Kıbrıs'ta savaş rüzgarları

LEFKOŞA (İHA) - Muhafazakar İngiliz gazetesi Daily Telegraph, "Kıbrıs"ın AB üyeliğiyle ilgili haberlerini dün de sürdürdü.Gazete, Kıbrıs sorununun çözümünden önce AB'ye üyeliğin gerçekleşmesi halinde adada savaş çıkması tehlikesine işaret etti.

Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayımlanan Alithia gazetesinin haberine göre Daily Telegraph, Yunanistan'ın "Kıbrıs"ın üyeliği konusunda şantaj yaptığına ilişkin ilk haberinden 24 saat sonra, AB'nin Kıbrıs'ın adaylığı konusunda becerikli davranması halinde, 50 yıllık karışıklıktan sonra barışı getirmeyi başaracağını yazdı.

Reklam
Reklam

Alithia gazetesi, İngiliz gazetesinin, "çözümün AB üyeliğine önşart olması gerektiğini ve KKTC'nin uluslararası alanda tanınmamasına rağmen adada 2 ayrı varlık bulunduğunu belirterek gaf yaptığını" idda etti.

Habere göre Daily Telegraph, bölünmüş bir adanın AB'ye üyeliğinin ne AB'ye, ne "Kıbrıs"a, ne de Yunanistan'ın çıkarlarına hizmet edeceğini yazdı.

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Kasulides, Lefkoşa'nın Rum kesiminde düzenlenen konferansta, Dış Rumlara bilgi verirken, 2002'nin son 3 ayının hem mücadeleler, hem Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabaları, hem de AB üyeliği için kritik olduğunu söyledi.
Her şeyin, Kopenhag'da alınacak kararın, "Kıbrıs"ın üyeliği açısından olumlu olacağını gösterdiğini söyleyen Kasulides, çözümün ve adanın yeniden birleşmesinin üyeliğe önkoşul olmamasına rağmen, bazı çevrelerin üyelik sürecini sorunun çözümüne dayandırdığını belirtti.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik hiçbir fırsatı kaçırmadan çabalamaya devam edeceklerini ifade eden Kasulides, çözüm için yapıcı çaba harcadıkları konusunda AB'yi tatmin etmeye mecbur olduklarını da sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam