Ankara'da kıdem tazminatı kalkıyor mu sorusunun cevabı yavaş yavaş belli olmaya başladı. Kıdem tazminatı kalkıyor mu sorusu yaklaşık üç aydır soruluyor ancak hükümet sözcüleri de bu soruyu yanıtsız bırakıyorlardı. Numan Kurtuluş'un bugünki açıklamasına göre; "Politika hedefleri olarak, işçiyi hak kaybına uğratmayacak, işverene ilave yükler getirmeyecek, tahsilat sorunu olmayacak, sürdürülebilir bir yapının ortaya konulduğu bu reform, detaylarıyla Bakanlar Kurulu üyeleriyle paylaşıldı. Bu reformun uygulanabilmesi için ilave bir yapıya ihtiyaç olmadığı, mevcut yapıyla bu reformun yapılabileceği ortaya konuldu."
Yeni düzenlenen kıdem tazminatının Avusturya modeli olması bekleniyor. Buna göre iş verenler çalışanın brüt maaşından beelli bir kısmı fona yatırıyor ve bu fon nemalandırılıyor.
Yeni sistemde ile Türkiye'de işinden istifa eden, bir yılını doldurmadan işten ayarılan, işvereni iflas eden çalışanlara tazminat ödenebilecek. Sendikalı iş yerlerinde kıdem pirimi ve böylece tazminat tutarı daha yüksek belirlenebilecek.
Şu an her yıl için bir aylık ücret kadar olan kıdem tazminat tutarı yarı yarıya düşecek ama bu para işletilecek.
İşverenin iflası durumunda kıdem tazminatı fonuna dokunulmayacak ve çalışan hakkını alabilecek.
Esnaf, şirket ortağı, bağımsız çalışanlar; mevsimlik, sezonluk çalışanlar, sporcular, ev hizmetlerinde çalışanlar, tarım ve orman işçileri fona dahil olacak.
Mevcutta sistemde kalmak isteyenler ben burada kalmak istiyorum diyerek kalabilecek veya yeni sisteme geçmek istiyorsa işvereni ile anlaşıp geçebilecek. Ancak yeni kıdem sistemi devreye girdikten sonra ilk defa işe girecek olanlar yeni sisteme dahil olacaklar.
Numan Kurtulmuş, kıdem tazminatı kalkacak mı soruyla ilişkin şu şekilde devam etti;
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun sunum yaptığını bildirdi.
Kurtulmuş, kıdem tazminatı reformunun çok detaylı bir şekilde Bakanlar Kurulunda gündeme geldiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Politika hedefleri olarak, işçiyi hak kaybına uğratmayacak, işverene ilave yükler getirmeyecek, tahsilat sorunu olmayacak, sürdürülebilir bir yapının ortaya konulduğu bu reform, detaylarıyla Bakanlar Kurulu üyeleriyle paylaşıldı. Bu reformun uygulanabilmesi için ilave bir yapıya ihtiyaç olmadığı, mevcut yapıyla bu reformun yapılabileceği ortaya konuldu. Dolayısıyla bu Bakanlar Kurulundaki ilk bilgilendirmedir. Önümüzdeki günlerde ilgili bakan arkadaşlarımız, Bakanlar Kurulundaki tartışmaları da dikkate alarak, konunun daha net bir şekilde ana çerçevesinde oturtulmasını sağlayacaklar ve kıdem tazminatı reformu Türkiye’nin gündemine gelecektir. Dolayısıyla şu anda olgunlaşma aşamasındadır. İlk sunumu yapılmıştır. Önümüzdeki günlerde hem ilgili bakanların hem de kamuoyundaki ilgili tarafların görüşleri dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır."