Kıbrıs'ta 'Tayvan Modeli'

KIZILCAHAMAM (İHA) - Hükümet, Kıbrıs sorununun çözümü için şimdi de 'Tayvan Modeli'ni gündemine aldı.

Güney Kıbrıs ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan, ancak herhangi bir tanıma öngörmeyen model üzerinde çalışmalara başlandı. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Tayvan Modeli'nin uygulanmasının bundan sonraki hükümetlerin de işine yarayacağını söyledi. AK Parti'nin Kızılcahamam Kampı'nda milletvekillerinin Kıbrıs sorunu, Irak'taki gelişmeler ve ABD ile ilişkiler konusundaki sorularını cevaplandıran Dışişleri Bakanı Gül, Kıbrıs sorununun çözümü için Tayvan Modeli üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Reklam
Reklam

Hükümet olarak bu modeli incelemeye başladıklarını kaydeden Gül, modelin uygulanması halinde bundan sonraki hükümetlerinde büyük fayda sağlayacağını dile getirdi.

Güney Kıbrıs ile ilgili tüm tedbirleri aldıklarının altının çizen Gül, "Kuzey Kıbrıs'ın, Güney Kıbrıs içinde kaybolmasına ve erimesine izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Abdullah Gül'ün ortaya attığı Tayvan Modeli, Amerika'nın Tayvan ile ekonomik ilişkilerini geliştirmesini amaçlıyor, ancak herhangi bir tanıma öngörmüyordu. Amerika, Taylan ile ilişkilerinde Çin'i muhatap alıyordu. Bu modelin Kıbrıs için uygulanması halinde Türkiye, Güney Kıbrıs ile ekonomik ilişkilerini geliştirecek, ancak Rum Yönetimi'ni resmen bir tanıma kesinlikle söz konusu olmayacak. Türkiye, Güney Kıbrıs ile ilişkilerinde doğrudan Yunanistan'ı muhatap alacak. Hükümet, söz konusu formül ile Ankara Antlaşmasını genişleten AB ek protokolündeki Güney Kıbrıs'ın tanınıp tanınmaması yönündeki tartışmalara da son noktayı koymak istiyor.

Dışişleri Bakanı Gül, Amerikan yönetiminin İncirlik Üssü'nün lojistik amaçlı kullanılmasını öngören talebine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. NATO, Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesi içerisinde ABD ile işbirliğinin yapıldığını belirten Gül, bu işbirliğin devam edeceği mesajını verdi. ABD'in talebinin incelenme safhasında olduğunu vurgulayan Gül, zamanlama konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Gül, NATO ve BM çerçevesinde İncirlik Üssü'nün ABD yönetimi tarafından kullandırıldığını da hatırlattı. Milletvekillerinin Irak'taki son gelişmelere ilişkin sorularına da cevap veren Bakan Gül, seçimlerden sonra Irak'taki işlerin biraz daha düzeldiğini kaydetti. Gül, Irak'ta hükümet oluştuktan sonra Türkiye'nin ev sahipliğinde Irak ve Irak'a komşu ülkelerin Dışişleri Bakanları ile bir toplantı yapılacağını açıkladı.

Reklam
Reklam