Kıbrıs, zirve sonucunu bekliyor

LEFKOŞA (İHA) - Başbakan Derviş Eroğlu, Çankaya'da bugün yapılacak Kıbrıs zirvesinde 28 Şubat'a kadar izlenecek stratejinin belirlenmesini beklediklerini ifade etti. Başbakan Eroğlu, "Önümüzdeki süre kısıtlı. Bu süreyi en iyi şekilde değerlendirmek ve başlayacak müzakerelerde olumlu sonuç alabilmek için Türk tarafı olarak bizlerin göstermesi gereken gayretin azamisini göstermek gerekir" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Salih Coşar da "Anavatan Türkiye için de, bizim için de rota Avrupa Birliği'dir" diyerek, bu güzergahta nasıl bir tutum izleneceğinin Türkiye ile birlikte saptanacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Coşar, meclisin yarınki birleşiminde partilerin konsensusuyla ortak bir tutum belirlemeyi hedeflediklerini de açıkladı.
Bütçe görüşmeleri nedeniyle uzun süreden beri toplanamayan Bakanlar Kurulu, bugün saat 10.45'te Başbakan Derviş Eroğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda, rutin gündem yanında, meclisin yarın yapacağı olağanüstü toplantı öncesinde Kıbrıs konusundaki gelişmeler de değerlendirilecek.

LİDERLER ARASINDA PRENSİP KARARLARI ALINDI Toplantıya girerken gazetecilere açıklama yapan Başbakan Derviş Eroğlu, "Yarınki meclis birleşimine hükümet olarak herhangi bir öneri götürmeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Dün parti liderleriyle özel bir toplantı yaptık. Bu toplantıda aldığımız prensip kararlar var. Onları değerlendireceğiz" dedi.
Ankara'da bugün yapılacak zirvede Kıbrıs konusunun ele alınacağına dikkat çeken Eroğlu, özetle şunları söyledi:
"Amaç 28 Şubat'a giderken bir tutum belirlemek. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti'nin Kıbrıs'la ilgili yıllardan beri uygulanan politikaları var. Hükümet değişikliği oldu, yeni bir hükümet kuruldu. Yeni hükümet AB ve Kıbrıs konusunu kucağında buldu. Öncelikle AB'ye girmek için yapılması girekenler yapıldı. Kıbrıs konusunda da çalışmaları oldu. Şimdi 28 Şubat'ın hedeflendiği bu dönemde son gelişmeler ışığında yeni bir politika ortaya koymak gerekir mi, gerekmez mi konusunda sonuca varmak için bugün bir zirve yapılıyor. Neticesini bekliyoruz."

Reklam
Reklam

"İZLENECEK TUTUMUN NETLEŞMESİ GEREKİR"
Ankara'da bugün Türkiye devlet ve hükümet yetkililerinin katılımıyla yapılacak ilk toplantının ardından, Cumhurbaşkanı Denktaş'ın katılımıyla ikinci bir toplantı yapılacağına dikkat çeken Eroğlu, "Bugünkü toplantıda Kıbrıs'la ilgili tutum netleşecek mi?" sorusuna şu karşılığı verdi:
"Tahmin ederim ve öyle olması lazım. Çünkü önümüzdeki süre kısıtlı. Bu süreyi en iyi şekilde değerlendirmek ve başlayacak müzakerelerde olumlu sonuç alabilmek için Türk tarafı olarak bizlerin göstermesi gereken gayretin azamisini göstermek gerekir. Zaten hükümet olarak da, UBP olarak da niyetimiz budur. Dün parti MYK toplantısında da olumlu sonuç alabilmek için müzakerelerin devam etmesi ve iyiniyetle görüşmelere katılıp olumlu sonuç alma gayretlerini sürdürme yönünde karar üretildi. Türkiye ile bugüne kadar birlikte bu politikaları yürüttük. Şimdi de uyumlu bir çalışma içinde ve sonuç almak üzere bir politika izlememiz ve bu kısa süreyi en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekir."

Reklam
Reklam

Başbakan Eroğlu, başka bir soruyu yanıtlarken de, Cumhurbaşkanı Denktaş ile sürekli temasta olduklarını, bugün Türkiye Başbakanı Abulalh Gül ile de görüşeceğini belirterek, "İrtibatlarımız devam ediyor. Mühim olan niyettir ve Türkiye'de de, bizde de uzlaşma niyeti var. Onun için müzakerelerin olumlu sonuç vermesi için bize düşeni yerine getirmeye çalışacağız" dedi.

"PASAPORT VERMEK YERİNE AMBARGOYU KALDIRSINLAR" Başbakan Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi'nin Kıbrıs Türklerine yönelik almayı planladığı pasaport verme, yerleşim hakkı gibi ekonomik ve sosyal önlemlere ilişkin bir soruyu da yanıtladı.

Rum Yönetimi'nin bu politikasını "içteki birlik ve düzeni bozma gayreti" olarak niteleyen Eroğlu, şunları söyledi:
"Yıllardan beri Kıbrıs Türkü'ne ambargo uygulayan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'dir. Limanlarımıza gelen gemi kaptanları mahkemelerde süründürüldü, mal alanlar yargılandı. Şimdi hücum şeklinde iyiniyet pompalaması düşündürücüdür. Alelacele bu gibi tedbirler alacağını açıklaması şüphe uıyandırmaktadır. İyiniyetle yapılan hareketler olduğunu zannetmiyorum. Burdaki birliği daha da sarsma, bazı eylem planlarını harekete geçirme düşüncelerine teşvik olarak görüyorum. İnşallah bu niyet KKTC'ye uygulanan ambargoların kaldırılması yönünde olur. O zaman görüşme, uzlaşma da çok rahat olur."
KKTC'de de bazı çevrelerin halkı "Avrupa Birliği'ni isteyenler ve istemeyenler" diye bölme gayretinde olduğunu kaydeden Eroğlu, herkesin anlaşmadan sonra AB üyeliği istediğini, bu konuda insanlar arasında fikir birliği olduğunu ekledi.

Reklam
Reklam

MECLİS'TE HEDEF KONSENSUS Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Salih Coşar da Bakanlar Kurulu'na girerken gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ankara'da bugün yapılacak Kıbrıs zirvesi ve Cumhuriyet Meclisi'nin yarınki toplantısının ardından Kıbrıs konusunda izlenecek tutumun belirleneceğini söyleyen Coşar, "Yarınki meclis toplantısına giderken hükümetin net bir tavır ortaya koyması gündeminizde var mı?" sorusuna, "Bu konu tartışılıyor. Yarınki toplantı hükümet insiyatifiyle çağrıldı. Bir karar üretmek, rotamızı çizmek, prensipleri ortaya koymak ve bir konsensus sağlamak amacıyla bu toplantıyı yapıyoruz. Herhalde tüm siyasi partiler birlikte ortak bir konsensusa varıp halkımıza açıklayacağız" şeklinde cevap verdi.

"TÜRKİYE İLE AYRILIK YOK"
Başka bir soruyu yanıtlarken, Türkiye ile KKTC'nin Kıbrıs konusunda farklı yaklaşım içinde olduğu yargısına varmamak gerektiğini de söyleyen Coşar, şunları kaydetti:
"Esas olan KKTC halkının istekleri, yaklaşımlarıdır. Kamuoyunun yaklaşımıdır. Pek tabii ki doğru olan nedir, güvenli, adil olan nedir, o tespit edilecek. Anavatan Türkiye için de, bizim için de rota AB'dir. AB'a gidişte güzergah, evreler ne olacak, bu konuyu Türkiye ile birlikte çizeceğiz. Burda tereddüt, ayrılık görmüyorum. Zaman zaman bazı söylemler olabilir. Ama resmi görüş kristalleşip ortaya konulduğunda göreceğiz ki böyle bir ayrılık sözkonusu değil."

Reklam
Reklam