KGF için hukuka uygunluk uyarısı

Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK), Kredi Garanti Fonu'na (KGF) kamu kaynaklarının hukuka ve hesap verilebilirlik ilkelerine uygun aktarılmasını istedi.

VAVEK'ten yapılan yazılı açıklamada, kredi garanti mekanizmasının güçlendirilmesi için Kredi Garanti Fonu'na 1 milyar lira kaynak aktarılacağının kamuoyuna duyurulduğu anımsatılarak, mevcut Kredi Garanti Fonu'nun özel hukuk hükümlerine göre kurulmuş bir şirket olduğu ve kamu denetimi dışında olduğu ifade edildi. Krizden etkilenen reel sektör firmalarının mali açıdan rahatlatılması ve bankaların kredilendirme işlemlerinde risklere karşı sigortalanması yaklaşımının yerinde olduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: "Bu amaçla kamu kaynağı kullanılması da doğaldır. Ancak vatandaşın vergilerinden ödenecek olan bu paranın özel hukuk hükümlerine tabi şirkete, denetim mekanizması oluşturulmadan aktarılmasının uygun olmadığı görüşündeyiz. Vergi veren bütün vatandaşların kriz ortamında ödedikleri vergilerin bir bölümünün kamu denetiminden uzak kullanılmaması gerekir. Bu nedenle söz konusu para ya özel yasayla yeni kurulacak bir kamu şirketine aktarılmalı ya da mevcut Kredi Garanti Fonu şirketine sermaye olarak konulmalıdır."

Reklam
Reklam

"KEFALETLER UYGUN ARALIKLARLA KAMUOYUNA AÇIKLANMALI"

Diğer taraftan Fon'un hangi bankaların hangi şirketlere verdikleri kredilerin kefaletinde kullanıldığı uygun aralıklarla kamuoyuna açıklanması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, kaynağın, tahsili tamamen imkansız hale gelecek krediler için kullanılmasının mutlak koşul olması gerektiği ifade edildi. Açıklamada, "VAVEK olarak, kamu kaynağının kredi garantisine ayrılması işleminin, hukuka ve hesap verilebilirlik ilkelerine uygun yapılmasını öneriyoruz" denildi. (ANKA)