"Kıbrıs sorunu en önemli meselemiz"

ANKARA (ANKA) – Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, KKTC konusunda hükümet olarak yapılacak ne varsa yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini belirtti.

-KIBRIS KONUSUNA ÖNEM VERDİĞİMİZİN GÖSTERGELERİ VAR-
TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı konuşmalara cevap veren Çiçek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin her zaman en önemli meselelerin arasında yer aldığını belirtti. Çiçek, "Bundan dolayıdır ki, dış politika temaslarında Kıbrıs konusunun geçmediği, Kıbrıs'la ilgili düşüncelerimizi muhataplarımıza söylemediğimiz hemen hemen hiçbir temas hiçbir toplantıda söz konusu değildir. Esasen Türkiye olarak Kıbrıs meselesine ne denli önem verdiğimizi de göstergesi vardı. Bugünkü Cumhurbaşkanımız ve TBMM Başkanımız ilk yurt dışı gezilerini KKTC' ye yapmışlardır" dedi.

Reklam
Reklam

"Kıbrıs konusu bizim için önemli ve hayatidir" diyen Çiçek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümetleri olarak Kıbrıs konularında iki türlü yaklaşım olduğuna dikkat çekti. Çiçek, "Bunlardan biri adadaki gerçeklerden yola çıkarak kapsamlı ve adil kalıcı bir çözümün gerçekleşmesi konusunda çaba sarf etmektir. Biz de duraksamadan bu çabaları sürdürmeye devam ediyoruz. İkincisi, Kıbrıs'ın ekonomik ve sosyal yönden güçlenmesi için elimizden geleni yaptık yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

-YILLIK YARDIM 500 MİLYON DOLAR-
Çiçek, KKTC'ye verilen desteği ise rakamlarla göstererek, "1974-1996 yılları arasında yıllık olarak KKTC'ye yapılan yardımların tutarı 80 milyon dolardır. 1997-2002 yılları arasında 210 milyon dolar, 2002 den bu tarafa kadar ise en az 360 milyon dolardır. Bugünlerde ise 500 milyon dolar civarındadır. Ekonomik ve sosyal yönden kalkınmış bir KKTC için yardımlara devam edeceğiz" diye konuştu.

-17 ŞUBAT SEÇİMİ-

Reklam
Reklam

17 şubat 2008 Kıbrıs Rum kesiminde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini de anımsatan Çiçek, bu seçimden sonra Kıbrıs konusunda uluslararası bir hareketliliğin yaşanacağını dikkat çekti. Çiçek konuşmasına şöyle devam etti; " Bu çerçevede hazırlıklarımızı yaptık yapmaya da devam edeceğiz. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere olayla ilgili taraflara ve kuruluşlara Türkiye'nin görüşleri anlatılmıştır ve anlatılmaya da devam edilecektir. Tabiatıyla bir çözüm bulanacaksa adadaki gerçeklerden yola çıkmak gerekir. Bu çözümün bulunması gerekir."

-İKİ AYRI TOPLUM, İKİ AYRI DEVLET VAR- Çiçek, adada iki ayrı toplum, iki ayrı devletin iki ayrı demokrasinin olduğu gerçeğine vurgu yaparak, "Bunlardan vazgeçmek mümkün değildir. Bu konuda önemli çabalar sarfediyoruz. Bu çerçevede KKTC'nin temsilciliklerinin sayısı 15'e ulaşmıştır. Önümüzdeki günlerde üç yeni temsilcilik için hazırlıklar son aşamaya gelmiştir. Bunlar Kuveyt, İsrail ve Roma. Ayrıca 4 temsilcilik konusunda da temaslarımız devam ediyor. Bu süre içerisinde çabaların gayretlerin sonucu olarak KKTC pasaportları 14 ülkede kabul gördü" dedi. (ANKA)

Reklam
Reklam