'Kıbrıs sorununu artık tarihe gömelim'

Başbakan Erdoğan,Yunanistan Başbakanı Samaras ile bir araya geldi. Başbakanlık İstanbul Ofisi'nde basına kapalı gerçekleştirilen görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü.

İSTANBUL (ANKA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs meselesinde garantör ülkeler olarak Türkiye ile Yunanistan'ın sorunun çözümüne yönelik gerekli iradeyi ortaya koyacağını belirterek, "Kıbrıs'taki bu sıkıntıları da aşalım istiyoruz ve bu sorunu artık tarihe gömelim istiyoruz" dedi.

Erdoğan ve Samaras, toplantının ardından bazı anlaşmaların imza törenine katıldıktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısının birincisinin 2010 yılında Atina'da gerçekleştirildiğini hatırlattı. Bugün ikincisinin gerçekleştirildiğini kaydeden Erdoğan, birinci buluşmada 22 belgeyi, bu defa da 25 belgeyi imzaladıklarını anlattı. Bunun iki ülke arasındaki üst düzeyli adımların ne kadar gelişmekte olduğunu göstermesi bakımından önemli olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Bu iki komşu ülke, komşuluklarının gereğini en ideal şekilde gerçekleştirmenin gayreti içerisinde. Şunu özellikle vurgulamak isterim; Türkiye ile Yunanistan arasında oluşturduğumuz bu Yüksek Düzeyli İstişare Konsey toplantıları Türk-Yunan ilişkilerinde önemli bir kilometre taşı oluşturuyor. Son yıllarda ikili ilişkilerimizde çok büyük bir ivme söz konusu. Bu ivmenin ışığında, ikili ve çok taraflı ilişkilerimiz artarak devam ediyor. Önümüzdeki dönemde yeni işbirliği alanları geliştirilmesi için neler yapabileceğimizi, bu güne kadar neler yaptığımızı, bunları gözden geçirme fırsatımız oldu.Bakan arkadaşlarımız birbirleriyle verimli bir çalışmayı gerçekleştirdiler. Dün geceden itibaren başlamış olan bu çalışmalar gerçekten önümüze adeta bir netice olarak gelmiş oldu" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"TİCARET HACMİMİZ 5 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"-

Türkiye ile Yunanistan arasında ticari ilişkilerin her yıl yeni bir rekora doğru koştuğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"2012 yılında ikili ticaret hacmimiz 5 milyar dolara ulaşmıştır. 1.5 milyar dolar bizim ihracatımız var, 3.5 milyar dolar da Yunanistan'ın bize ihracatı söz konusu. Her ne kadar ticari denge aleyhimize de olsa biz bunu sorun olarak telakki etmiyoruz. Ülkemizdeki doğrudan Yunanistan yatırımları 2002-2011 yılları arasında toplamda 6.5 milyar dolar düzeyine yükselmiştir. Yunanistan bu suretle söz konusu dönemde ülkemize en fazla yatırım yapan 5. ülke konumundadır. Bunu da önemsiyoruz. Türkiye'den Yunanistan'a yapılan yatırımları da artırmanın gayretindeyiz. Son dönemde bu yönde de olumlu bazı gelişmeler olduğuna da tanık olduk. Arka arkaya 2 senedir toplamda 1 milyonu aşkın Türkiye ve Yunanistan vatandaşı bir defa karşılıklı olarak ülkeleri ziyaret ediyorlar. Bu durum da tabii, iki ülke arasındaki turizmin gelişmesi noktasında önemli bir ispat."

Reklam
Reklam

-"AZINLIKLARIN MUTLU BİR HAYAT SÜRMESİ DOSTLUĞUMUZU GÜÇLENDİRECEKTİR"-

Erdoğan, iki ülke arasındaki mevcut yapıcı atmosferin karşılıklı anlayış ve komşuluk ilişkileri daha da güçlendireceğine inandıklarını belirtirken, "Ülkelerimiz arasındaki dostlukta işbirliğimizin en güçlü bağı olarak "dostluk köprüsünü' ifade etmek istiyorum. Batı Trakya'daki soydaşlarımız, aynı şekilde Türkiye'deki Rum vatandaşlarımız her iki ülke arasındaki bir dostluk köprüsünün ifadesidir. Bunu da gayet iyi değerlendirmemizin gereğine inanıyorum. İki ülkede de azınlıkların mutlu bir hayat sürdürebilmeleri şüphesiz dostluğumuzu çok daha güçlü hale getirecektir. Bu yöndeki gayretlerimiz sürecektir" şeklinde konuştu.

-"DİYALOGLA GÖRÜŞ AYRILIKLARI ÇÖZÜLEBİLİR"-

Yunanistan'la Türkiye arasında görüş ayrılıklarının olabileceğine değinen Erdoğan, "Bunları diyalog kanalarını açmak suretiyle çözüme kavuşturmak istiyoruz. Avrupa Birliği süreci içerisinde Yunanistan desteğini her zaman yanımızda gördüğümüz, hissettiğimiz bir ülke konumunda. Bundan sonraki süreçte bu desteğin aratarak devam edeceğine de inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

-"BU SORUNU ARTIK TARİHE GÖMELİM İSTİYORUZ"-

Başbakan Erdoğan, 50. yılına giren Kıbrıs konusunda da her iki ülkenin garantör ülkeler olduğuna işaret ederken "İnanıyorum ki garantör ülkeler olarak biz de garantörlüğümüzün gereklerini ortaya koyacağımız iradeyle inşallah gerçekleştireceğiz. Kıbrıs'taki bu sıkıntıları da aşalım istiyoruz ve bu sorunu artık tarihe gömelim istiyoruz. Biz siyasilere düşen sorun çözmektir, sorun üretmek değildir. Bu sorunu da inanıyorum ki iradesi güçlü olan Sayın Samaras yönetimiyle ülkemizde de bizler ortaya koymak suretiyle adımları atacak, temenni ediyorum ki bölgesel barış için, güvenlik ve istikrar için hayati önemde bir neticeyi de alacağız" dedi.

-"YARARLI VE YAPICI GÖRÜŞMELER YAPTIK"-

Yunanistan Başbakanı Samaras ise Türkiye temasları kapsamında yararlı ve yapıcı görüşmeler yaptıklarını belirtti. Yunanistan ve Türkiye arasında bugün 25 anlaşmayı imzaladıklarına değinen Samaras, "Her ülkenin bakanları görüştü ve yeni işbirliği alanları arıyorlar. Bunlar bizim bağlantılarımızı güçlendirecek alanlardır. Her iki ülkeden çok sayıda iş adamları görüşüyorlar, yararlı girişimleri inceliyorlar. Türkiye ile Yunanistan arasındaki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi, ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gelişmesi, yatırım girişimleri için sinerji için, turizmin artması için, kültürel miras ve mülkiyetin korunması, sağlık, bilgilendirme konularında, iletişim konularda işbirliği, teknoloji konularında bilimsel işbirliği ile yasa dışı göçle daha güzel mücadele edilmesi açısından olumludur" dedi.

Reklam
Reklam

-"İLİŞKİLERİMİZ DÜZ ÇİZGİ MİSALİ SORUNSUZ OLMADI"-

Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin iki ülkenin aynı masaya oturarak ortak bir yol bulma yeteneğini göstermesi açısından önemli olduğuna dikkat çeken Samaras, "Türkiye-Yunanistan yüklü bir tarihi paylaşıyor. Geçmişte arkamızda bıraktığımız rollerin de bilincindeyiz. Bütün bölgenin ve Doğu Akdeniz'in istikrarında oynadığımız rolün de bilincindeyiz" dedi.

"Tabi ilişkimiz kesinlikle düz çizgi misali sorunsuz olmadı" diyen Samaras, iki ülke ilişkilerinin büyük kriz ve gerginliklerden geçtiğine işaret etti. Tarihin görmezden gelinemeyeceğine dikkat çeken Samaras, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak bundan sonra yazacağımız tarih, barış ve gelişme başlıklarını açan bir tarih olsun. Aldığımız kararlarla farklı bir davranış biçimini yerleştirmek amacıyla karşılıklı saygı ilişkileri tesis etmeye çalışıyoruz. Bölgenin genelinin istikrarının yararı için ikili ilişkilerimizin düzelmesini sağlayacak her türlü çabayı göstermek hükümetlerimizin boynunun borcudur. Bu çabanın altın kuralı ise inanıyorum ki karşılıklı saygı, uluslararası hukuk ve milli egemenliğin korunmasıdır. Bunlar olmadan gösterilecek her çaba ölü doğacak bir çabadır" ifadesinde bulundu.

Reklam
Reklam

-AVRUPAİ BİR TÜRKİYE DAHA İYİ KOMŞU OLACAKTIR-

Samaras, Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinin hangi çerçevede kalkındığına değinmek gerektiğini belirterek, "Yunanistan Türkiye'nin Avrupa vizyonu desteklemiştir ve her zaman desteklemektedir. Avrupai bir Türkiye, herkes için geçerli olan kriterleri yerine getirmiş olan ve aynı standartları takip eden bir Türkiye, Yunanistan için daha iyi bir komşu olacaktır. Gerçekten de Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı sürecinde bu vizyon Türkiye'de gerçekleştirilen ve her başarılı reformlar için lokomotif olmuştur. Bunlar herkesin kabul ettiği değişikliklerdir. Her büyük reform süreci zordur. Yunanistan'da biz bunu iyi biliriz. Ama gereklidir" dedi.

-KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ BÖLGE İSTİKRARINA KATKI SAĞLAYACAKTIR-

Kıbrıs sorunun yıllardır çözülmediğine de değinen Samaras, "Kıbrıs sorununun BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve Avrupa Birliği müktesebatına saygı çerçevesinde çözülmesi bölgenin istikrarına katkısı olacaktır. Bunun yanı sıra Türkiye'nin AB vizyonuna yeni bir dinamik verecektir ve bölgede halklarımız arasında işbirliği ve dostluk bağlarını geliştirecektir" diye konuştu.

Reklam
Reklam