Kıdem tazminatı eleştirilerine yanıt

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı düzenlemesine ilişkin taraflarla görüşmeden bir açıklama yapmayı doğru bulmadıklarını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı düzenlemesine ilişkin taraflarla görüşmeden bir açıklama yapmayı doğru bulmadıklarını belirterek, ''Kanaatime göre bunlar, kıdem tazminatının, kıdem tazminatı fonuna dönüştürülmesiyle ilgili sağlıklı ve düzenli bir çalışma yürütülmesi sürecini tıkamaya dönük açıklamalar. Hükümet nezdinde bir görüşme yapmadan, taraflarla görüşülmeden, bu konunun bu düzeyde ele alınmasının önümüzdeki sürece zarar vereceği inancı içindeyim'' dedi.

Çelik, bakanlığının Pursaklar'daki Eğitim ve Araştırma Merkezi'nde düzenlenen törenle, başarılı Çalışma ve İş Kurumu il müdürlerine plaket verdi.

Reklam
Reklam

Bakan Çelik, törendeki konuşmasında, işsizliğin pek çok ülkenin en önemli sorunu olduğunu, bazı Avrupa ülkelerinde işsizlik oranının yüzde 20'lere dayandığını belirterek, ''Türkiye'nin, G-20 ülkeleri açısından bakıldığında başarılı bir sınav verdiğini görüyoruz. G-20 ülkeleri içinde son üç yılda en çok istihdam geliştiren ülke Türkiye'' dedi.

Türkiye'nin istihdama dayalı bir büyüme sağladığını dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

''Ülkemizde yaklaşık 3 milyon 700 bin kişi istihdam edildi. Yüzde 8,5'lik büyüme iyi bir rakam ama bunun istihdama yansıması da çok önemli. Büyümenin istihdama olumlu yansıdığını görüyoruz. Dünyadaki ve Avrupa ülkelerindeki olumsuz gidişe rağmen Türkiye'nin bu konuda olumlu seyir izlediğini görmekten büyük mutluluk duyuyoruz.''

İşsizliğin azaltılmasıyla ilgili yeni hedefler belirlediklerini dile getiren Çelik, işsizliği yüzde 5'e düşürmeyi planladıklarını ifade etti.

İş ve meslek danışmanlarıyla ilgili çalışmaları da değerlendiren Bakan Çelik, artık her işsizin bir iş ve meslek danışmanı olduğunu söyledi. Bu danışmanların görevinin işsizleri iş gücü talebinde bulunanlarla bir araya getirmek olduğunu dile getiren Çelik, ''Danışmanlar arazide, sivil toplum kuruluşları ve işverenlerle temas halinde olacak'' dedi.

Reklam
Reklam

Toplum yararına çalışma

Toplum yararına çalışma projesiyle ciddi bir istihdam sağlandığını anlatan Bakan Çelik, 6 aylık çalışma süresini 9 aya çıkardıklarını, 9 ayın sonunda 2 yıl çalışamaz hükmünü de kaldırdıklarını söyledi.

Çelik, toplum yararına çalışmayla 100 bin kişiye istihdam sağlamayı planladıklarını dile getirdi.

İşbaşında eğitim konusuna da ağırlık verdiklerini bildiren Faruk Çelik, bu konudaki kriterleri birkaç gün içinde değiştireceklerini söyledi. Çelik, ''İşveren, gençleri alıp tezgahın başında, ustasının yanında yetiştirecek. 6 ay sonra uyum sağlamışlarsa devam edecek, sağlayamamışlarsa gencimiz işi öğrenmiş olarak buradan ayrılacak. 6 ay boyunca maaşını, primlerini biz vereceğiz'' dedi.

Sorular

Törende gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Çelik, kıdem tazminatı düzenlemesine ilişkin soru üzerine, bu konunun, çalışma hayatının önemli konu başlıklarından biri olduğunu belirtti.

Sosyal taraflarla görüşülmeden bu konuyla ilgili açıklama yapmayı doğru bulmadıklarını dile getiren Çelik, konunun işveren gibi çalışanı da ilgilendirdiğini belirterek, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

''Keyfi ve kaynağı belli olmayan açıklamaları doğru bulmadığımı, değersiz bulduğumu ifade etmek istiyorum. Kim açıklama yapıyorsa çıksın kendi şahsı adına bir açıklama yapsın, konuşsun.

Kanaatime göre bunlar, kıdem tazminatının, kıdem tazminatı fonuna dönüştürülmesiyle ilgili sağlıklı ve düzenli bir çalışma yürütülmesi sürecini tıkamaya dönük açıklamalar. Ben öyle değerlendiriyorum. Çünkü konu hassas bir konu, tarafların hassas olduğu bir konu, hükümetin de programında olan bir konu.

Hükümet ve bakanlık olarak, taraflarla enine boyuna konuşmadan, onlarla bazı kritik konularda varacağımız ortak noktaları belirlemeden bu konuda bir açıklama yapmak gibi bir nezaketsizlik içinde olamayız. Çünkü biz taraflarla bu ve benzeri konular görüşüldükten sonra kamuoyuna paylaşılmasının doğru olacağını konusunda prensip kararı almış bulunuyoruz. Dolayısıyla taraflarla görüşülmeden, henüz hükümet nezdinde bir görüşme yapmadan bu konunun bu düzeyde ele alınmasının önümüzdeki sürece zarar vereceği inancı içindeyim. Hangi kaynaktan neşet ettiğini de bilemiyorum.''

Reklam
Reklam

Çalışmaların hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine Bakan Çelik, kıdem tazminatıyla ilgili teknik düzeyde yürüttükleri çalışmaların belli bir noktaya geldiğini ama konuyu tarafların gündemine getirmediklerini, hükümet olarak görüşmediklerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da arz etmediklerini söyledi.

''Sendikalar toplu sözleşmeyle ilgili yetki talebinde bulunuyorlar, bu yerine getirilemiyor''

Taraflarla ne zaman görüşüleceğinin sorulması üzerine de Çelik, Türkiye'de sendika yasasıyla ilgili ciddi sorunlar bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Henüz bu konuda mesafe alınmadan çalışanlara bir de kıdem tazminatıyla ilgili bu ve benzeri değerlendirme getirirseniz, bu memlekette çalışanlar yok demektir. Bu anlamı taşıyor. 'Kıdem tazminatını kaldıracağız' diyeceksiniz, sendikal mevzuatla ilgili düzenleme de yapılamadı, o halde 'bu ülkede çalışanlar yoktur' gibi bir mesaj verilmeye çalışılıyor, bu tartışmalarla. Hayır bu memlekette emekçiler var. Çalışanlar var. Onların hakları, hukukları var. Aynı zamanda bu memlekette 135 milyar dolar ihracat yapan işverenlerimiz var. Bunlarla oturup çalışma hayatımızı daha güzel noktaya taşıyacak bir uzlaşı içinde düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Yoksa bu ayaküstü değerlendirilecek konu değil.

Reklam
Reklam

Şu anda sendikalar toplu sözleşmeyle ilgili yetki talebinde bulunuyorlar, bu yerine getirilemiyor. Yetki talebinde bulunan sendikaların yetkiyle ilgili sorun en kısa sürede çözüme kavuşturulmalıdır. İstatistik de yayınlanmalıdır. Şu anda o noktadayız. O mesele henüz çözülmemişken kıdem tazminatını konuşmak Türkiye'ye huzursuzluğu dayatmak gibidir ki hangi mercilerden geliyor onu bilemiyorum.''

Anahtar Kelimeler: