KİK’cilerin banka cüzdanları kalın

Firmalara para karşılığında istedikleri itiraz raporlarını hazırlayıp özel kararlar çıkartılmasını sağladığı iddia edilen Ali Kaya’nın hesaplarına 3 yıl içinde 2 milyon TL yatırıldığı ortaya çıktı.

Milliyet, Ankara Cumhuriyet Savcısı Hakan Büyükabacı’nın koordinesinde Kamu İhale Kurumu’nda (KİK) düzenlenen operasyon çerçevesinde elde edilen “şüpheli hesap hareketleri”nin ayrıntılarına ulaştı.
Savcılık, soruşturma dosyası çerçevesinde başta suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla gözaltına alınan KİK üyesi Ali Kaya ile raportörler Şenol Varürer ile Osman Turna’nın yanısıra Kaya’nın eşi ve kardeşine ait hesap hareketlerini incelemeye aldı.
**‘Rüşvet aldılar’**
Kamu ihalelerine yapılan itirazlar sonrasında hazırlanan raporlar ve yeni kurul kararları alınması karşılığında yüklü miktarlarda rüşvet alındığı iddiasıyla gerçekleştirilen operasyonda, rüşvetlerin Kaya’nın yakınlarına ait özel firmaların banka hesaplarına aktarıldığı iddia edilmişti.
**2 milyon lira yattı**
Savcılığın, bankalardan ve tapu dairelerinden istediği bilgiler ışığında soruşturma dosyanın “bir numaralı” ismi Ali Kaya’nın 7 ayrı bankada çok sayıda vadesiz mevduat ve döviz hesabının bulunduğu tespit edildi.
Suç örgütünün faaliyetlerine başladığı 2009’dan başlayarak 2010 ve 2011 yıllarında söz konusu hesaplara yatırılan toplam para miktarının 2 milyon lira, aynı dönemde çekilen para miktarının ise 1.5 milyon lira olduğu saptandı. Kaya’nın 3 yıllık dönemde iki ayrı bankadan konut kredisi kullandığı ve karşılığında 150 bin lira ödeme yaptığı belirlenirken, 2009-2011 dönemine ait A ve B tipi yatırım fonlarının toplamının 225 bin lira olduğuna buna karşın 75 bin liranın çekildiği anlaşıldı. 2010 yılı öncesinde 2 gayrimenkul alımı yapan Kaya’nın 2010 yılından sonra 6 gayrımenkul aldığı, ancak birini daha sonra sattığı ortaya çıkarıldı. Kaya’nın eşi A.K.’ya ait kayıtlarda ise 2010’dan önce 3 gayrımenkul alımı yapıldığı, ikisinin sonra satıldığı belirlendi. Tutuklanan röportör Şenol Varürer’e ait banka kayıtlarında 4 aynı bankada çok sayıda vadesiz hesabı bulunduğu, 3 yıllık dönemde hesaplara yatırılan paranın 289 bin 500 lira çekilen miktarın ise 289 bin lira olduğu anlaşıldı.
**Ağabeyin hesapları**
Ali Kaya’nın ağabeyi Süleyman Kaya’ya ait 7 bankada çok sayıda hesaba ulaşıldı. Üç yılı kapsayan dönemde, bu hesaplara yatırılan miktarın 48 milyon lira olduğu, çekilen miktarın ise 47 milyon lira olduğu belirlendi. Süleyman Kaya’nın iş ortağı olan ancak soruşturma dosyasında yeralmayan M.S.’ye ait 10 ayrı bankada vadesiz, cari özel ve döviz hesaplarına ulaşıldı. Üç yıllık dönemde hesaplara 106.3 milyon lira yatırıldığı, buna karşın 106 milyon liranın çekildiği tespit edildi.
**ORTAĞININ 7 ŞİRKETİ VAR**
Süleyman Kaya ve ortağı M.S.’ye ait yedi ayrı firmanın bulunduğu ortaya çıktı. İncelemede, söz konusu şirketlere ait Gelir İdaresi Başkanlığı’na beyan edilen tutarlar ile şirket ortakları olan Kaya ve M.S.’ye ait banka hesaplarındaki para miktarları arasında dikkat çekici farklar bulunduğu görüldü. Şirketlerin bu dönemlerde “borçlu” göründüğü ancak banka hesap hareketlerine bakıldığında her iki ortağa ait hesaplarda milyonlarca liranın döndüğü, aynı hesaplardan milyonlarca liranın “nakit olarak” çekildiği belirlendi. Ortaya çıkarılan şüpheli hesap hareketleri nedeniyle, savcılığın Mali Suçları Araştırma Kurulu’ndan (MASAK) ayrıntılı rapor hazırlanması için resmi yazıyla talepte bulunduğu öğrenildi.
**2 KİŞİ AÇIĞA ALINDI**
Kamu İhale Kurumu’na (KİK) yönelik başlatılan ihale yolsuzluğu operasyonunda tutuklanan Şenol Varürer ve Osman Turna açığa alındı ve haklarında idari soruşturma başlatıldı. Firmalara para karşılığında istedikleri itiraz raporlarını hazırlayıp özel kararlar çıkartılmasını sağladıkları iddia edilen KİK çalışanlarına yönelik başlatılan operasyonlar hakkında KİK’ten yazılı açıklama geldi. Biri kurul üyesi toplam 3 kurum çalışanından Şenol Varürer ile Osman Turna hakkında verilen tutuklama kararı üzerine bu isimlerin görevden uzaklaştırılarak, açığa alındıkları belirtildi. Açıklamada, Varürer ve Turna hakkında idari soruşturma başlatıldığı da bildirildi. Kurul üyesi Ali Kaya’nın rahatsızlığı nedeniyle hakkındaki gözaltı kararının kaldırıldığına dikkat çekilen açıklamada, adli sürecin yakından takip edildiği kaydedildi. Açıklamada, TCK’nın 285. maddesi çerçevesinde soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmemesi, devam eden soruşturmayla ilgili olarak önemli ve hassas bir görev ifade en KİK’e yönelik haksız isnat ve yorumlarda bulunulmaması konusunda gerekli özenin gösterilmesi istendi. **KİK OPERASYONU SANAYİYE UZANDI** Kamu İhale Kurumu'nda yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla başlatılan operasyonda gözaltına alınıp tutuklananlar arasında Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren MASS Arıtma Sistemleri'nin Yönetim Kurulu Başkanı Sedat S'ın da olduğu ortaya çıktı. OSB'lerin ve sanayi kuruluşlarının yanı sıra belediyelere de arıtma hizmeti sunan firmanın Gebze OSB'deki tesislerinde polisin arama yaptığı ve birçok evrağa el koyduğu belirtildi. Öte yandan MASS Arıtma Yönetim Kurulu Başkanı Sedat S'ın gözaltına alınıp tutuklanması şok etkisi yaptı. Birçok OSB ve sanayicilerin, firma ile ilgili yaptıkları çalışmaları gözden geçirme kararı aldığı iddia edildi.
Anahtar Kelimeler: