşmayan şirketler KOBİ olarak kabul ediliyorlar. Bu da piyasamızdaki şirketlerin büyük çoğunluğunun KOBİ olduğunu gösteriyor. İkinci şartımızı da KOBİ’nin herhangi bir odaya kayıtlı olması. Ticaret ve Sanayi odası olmak zorunda da değil. Herhangi bir esnaf odasına kayıtlı, sermaye ya da şahıs şirketi de Kredi Garanti Fonu’nun kefaletini bankalardan talep edebilir. Bir berber ‘ben ikinci bir kuaför salonu açacağım’ diyerek bize gelebilir. Bütün herkese hitap ediyoruz, hiç bir şekilde sektör ayrımımız yok. Hayvancılık ya da tarımsal bir kredi de talep edebilir firmalar. KOBİ başına 1 milyon TL’ye kadar kefil olabiliyoruz firmalara ki bu 1.250.000-TL krediye tekabül ediyor. Firmaya maliyeti ise inceleme sırasında alınan 250-550 TL’lik ücret ve kullandırım sırasında bankanın alacağı faizin dışında kefil olduğumuz tutar üzerinden yıllık tahsil edilecek %2 komisyon ile 300-TL tahsis komisyonudur. İhracat yapan firmalar için Eximbank kredilerinin tamamına kefil oluyoruz, ancak Eximbank kredilerinde firmaların direk bize başvurması gerekiyor. Son olarak belirtmek istediğim de KOSGEB ya da BAKKA’da ki hibe benzeri bir uygulamamızın olmadığıdır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: