"Kıbrıs önümüze engel olarak çıkartılmasın"

Ankara (AA)- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB'nin 11 Aralık kararıyla müzakere süreciyle bağlantısı olmaması gereken Kıbrıs sorununu Türkiye'nin önüne engel olarak çıkartmaya çalıştığını belirterek, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

AB Genel Sekreterliğinde yapılan Türkiye'nin AB sürecine ilişkin toplantının açılışında konuşan Gül, AB müzakere sürecinin sürdüğünü söyleyerek, "Bu sıkıntılar, kararlar ve bizim karşı açıklamalarımıza rağmen ortada gerçek olan bir şey vardır ki, o da Türkiye AB ile katılım müzakereleri yapan bir ülkedir ve bu süreç devam etmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Gül, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye'nin müzakere süreci ile ilgisi olmayan bambaşka bir konu olduğunu söyleyerek, açılmayacak 8 faslın da tıpkı diğerleri gibi yerleşik usuller çerçevesinde ele alınarak, teknik hazırlıklarının devam ettirileceğini söyledi.

Sürecin kararlılıkla sürdürüleceğini belirten Gül, gerekirse bu fasılları Türkiye'nin kendisinin açıp kendisinin kapayabileceğini, bu formaliteleri, hazır olduğunda AB ile "bir günde" gerçekleştirebileceklerini belirtti.

11 Aralık kararının Türkiye'nin reformlar konusundaki kararlılığında en ufak bir sarsıntıya bile yol açmadığını söyleyen Gül, temel şiarlarının reformları sadece siyasi alanda değil günlük alanda da devam ettirmek olduğunu kaydetti.

Gül, bazı çevrelerde reform çalışmalarının AB'ye verilen tavizler veya dayatmalar olarak takdim edilmeye çalışıldığını söyleyerek, "Bu doğru değildir. Reformlar Türkiye'nin ihtiyacıdır. Türk halkının hayat standartlarını yükseltmek için devam etmeleri zaruridir" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Gül, "Müzakere sürecimizi siyasi mülahazalarla yavaşlatmak, hatta durdurmak isteyen AB üyeleri sürecin her aşamasında çaba gösterebilirler. Süreci yavaşlatmak isteyenler haksız olsalar da zaman zaman bunda başarılı da olabilirler. Ama şunu unutmayalım ki aynı şekilde sürecin hızlı ve başarılı bir şekilde sürmesi için uğraşan AB ülkeleri de vardır" diye konuştu.2007'nin seçim yılı olduğunu belirten Gül, "Hiç kimse şu kanaate varmasın ki, 2007 yılı kayıp yıl olacaktır" dedi.

Gül, bu yıl öncelik verilen bütün kanunların kararlılıkla meclise sevk edileceğini, meclisin de bunları çıkartacağını söyledi.Toplantıda, 2013 yılına kadar Türkiye'nin AB sürecinde izleyeceği yol haritası ele alınıyor. Bu toplantının ardından birkaç hafta içinde şekillenmesi beklenen yol haritasının taslak bir çerçevesinin AB Genel ekreterliğinin internet sayfasından kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Toplantıda siyasi konuların ele alınmayacağı, teknik değerlendirme yapılacağı belirtiliyor.