Kıbrıs Rum basınından ABD tepkisi

LEFKOŞA (İHA) - ABD şirket temsilcilerinden oluşan ticari heyetin ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi'nin eşliğinde dün Ercan Havaalanı üzerinden KKTC'ye gelmesi Güney Kıbrıs'taki Rum basının bugünkü ana gündemini oluşturdu. Gazeteler, ziyarete ve Rum tarafındaki protestolara sayfalarında geniş yer verdi.

SİMERİNİ, "Amerikan politikasının dünkü sahnelenişinin, Hollywood'unkileri aratmadığı" yorumunu yaptı ve Amerikalı işadamlarının dün KKTC'ye gelişlerini "yasadışı" diye niteleyerek; bu kişilerin, Türkiye'deki Amerikan şirketlerinin Türk temsilcileri olduğunun anlaşıldığını, ancak KKTC'ye gelişlerinin ABD'nin istediği mesajları verdiğini yazdı.

Reklam
Reklam

Gazete, "Washington Hollywood Tarzı Sahneye Koydu - Amerikan 'Giyinmiş' Türkler - Amerikalılar Türk'tü-Siyasi Nedenlerle Kurulmuş Sahne - Yatırım İçin Geldiler Ama Fotoğraflarla Yetindiler" başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde, Amerikalı işadamlarının Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi eşliğinde Güney Kıbrıs'taki ABD Büyükelçisi Michael Klosson'u ziyaret ettiklerini belirtti.

Amerikalı işadamları heyetinin KKTC'de çok kısa süre kaldığının ve KKTC siyasi liderleriyle görüşmediğinin altını çizen gazete, bu ziyaretin Rum tarafında tepki fırtınası kopardığını vurguladı.

"Nihayetinde, Türkiye'deki Amerikan şirketlerinin Türk temsilcileri oldukları ortaya çıkan 'Amerikalı işadamlarının' işgal bölgelerini ziyaretlerine siyasi boyut kazandırıldı" diyen gazete, şöyle devam etti:

"Şirket temsilcilerinin ziyareti bir gün bile sürmezken, işadamları camiasıyla yaptıkları temaslar sadece göstermelikti. Amerikalı işadamlarının Kıbrıs'taki Amerika Büyükelçisi Michael Klosson'la görüşmeleri ve Amerika Büyükelçiliği'nin işgal bölgelerindeki temsilciliğini ziyaretleriyle, ziyaretin siyasi boyutu vurgulandı. Ancak heyet, sahte devletin siyasi liderliğiyle hiçbir görüşme yapmadı. Timbu Havaalanı'na yasadışı varışlarında kendilerini Klosson karşılamadı" dedi.

Reklam
Reklam

Türk işadamlarının Kıbrıslı Türk meslektaşlarıyla görüştüklerini ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası binasında düzenlenen toplantıda hazır bulunduklarını kaydeden SİMERİNİ, "Yine; Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nı ziyaret ettiler. Cushman&Wakefield-P&D, World Trade Center, Comsat, Parsonss Brinkerhoff, GNC, Shaw/Stone&Webster, El Paso, Wesfort, Pfizer ve FedEx isimli Amerikan şirketlerinin temsilcileri olan Türk işadamlarına ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Aner Kayani eşlik etti" diye yazdı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos'un, "Bu tür faaliyetler Kıbrıs halkının duygularını rencide etti. Kıbrıs ile ABD arasındaki ilişkilerin gelişmesine hizmet etmedi ve Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi yönünde gerekli ortamın meydana getirilmesinde de katkı sağlamadı" dediğini kaydeden gazete, "Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu, hükümetin; ziyaretin detaylarını öğrenir öğrenmez protestolarda bulunacağını belirterek, bunun keyfi bir hareket, Kıbrıs mevzuatını ve Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olduğunu söyledi. Ulaştırma Bakanı Haris Thrasu, ziyaretin siyasi nedenlerle yapılmakta olduğunu belirterek; hükümetin yapacağı faaliyetlerle, birilerinin yapmak istediklerinin başarılı olmayacağı görüşünü dile getirdi" dedi.

Reklam
Reklam

POLİTİS, "Amerikalıların Gelişi Sembolik - 'İstila' Rahatsız Etti - Yalancı Ziyaret - İşadamlarının Ziyaretinin İçeriği Boş" başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde, işadamlarının KKTC'ye dün gerçekleştirdikleri ziyaretin tamamen sembolik olduğunu ve herşeyden önce bu kişilerin; Amerikan şirketlerini temsil etmekte olan Türk vatandaşları olduklarını yazdı.

Heyete Ankara'daki Amerikan Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Amer Kayani'nin eşlik etmesinin Rum yönetimini özellikle rahatsız ettiğine dikkat çeken gazete, özetle şunları yazdı:

"Başkan Papadopulos; bu tür hareketlerin Kıbrıs halkının duygularını incittiğini söyleyerek hükümetin ziyaretten duyduğu hoşnutsuzluğu gizlemedi. Papadopulos, Malta'ya hareketinden önce yaptığı açıklamada Amerikalıların bu hareketlerinin kalkış noktasının siyasi olduğuna açıklık getirdi. Kıbrıslı Türklerin, Yeşil Hat Tüzüğü'nün ticaretlerini geliştirmeleri için kendilerine sunduğu büyük fırsatları tam olarak kullanabileceklerine dikkat çeken Papadopulos, 'Bu tür önlemler (işadamlarının ziyareti gibi) işgal bölgelerinin rejimini yükseltmek ve siyasi çıkarlar sağlamak için kullanmak isteniyor' dedi."

Reklam
Reklam