Kıdem tazminatı son dakika haberi: Çalışma Bakanı'ndan kıdem tazminatı açıklaması!

Kıdem tazminatı son dakika haberleri 3 Temmuz Pazartesi. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatı ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. Çalışanların merakla beklediği kıdem tazminatı hakkında Başbakan, Çalışma Bakanı ve CHP tarafından gelen açıklamalar ne anlama geliyor?

Kıdem tazminatı, çalışanların heyecanla beklediği bir konu. Kamuda çalışan işçilerin maaş zammı için görüşmelerin bugün başlayacağını söyleyen Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, kıdem tazminatı hakkında da açıklama yaptı. Başbakan Yıldırım kıdem tazminatı ile ilgili olarak şunları söyledi: Binali Yıldırım, "Gerek kıdem tazminatı, gerek çalışma hayatıyla ilgili alacağımız tüm kararları olgunlaştırmadan önce mutlaka sosyal taraflarla bir araya geleceğiz ve onlarla uzlaşma, ortak nokta bulma yolunu sonuna kadar sürdüreceğiz. Çalışanlarımızın hiçbirinin kazanılmış hakkına halel gelmesine izin vermeyiz. Buna kıdem tazminatı da dahil." dedi.

Reklam
Reklam

ÇALIŞMA BAKANI KIDEM TAZMİNATI İÇİN NE DEDİ?

Müezzinoğlu, kıdem tazminatı konusunda şunları söyledi: "Benim üzüldüğüm bir konu bu yaklaşık 13 milyon çalışsanımız var bunların haklarının yüzde 80'nin korunmadığını görüyoruz. Sağlıklı bir düzenlemeyle destek alamadıklarını görüyoruz. Mahkemeler ciddi düzeyde yük altında. Çalışanın hak ve hukuku iş verenin kasasında birikiyor. Şayet salı günü ortak bir nokta bulabilme umudumuz var. Bir uzlaşma çıkmazsa salı günü yasal düzenleme yapabiliriz.

Biz fondan rahatsızız diyorlar, neticede işsizlik fonu var ve çok güçlü bir fon. Şu an iş verenin kasasında daha mı güvende? Fonun nasıl daha güvenceli olacağı konusunda öneriler gelebilir. Korkmamız gereken, 40 yılın mağduriyeti var. Yüzde 80'i mağdur. Fon kelimesinden veya fonun geçmişinden tereddüt ederek beklemeye devam etmemeliyiz diye düşünüyorum."

CHP'DEN KIDEM TAZMİNATI ÇALIŞTAYI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Emek Büroları temsilcileri Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan ve Hak-İş temsilcisi ile Mecliste düzenlediği basın toplantısında, birkaç gün önce CHP Emek Büroları olarak "Kıdem Tazminatı Çalıştayı" gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Reklam
Reklam

Kıdem tazminatının geçmişini ve geleceğini uzmanlarla tartışma fırsatı bulduklarının altını çizen Ağbaba, "Farklı dünya görüşüne sahip 3 büyük konfederasyonun bir araya gelerek işçi haklarının gasbına karşı ortak bir duruş geliştirmeyi başardı. Çalıştayın önemli bir başka noktası ise 3 konfederasyonun da sonuç bildirgesi üzerinde uzlaşmış olmalarıdır." dedi.

"30 gün hakkından asla vazgeçilmemeli"
Kıdem tazminatına ilişkin ortaya çıkan görüşü hükümet ile paylaştıklarını belirten Ağbaba, ortaya çıkan ortak metni okudu.

Ağbaba, metinde yer alan bazı önemli hususları şu şekilde sıraladı:

"Unutmamak gerekir ki kıdem tazminatı bir yük değil kazanılmış bir haktır. Kıdem tazminatı ödemelerinde 30 gün hakkından asla vazgeçilmemelidir. Hak kayıplarını önlemek için her fesih ya da istifada süre aranmadan kıdem tazminatı ödenmelidir. Kıdem tazminatında kanun hakimiyeti ve herkesin bu hakka saygı göstermesi sağlanmalıdır. İlgili yasada yapılacak değişiklikte de kazanılmış haklara dokunulmadan tüm işçilerin kıdem tazminatından yararlanması sağlanmalıdır."

Reklam
Reklam

İŞ MAHKEMELERİ KANUNU TASARISINDA KIDEM TAZMİNATI

İş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü yeniden düzenleyen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. İşçinin tazminat ve ücret, işverenin de alacak ve tazminat davaları açmadan önce ara bulucuya başvurması gerekecek.

Tasarıyla, "dava şartı olarak arabuluculuk" kurumu ilk kez hukuka giriyor ve düzenlemede yer alan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurulması bir zorunluluk olarak getiriliyor.

Kanuna veya bireysel ya da toplu iş sözleşmesine dayanan işçi, işveren alacağı, tazminatı ve işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulması dava şartı olarak aranacak. Arabulucuya başvurma zorunluluğu için alacak veya tazminat talebinin iş ilişkisinden kaynaklanması gerekecek.

Düzenlemeyle işçi kıdem, ihbar gibi tazminat ve fazla mesai, yıllık izin gibi ücret; işveren de alacak ve tazminat kalemleri için dava açmadan önce arabulucuya başvuracak.

İşçi veya işverenin iş ilişkisi kapsamında birbirlerine hakaret etmekten kaynaklanan ya da işçinin iş yerindeki işverene ait mal ve malzemelere zarar vermesinden doğan tazminat talepleri de dava açılmadan önce arabulucuya götürülecek.

Reklam
Reklam

İşe iade talebiyle yapılan görüşmelerde tarafların anlaşmaları durumunda, ara bulucuya ödenecek ücretin belirlenmesinde işçiye işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarı ile çalıştırılmadığı süre için ödenecek ücret ve diğer haklarının toplamı, tarifenin ikinci kısmı uyarınca üzerinde anlaşılan miktar olarak kabul edilecek.

Tasarıda yer alan, "Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılacak davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır." hükmünde yer alan "işçi" ibaresi, gazeteciler ve gemi adamlarını da kapsayacak.

KIDEM TAZMİNATINDA 5 YILIK ZAMANAŞIMI

İş sözleşmesinden kaynaklanmak kaydıyla, hangi kanuna tabi olursa olsun; yıllık izin ücreti, kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat (ihbar tazminatı), kötü niyet tazminatı ve iş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat için zamanaşımı süresi beş yıl olacak.

Reklam
Reklam

Ayrıca, yıllık izin ücreti ve tazminatlar için bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce işlemeye başlayan zamanaşımı süreleri, değişiklikten önceki hükümlere tabi olmaya devam edecek, ancak zamanaşımı süresinin henüz dolmamış kısmının ek 3. maddede öngörülen süreden uzun olması durumunda, bu maddede öngörülen sürenin geçmesiyle zamanaşımı süresi dolmuş sayılacak.

Tasarıyla, kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi alacak ve tazminatları için arabulucuya başvurulmuş olması, dava şartı haline getiriliyor.

Anahtar Kelimeler: