"Kıbrıs'ta sağduyu galip gelecek"

LEFKOŞA (İHA) - KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununu eli taşın altında olması gerekenlerin çözmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Talat, düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs'ta sağduyunun galip geleceğini düşündüğünü belirterek, 'al-ver' meselesinin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın danışmanının vasıtasıyla ele alınacağını söyledi. Talat, "Konu ele alınmaya başladığında ilerleme olup olmadığını göreceğiz. Şu anda kendi pozisyonumuzu en net ve en haklı şekilde ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu sorunu 'al-ver'le çözebilirsek çözeriz. Çözemezsek Türkiye ve Yunanistan'ın da katılacağı görüşmeye hazırlık yaparız. Bu da olmazsa Genel Sekreter'e hazırlık yaparız. Bütün bunları bir arada düşünerek yürüyoruz. Umudumuzu kaybetmiş değiliz. Sonuç itibariyle öyle ya da böyle bu sorun çözülecektir. Referandumun tarihi bile belli oldu. Her durumda son sözü halk söyleyecektir. Umudumuz, halkımızın da gönül rahatlığıyla 'evet' diyeceği bir anlaşmaya varmak" dedi.

Reklam
Reklam

Rumlar'ın "hayır" demesinin söz konusu olduğuna dair bir soru üzerine Talat, "Güney Kıbrıs'ta partili demokrasi, partilerin oldukça ağırlıklı oldukları biçimdedir. Büyük partilerin kararı olumlu olursa, sonuç da olumlu olacaktır" diye konuştu.

Yunanistan'daki iktidar değişikliğinin çalışmaları etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine ise Talat, "Yunanistan'da birikmiş tecrübesiyle bir iktidar vardı, şimdi bilgi birikimine ihtiyacı olan bir iktidar var. O yüzden bir sıkıntı doğabilir, ama bakarsınız başlangıçtır diye kolaya gidebilir" şeklinde konuştu.