"Kıbrıs Türkiye'nin kamburudur"

BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Türkiye'yle müzakerelerin başlatılması konusundaki uzlaşma metnini onaylamasının ardından, bir açıklama yapan AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendıjk, "Kıbrıs sorunu Türkiye'nin kamburudur, er ya da geç çözülmesi gerekir" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Brüksel'deki diplomasi trafiğini İHA'ya değerlendiren Lagendıjk, "Erdoğan imza atmadı, ancak görüşmeler başladığında imza atmak zorunda kalacak. Bu, Rumlar için az ödün vermek anlamına geliyor ama sizin için çok ödün vermek demek. Gümrük Birliği'ni kabul ettiğinizde 'Kıbrıs'ı otomatikman tanımış olacaksınız. Bunu 'Light tanıma' şeklinde tanımlayabiliriz. Fakat neticede tanımadır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Lagendıjk, müzakerelerin hedefinin, en başından beri Türkiye'nin AB'ye tam üye olması olduğunu söyleyerek, "Başka bir statü söz konusu değil" dedi.

Lagendıjk, Kıbrıs konusuna da değinerek, "Kıbrıs problemi sizin bir kamburunuz, AB'ye girseniz de girmeseniz de onu çözmeniz lazım. Şu bir gerçek ki Kıbrıs probleminin er ya da geç çözülecek ve çözüldüğünde Türkiye bu problemden kurtulmuş olacak" yorumunda bulundu.

'Açık uçlu müzakere' ısrarlarının Avrupalı siyasilerin kendi toplumlarına karşı vermek istedikleri rahatlama mesajından kaynaklandığını öne süren Lagendıjk, "Türkiye'nin nüfus yapısı Hırvatistan'a ya da Polonya'ya benzemez. AB kurumları onaylasa da Avrupa toplumunun Türkiye'ye karşı eleştirici bir yapısı var. Türkiye ekonomik ve mali bakımdan zayıf, İslami bir karakteri olan bir ülke, Avrupa toplum olarak böyle baktığı için politikacılar, kendi toplumlarına dönüp, 'Türkiye derslerini yapmaya devam etmezse onları AB'ye almayız' demek istiyor" şeklinde konuştu.