Kıbrıs Rum Kilisesi, AİHM'e Türkiye başvurusu yapacak

LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan Simerini ve diğer gazeteler, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos'un, dün yaptığı açıklamada Rum Ortodoks Kilisesi'nin "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türk işgali altındaki topraklarındaki dini mirasın tahrip edilmesi" iddiasıyla Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracağını bildirdi.

Başvuru kararının önceden alındığını yazan gazete, Kilise'nin başvurunun başarılı olması için şu an en iyi ön hazırlığı yaptığını kaydetti. Gazeteye göre, Rum Tarım, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Mihalis Polinikis'le görüşmesinin ardından soruları yanıtlayan Hrisostomos, "Bunun, geri dönüşü olmaksızın alınmış bir karar olduğunu" ifade etti.

Reklam
Reklam

Başpiskopos Hrisostomos, söz konusu başvurunun Kilise'nin hukuk danışmanlarına hali hazırda sunulduğunu, Tapu Dairesi aracılığıyla Kilise'nin "tüm Kıbrıs" genelindeki mal-mülklerinin kaydedilmesi için çaba gösterildiğini belirtti. Kilise'nin AİHM'ye konuyla ilgili teferruatlı bir şekilde gitme çabasında olduğunu söyleyen Hrisostomos, AİHM'nin en küçük ayrıntıyı bile karşısında görmek istediğini dile getirdi.

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos, Temmuz ayı başlarında Moskova Patrikhanesi'ne bir ziyaret gerçekleştireceğini de söyledi.