Kıbrıs'ta savunma bakanı ve genelkurmay başkanı istifa etti

Kıbrıs'ın güneyinde bir askeri üste meydana gelen ölümcül patlamaları savunma bakanı ve genelkurmay başkanının istifaları izledi.

Kıbrıs'ın güneyinde bir asker üssün mühimmat deposunda meydana gelen ve en az 12 kişinin ölümüne neden olan güçlü patlamalar ardından Savunma Bakanı Costas Papacostas ve Genelkurmay Başkanı Petros Tsalikidis istifalarını verdi.

Limasol'da bulunan Evangelos Florakis üssünde ölenler arasında Kıbrıs donanmasının komutanı da yer alıyor.

Pazartesi sabahın erken saatlerinde meydana gelen olay, üç yıl önce el konulan bir gemide ele geçirilen ve hala deniz üssünde muhafaza edilen konteynerlerdeki mühimmatın infilak etmesine bağlandı.

Reklam
Reklam

Muhabirler, Rum yetkililerin sabotaj ihtimali üzerinde durmadığını ve üsteki mühimmatın çevredeki çalılık bölgede çıkan yangından dolayı infilak ettiğinin düşünüldüğünü bildiriyor.

Patlamalar nedeniyle adadaki ana elektrik santrali de devre dışı kaldı.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas'ın sözcüsü, birkaç gün önce yapılan bir toplantıda sözkonusu üssün güvenliğinin artırılması gerektiği sonucuna varıldığını, fakat üzerinde konuşulan tedbirleri hayata geçirmeye vakit bulamadan patlamaların yaşandığını söyledi.

El konulan mühimmat kimindi?

Ocak 2009'da İran'dan Suriye'ye giden Monchegorsk adlı Kıbrıs bandralı bir gemide 98 konteyner dolusu silaha el konulmuştu. Konteynerler, bu üste tutuluyordu.

Kıbrıslı yetkililer İran'ın BM'nin ambargo kararına aykırı davrandığı için gemiye el konulduğunu açıklamışlardı.

Üssü sarsan patlamalar çevrede büyük paniğe neden oldu.

Eleni Tubi adlı bir Rum, "Çok büyük bir patlamaydı. Yataktan düştüm. Hemen çocuklarımın yanına koştum" dedi.

Aleksandra Dimitru adlı başka bir kadın ise patlamanın etkisiyle çevredeki tüm otellerin camlarının kırıldığını söyledi, ve 'Büyük panik yaşandı. Bazı yaşlılar, Türklerin işgale başladığını sandılar" diye konuştu.

Reklam
Reklam