Kıbrıs özel temsilcisi Möller kalıyor

LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıs Rum basını, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'taki Özel Temsilciliği'ni yürüten Michael Möller'in yerine bir başkasının atanacağı iddialarını yalanladı.

Rum Politis gazetesinin "Möller Kalıyor" başlığıyla verdiği habere göre, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'taki Özel Temsilciliği'ni yürüten Möller'in yerine bir başkasının atanacağı yönündeki iddialar doğru değil. Möller'in görevinde kalmaya devam edeceğini belirten gazete, Türkiye'nin, Möller'in görevine bir başkasının atanması yönündeki ısrarını sürdürdüğünü, ancak "güçlü arabulucuların", Möller'in Kıbrıs sorununu idare ediş şekli ile tam bir fikir birliği içerisinde olduklarını iddia etti.

Reklam
Reklam

Bir süre önce Möller'in yerine 3 kadın adaydan birinin getirilmesinin düşünüldüğü yönündeki haberleri hatırlatan gazete, önemli bir diplomatik kaynağa dayandırdığı haberinde, yakın gelecekte Möller'in görevinden alınmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

Haber göre söz konusu kaynak; halihazırda adı geçen 3 kadın adayın ya başka görevlere atandığını ya da bu görevi kabul etmediklerini, Möller'in de kendisine yapılan başka görevlere ilişkin "cazip" teklifleri reddederek görevinde kalmayı tercih ettiğini bildirdi.

Gazete, ABD ve İngiltere gibi ülkelerin de, Möller'in "sırf taraflardan biri istedi diye" görevinden alınmasını doğru bulmadıklarını ve bu görüşlerini BM Genel Sekreteri'ne ilettiklerini iddia etti. Politis'e göre diplomatik kaynak, Möller'in Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a sundukları önerilerdeki ortak noktaları belirlemek için çalışmaya koyulduğunu söyledi.

Möller'in karşılaştığı en büyük sorunun, her iki tarafta da birbirlerine karşı hakim olan kuşkular olduğunu yazan gazete, KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca'nın konuya ilişkin açıklamasına yer verdi. Gazete, Erçakıca'nın açıklamasında, Papadopulos'un önerilerinin kendilerine ulaştığını belirttiğini, ancak bu önerileri "karmaşık" olarak nitelendirdiğini belirtirken, Erçakıca'nın bu görüşünün Kıbrıs Rum tarafınca reddedildiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Türk ve Rum taraflarının, Lokmacı Barikatı'nın (Ledra Kapısı) açılması konusunda ise anlaşmaya çok yakın olduklarını iddia eden gazete, ancak bu konuda Türk askerinin "çekilmesine" onay vermesi gereken Türkiye'nin de olurunun alınması gerektiğini, ancak Türk tarafının buna pek istekli görünmediğini savundu.