Kıbrıs Türk Soykırım Eylem Komitesi kuruldu

LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıs Ulusal Direniş Konseyi ve bazı siyasi partiler, bir araya gelerek Kıbrıs Türk Soykırım Eylem Komitesi'ni kurdu.

Ulusal Direniş Konseyi'nin bir alt komitesi olarak nitelendirilen, Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Milliyetçi Adalet Partisi (MAP) tarafından desteklenen Kıbrıs Türk Soykırım Eylem Komitesi, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek komitenin kuruluşunu ve 21 Aralık'ı Kıbrıs Türkü Soykırım Günü olarak ilan ettiklerini bildirdi. Komite üyeleri, Kıbrıslı Türklere uygulanan soykırım tüm dünyada kabul görene kadar faaliyetlerini sürdüreceklerini açıkladılar.

Reklam
Reklam

Basın toplantısında konuşan Eylem Komitesi Üyesi ve Mücahitler Derneği Başkanı Vural Türkmen, 21 Aralık 1963'ün Kıbrıs Türkü'ne yönelik olarak başlatılan soykırım hareketinin ilk günü olduğunu kaydederek, bunu dünyaya duyurma zamanının geldiğini vurguladı. Kıbrıs Türk Soykırım Eylem Komitesi Başkanı Kamil Özkaloğlu ise, Kıbrıs'ta uzun yıllar boyunca yaşanan olayların 1955 yılından başlayarak kanlı bir hale geldiğini, ancak Kıbrıs Türk tarafının olaylarda hep savunmada, mukavemette bulunduğunu ifade etti. Kıbrıs Türkü'ne hak etmediği katliamlar uygulandığını anlatan Özkaloğlu, "Biz, köy basmadık, sivil halka saldırmadık, katliam çukurları açmadık, bebekler gömmedik, ama ne yazık ki bütün bunlar bize uygulandı" dedi.

Avrupa Birliği (AB) belge ve zirvelerine yeni yalan soykırım iddiaları girdiğine dikkat çeken Özkaloğlu, "Bu, katliam çukurlarında yatan, rehin olarak alınan halkımız için yapmamız gereken bir görevi anımsattı. Onların ruhunu rahatlatmak için 21 Aralık'ı soykırım günü olarak ilan ettik" diye konuştu.
Bundan sonra süratle ve yoğun bir şekilde temaslara başlayacaklarını kaydeden Özkaloğlu, bu konuda yapmaları gereken her şeyi Kıbrıs Türk halkının destek ve yardımlarıyla yapacaklarını anlattı. Komite Sekreteri Emete Gözügüzelli de, hazırlanan açıklamayı basına okudu. Gözügüzelli, yarından itibaren 21 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası anma etkinliklerinin başlayacağını hatırlattı. Kıbrıslı Rumların bugüne kadar süren ırkçı yaklaşımlarının uzlaşı umutlarını yitirmelerine sebep olduğunu ifade eden Gözügüzelli, 21 Aralık 1963'de gerçekleştirilen Kumsal Katliamı ve ardından gelen Türkeli, Terazi, Arpalık, Taşkent, Geçitkale, Boğaziçi, Muratağa, Sandallar, Atlılar ve diğer Türk yerleşim birimlerinde gerçekleştirilen vahşetin uluslararası hukukta kabul gören "soykırım" tanımıyla örtüştüğünü söyledi. Rumlar'ın Kıbrıslı Türklere yönelik insanlık dışı ve barbarca uygulamalarının adayı Yunan adası yapmak istemelerinden kaynaklandığını anlatan Gözügüzelli, "Özellikle de 1974 yılında İfestos Planı ile adadaki tüm Türkler"in Türk müdahalesi gerçekleşmeden ortadan kaldırılmak istenmesi, yaşanılan soykırıma başka acı bir örnektir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

1974 Mutlu Barış Harekatı'na kadar geçen 11 yıl boyunca gerçekleştirilen soykırımın görmezden gelinemeyeceğinin altını çizen Gözügüzelli, Kıbrıs Türklerine uygulanan soykırım tüm dünyada kabul görünceye kadar girişimlerini sürdüreceklerini kaydetti. Kıbrıs sorununun temeli olan Rumlarla Yunanistan'ın Enosis hedefinin hala devam ettiğini de vurgulayan Gözügüzelli, AB ve diğer milletlerin göz yumması sonucu Rum yönetiminin adadaki uzlaşmaz tavrını sürdürdüğünü dile getirdi.
Komite, yarın saat 17.00'de Şehitler Anıtı önünde "Soykırımı Lanetleme Eylemi" gerçekleştirecek. Anıt önünde konuşmalar yapılacak, şiirler okunacak ve meşale yakılacak. Daha sonra, Barbarlık Müzesi'ne yürünerek, müze önünde barbarlık ve soykırım lanetlenecek.