"Kıbrıs konusunda bir adım öndeyiz"

DAVOS (İHA) - Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Kıbrıs konusunda Türkiye'nin hiçbir zaman masadan kalkan taraf olmayacağını belirterek, "Kimin Avrupa'ya daha yakın olduğunu ispatlayacağız" dedi.

İsviçre'nin Davos kasabasında bugün başlayan Dünya Ekonomi Forumu'na (WEF) katılan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan Kıbrıs meselesi, ekonomi gibi birçok konuya değindi.

Babacan özellikle Kıbrıs konusunda son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamanın birçok ülke lideri tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandığını ifade ederek, "Türkiye Kıbrıs meselesinde hiçbir zaman masadan kalkan taraf olmayacak. Türkiye bir adım ilerdedir. Masaya oturmamakla bu iş çözümlenmez. Türkiye'nin, yani Başbakanın 24 saat önce yapmış olduğu teklif, tüm dünya liderleri tarafından olumlu karşılanmaktadır. Biz her zaman çözüm isteyen tarafız.

Reklam
Reklam

Geçen sene Davos'ta da bunu çok iyi bir şekilde Sayın Annan'a anlattık ve kendisi de kabul etti. Son yapmış olduğu açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın bu konuda vermiş olduğu sözleri tamamıyla yerine getirdiğini vurguladı. Bu çok önemlidir. Böylelikle kimin Avrupa'ya daha yakın olduğunu göreceksiniz, ispatlayacağız. Biz hiçbir zaman masadan kalkacak taraf olmayacağız. Kıbrıs'ın çok uzun bir tarihi var, zaman zaman biz de hata yapmışızdır; ama eskiye bakmıyoruz, ileriye bakıyoruz. Dünya değişiyor. Avrupa Birliği artık Türkiye'yi dahil etmiş durumdadır. Yeni kurallara göre oynamak ve düşünmek gerekir. Türkiye, uzun vadede olumlu sonuçlar elde edecektir" dedi.

Başmüzakereci olması sebebiyle Kıbrıs konusuna özellikle Davos'ta yapmış olduğu ikili görüşmelerde değindiğini ve olumlu tepkiler aldığını söyleyen Babacan, "Çok detaylı olmuyor; ancak bu tepkiler kamuoyuna zaten olumlu yansıyor. Mesela İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un tüm tepkilere rağmen Talat ile görüşmesi, bunun bir göstergesidir. 3-4 sene önce bu mümkün olmazdı. Yaşanan olumlu gelişmeler, Türkiye'nin pozitif yaklaşımı sonrası ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE AB'YE ÇOK YAKLAŞMIŞTIR"

Farlılıkların yerine evrensel değerleri koymak gerektiğini vurgulayan Devlet Bakanı Babacan, "Ortak değerleri paylaşmak herkesin yararına olacaktır. Medeniyetler çatışması, İslam ve AB, Türkiye'nin getirileri ve götürüleri konusunda AB'nin ortak değerleri vardır. 50 sene önce AB'nin temelini oluşturan ülkeler savaşıyorlardı, aranırsa pek çok farklılık bulunur. Kavga etmek, sorun aramak değil, farklılıkların yerine ortak, evrensel değerleri aramak lazım. Bu şekilde yaklaşırsak, faydalı olacaktır. AB işte bu nedenle birlik sağlamaktadır. Zaman zaman sıkıntı olabilir; ama bu önemli değildir, geçicidir. Doğru olan nihayetinde ortaya çıkar, ona göre davranılmaktadır. Geçici tartışma üzerinde durmamak lazım" şeklinde konuştu.

3 Ekim'de müzakere süreci başlar başlamaz 20 Ekim'de taramaya başlanıldığını hatırlatan ve Türkiye aleyhine olumsuz grafik çizmeye çalışanları sert bir dille eleştiren Babacan, "Bu hafta iki ayrı heyet Brüksel'de. Yeni üyeler arasında en hızlı ülke biziz. 12 aylık bir süre zarfında taramanın tamamı bitecek. Hızlı gitmemizin eleştirilmesi önemli değil. AK Parti, çalışmalarını beğenmeyen kişiler tarafından eleştirmektedir. Yanlış yapılanları düzelteceğiz, ama bizi boşa eleştirmek da haksızlıktır. Türkiye birçok konuda AB'ye çok yaklaşmış durumdadır, süreçten çok umutluyuz. Ekonomideki gelişmeler konusunda yeni bir rekora daha imza atıldı" dedi.
Bakan Babacan, enflasyonun düşürülmesi konusundaki çalışmalara da kısaca değinerek, "Makroekonomik olarak en çok yararlanan dar gelirlilerdir. Sabit gelirde enflasyona göre artış vardır. Gıda ve giyim ürünlerinde artış olmamıştır. Enflasyon da sabittir, yükselmemiştir. Halkımızın alım gücü arttı. Şu anda Türkiye'nin 5 bin dolarlık milli geliri var ve bu tabii ki düşük. Ama artırmaya çalışıyoruz. Çalışmadan bu olmaz. Enflasyon hedefimizi dış etkinlikler beklenenin dışında olursa tutturacağız. Bu konuda tecrübe kazandık" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam