"Kıbrıs için yazılı öneri vermeyi düşünmedik"

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Türkiye'nin Kıbrıs Rum Kesimi'ne limanlarını açma önerisinin yazılı olarak verilmesinin düşünülmediğini kaydetti.

Tan, bugün düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. AB Genel İşler Konseyi'nin aldığı Türkiye ile üyelik müzakerelerinin "kısmen dondurulması" kararının ardından AB-Türkiye ilişkilerinin ne derece soğuyacağının sorulması üzerine Tan, "Biz bildiğimiz yolda ilerlemeye devam edeceğiz. AB ile bundan sonraki ilişkilerimiz objektif ve adil temel üzerinde yürüyecektir. Biz baskılara ve özellikle Rumlar'dan kaynaklarının baskılara AB'nin boyun eğmesini kabul etmiyoruz. Bunun doğru olduğuna inanmıyoruz. AB'nin mutlaka stratejik, büyük resmi görerek davranacağını ümit ediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Eğitim ve Kültür başlığı dışında AB'den yeni bir başlığın açılmasıyla ilgili davet mektubunun gelip gelmediğinin sorulması üzerine Tan, "Şimdiye kadar böyle bir davetin geldiğine ilişkin bende bilgi yok" açıklamasında bulundu. AB bağlamında Kıbrıs sonunun genel çözümüne ilişkin bir öneri getirileceğinin belirtildiği ve bu konuda kendilerine bir bilgi verilip verilmediğinin sorulması üzerine Tan, "Kıbrıs sorunun çözüm yeri Birleşmiş Milletler'dir. Kapsamlı çözümün adresi BM'dir. AB kapsamlı çözüm için doğru bir forum değildir. Bunu her seviyede ve defalarca açıkladık. Tutumumuz değişmemiştir, değişmeyecektir. Bu sorun kapsamlı bir çözüme kavuşturulması için mutlaka BM'de ele alınmalıdır. Hatırlayacaksınız AB içinde bu görüşe destek veren ülkeler mevcuttur. Biz bu desteğin daha somut bir şekilde ortaya çıkması beklentisindeyiz" değerlendirmesini yaptı.
Bazı AB Dışişleri Bakanları'nın Türkiye'nin limanlarla ilgili önerisini yazılı olarak dile getirmesi durumunda yeni başlayacak zirvede ele alabileceklerini belirttiklerinin hatırlatılması ve önerinin yazılı hale getirilip getirilmeyeceğinin sorulması üzerine Tan, "Bizim yazılı bir şekilde öneri vermemiz söz konusu olmamıştır ve bundan sonra da önümüzdeki toplantıdan önce böyle bir önerinin yazılı şekilde verilmesi de düşünülmemektedir" cevabını verdi.
Tan, Estonya ve İsveç'in ardından KKTC ve başka ülkelerin ikili ilişkilerinin geliştirilmesi için Ankara'nın adım atıp atmayacağının sorulması üzerine Tan, "Elbette atacak. Gerçekten bizim gayretlerimiz neticesinde ve KKTC'nin özverili çalışmaları sonucunda, KKTC ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda birçok ülke adımlar attı. Bundan sonra da belirttiğiniz ülkeler de dahil olmak üzere, diğer AB ülkelerinin KKTC ile hem siyasi hem ekonomik bakımdan ilişkilerini geliştirmeleri ve güçlendirmeleri için biz elimizden geleni yapacağız. Girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz. Bu mutlaka KKTC yetkilileri tarafından da desteklenecektir. Bu bizim politikamızın temel unsurlarından bir tanesidir" diye konuştu.
Irak Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporuna ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine ise Tan, "Genel olarak raporun Irak'taki sorunlara doğru biçimde işaret ettiğini söylemek mümkündür. Ayrıca ortaya konulan önerilerin merkezi yönetimin güçlendirilmesi, komşu ülkelerin rolü gibi, Türkiye'nin yaklaşımlarıyla da örtüştüğü görülmektedir" dedi. AİHM'in, bir Rum vatandaşın başvurusuna ilişkin verdiği kararla ilgili bir soru üzerine Tan, bunun çok önemli bir karar olduğunu belirtti. Tan, bu kararın KKTC'nin bundan sonra alacağı hukuki kararların AİHM tarafından, dolayısıyla AB tarafından ve diğer hukuki kurumlar tarafından tanındığı anlamına geldiğini vurguladı. Tan, "Bu çok önemli bir başarıdır. Bu olumlu karşıladığımız karar sadece Zenides Arestis başvurusu açısından değil, aynı zamanda diğer benzer başvurular açısından da önem taşımakta ve AİHM'in münferit iddiaların çözümü İçin öngördüğü sürecin önemli bir aşamasını oluşturmaktadır" dedi.
Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi'nin bıçakla yaralanması olayıyla ilgili bir soru üzerine Tan, saldırının adi bir suç olduğunun öğrenildiğini ve büyükelçinin sağlık durumunun şu anda iyi olduğunu söyledi. Tan, Moskova Büyükelçiliği'nin Rus makamları nezdinde gerekli girişimleri yaptığını da bildirdi. Tan, Kürdistan antetli bir belgenin Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği tarafından onaylandığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de, "Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın bir belgeye onay verdiği yönündeki haberi biz de gördük. O haberde ciddi eksiklikler mevcuttur. Bizim onay verdiğimiz husus, belgenin üzerindeki merkezi hükümetin yani Irak'ın Dışişleri Bakanlığı'nın mührünün tasdik edilmesidir. Onun dışında o belgeyle ilgili yaptığımız hiçbir husus yoktur. Dolayısıyla bunu sanki olmayan bazı hususların kabul edilmesi tanınması gibi yansıtmak da yanlış olmuştur. Burada biz gayet sıradan ve doğru bir konsolosluk işlemi gerçekleştirdik" dedi.
Tan, İran'ın Türkiye'ye verdiği doğalgazı azaltmasıyla ilgili bir girişimde bulunulup bulunulmayacağının sorulması üzerine de, "Gaz alımı ilgili temaslar devam eden bir sürecin unsurlarıdır. Ben somut olarak orada ne gibi gelişmeler sağlandı bilmiyorum" dedi.
(MÜG-MB-MB-Y)
13.12.2006 14:22:48 TSI
NNNN

Reklam
Reklam