Kıdem fonu rafa kalkmak üzere

Çalışma Bakanı Çelik, kıdem tazminatına yönelik düzenlemeyle ilgili uzlaşma çıkmaması durumunda konunun gündemden düşeceğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı konusunda taraflarla son kez bir araya geleceklerini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bakanlığının bütçesinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, kıdem tazmitayla ilgili hem işçi hem de işverenlerin yaşadığı birçok sorun olduğunu söyledi.

Bu sorunların günyüzüne çıkmasından dolayı taraflarla konuyu görüşmeye başladıklarını anımsatan Çelik, "Ancak sosyal taraflarla, üçlü danışma çerçevesinde uzlaşma sağlanamayan konuları biz Meclis'e getirmedik. Bu konuda da son kez bir araya geleceğiz. Burada bir uzlaşma sağlanırsa bu konu Meclis'in gündemine gelecek, eğer sağlanmazsa sizlerin de talebi doğrultusunda gündemden kalkacak" dedi.

Reklam
Reklam

Çelik, taraflar uzlaşma sağlayamazsa hükümet olarak bu konuda ısrarlarının olmayacağını belirterek, "Çünkü diğer yasalarda da ısrarımız olmadı. Hep uzlaşmadan yana olduğumuzu belirtmek istiyorum" diye konuştu.

Bakan Çelik, sağlığa erişimle ilgili eleştirilere ise "Sağlığa erişim konusunda belki İngiltere'de belki gelişmiş ülkelerde vardır ama Türkiye'de olmadığını net bir şekilde söyleyebilirim" yanıtını verdi.

"Bugün halen 50 yaş emekliliği var"
Emekliliklerde yaşa takılanlar konusunun parti meselesi olarak konuşulmayacak bir konu olduğunu ve CHP'li milletvekillerinin SSK kökenli olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na bile bu durumu kabul ettiremeyeceğini belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Türkiye'de emeklilik yaşı şuanda 49-50. Bu yaşta emeklilik dünyanın hiçbir yerinde yok. Talep edilen şu; '50 yaşında emekli olmayalım, 45 yaşında olalım'. Hangi milletvekili buna 'evet' diyebilir. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bu geçiş çok uzun kademelendirme şeklinde olmuş. Yani 1999'da çıkmış, 2028 yılına kadar kademelendirme. Bugün halen 50 yaş emekliliği var. Dünyada şuada hangi ülkeye bakarsanız bakın 60-65 ve 67 yaş emekliliğin filli olarak olduğunu göreceksiniz. Haklar ve yaşanan sıkıntılar konuşulabilir ama tekrar erken emeklilik diye konuşmamız doğru değil."
"e-Devlet işçinin özgürce sendikasını seçeceği bir ortam"
Yeni düzenlemeyle sendika üyesi olmak isteyen ya da sendikasını değiştirmek isteyen işçilerin notere gitmeden e-Devlet üzerinden işlem yapabildiğini anımsatan Çelik, "e-Devlet'e 7 Kasım'da geçtikten sonra 11 bin 908 işçi başvurmuş, bunlardan 9 bin 600'ü onaylaşmış ve sendikalı olmuş. Bin 800 işçi de sendikasından istifa etmek için başvurmuş, bunun da bin 248 onaylanmış, başka bir sendikaya geçmiş. Bu sistemi izliyoruz. İşçi ya da işverenin burada bir talebi olursa yeniden düzenleme yapabiliriz. Bununla işçinin özgürce sendikasını tercih edebileceği bir ortam sağlandı. Buradan bir geri dönüşün olacağını biz düşünmüyoruz, umarım taraflar da bunun kıymetini bilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bakan Çelik'in konuşmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu ile Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü'nün 2014 yılı bütçesi kabul edildi.