Kıl dönmesinin ameliyatsız tedavisi

Kıl dönmesinin ameliyatsız tedavisi

Kıl dönmesi tedavisinde ameliyata alternatif tedavi yöntemleri var mıdır?

Evet kıl dönmesi tedavisinde ameliyata alternatif lokal tedavi yöntemleri vardır. Bu konudaki ilk bilimsel makale 1956 yılında Klaas tarafından yayınlanmıştır. Armstrong ve Barcia ise, 1994 yılında ABD ordusunda kıl dönmesi sorunu olan ve ameliyatsız yöntemle tedavi ettikleri 101 askerin sonuçlarını yayınlamışlardır. Kıl dönmesi apsesi durumunda halk arasında kara merhem diye bilinen pomadın (ham petrol özelliğindeki karışımın sülfürik asit ile muamele edilerek suda çözünür hale getirilmiş şekli) sürülmesinin etkili olduğu ancak soruna geçici bir çözüm ürettiği bilinmektedir. Kıl dönmesinin lokal tedavisinde en sık olarak gümüş nitrat, fenol ve fibrin yapıştırıcı gibi kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Schneider fenol ile 45 hastada ve Doğru ise 41 hastada başarılı sonuçlar bildirmiştir. Bu kimyasal maddeler fistül girişlerinden içeriye verilir ve bu işlemler ortalama 10-15 dakika içinde tamamlanır. Haftalık veya iki haftalık kontrollerle ortalama 4-6 hafta içinde iyileşme olması beklenir. Bazen lokal anestezi altında fistüller arasındaki ilişkileri kesmek gerekebilir.

Reklam
Reklam

Bazı cerrahlar hangi yöntemle tedavi edilirse edilsin, kıl dönmesi (pilonidal sinüs) hastalığının 40 yaştan sonra kendiliğinden gerileyeceğine inanırlar, bu nedenle komplike hastalık olmadıkça ameliyat önermezler. Son yıllarda bu görüşün destekçileri artmaktadır. Tüm dünyada doğal ilaçlar ve alternatif tedavilere karşı giderek artan bir eğilim içinde hastalarında alternatif tedavi yönünde talepleri giderek yoğunlaşmaktadır.

Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinin sonrasında işe geri dönme nasıldır?

Hastalar ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi sonrasında derhal işlerine geri dönebilirler. Bu işlemin Diş Doktorunda lokal anestezi ile uyuşturma ile yaptırılan bir işlemden pek farkı yoktur. Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinin avantajı işten geri kalmaya neden olmamasıdır. Belirgin bir ağrı yaratmaz ve basit ağrı kesici haplar ile işlem sonrasındaki ağrı kontrol altına alınabilir.
Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinin avantajları nelerdir?

Reklam
Reklam
  • Genel anestezi gerektirmemesi
  • Muayenehane koşullarında uygulanabilen küçük bir girişim olması
  • İşlem sonrasında yatak istirahati gerektirmemesi
  • Nüks oranının düşük olması ve nüks ederse aynı yöntemle tedavi edilebilmesi
  • Çok az bir kesi izi kalması, kozmetik sorun olmamasıdır.

Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinin sonuçları nasıldır?

Uygun koşullarda deneyimli ellerde yapıldığında gayet olumlu sonuçlar alınabilmekte ve nüks etme yani tekrarlama şansı % 8-10 civarında olmaktadır. Hasta birkaç kez üst üste hekime yara bakımı amaçlı gitmelidir.

Kıl dönmesinin nüks etmesini önlemek için pratik öneriler nelerdir?

Reklam
Reklam
  • Hekimin önerdiği şekilde, hastalar temizlik ve pansumanları yaptırmalı
  • Yara veya kıl giriş delikleri iyileştikten sonra, kuyruk sokumu oluğu her gün yıkanıp silinerek boşta gezen kıllar temizlenmelidir.
  • Çok kıllı olanlar, kuyruk sokumu oluğunu, haftada bir kez kıl dökücü krem ile veya cımbızla temizlemeli, kaba etlerini genişçe traş ettirmeli.
  • Lokal tedavi sonrasında lazer ile kılların uzaklaştırılması, nüksü önlemede en etkin önlemdir.

Kıl dönmesi sorununda lokal tedavilerin yan etkileri var mıdır?

Reklam
Reklam

Kıl dönmesi tedavisinde fenol ve gümüş nitrat; labirent dışında kaçmadığı sürece yan etki oluşturmaz, ancak labirent dışına kaçtığında birkaç gün içinde aynı yerde ağrı ve akıntı yaparsa da tedavisi lokal anestezi altında pansumanla sağlanır.

Kıl dönmesi tedavisinde cerrahi tedavi yöntemleri nelerdir?

  1. Primer kapatma: kistin cerrahi olarak çıkartılıp, yaranın dikilmesidir.
  2. Açık bırakma: kistin cerrahi olarak çıkartılıp, yaranın açık bırakılmasıdır. Apseli olan olgularda tercih edilir. Yaranın kapanması 3-6 ay arasında zaman alır.
  3. İntrofleksiyon: kistin cerrahi olarak çıkartılıp, yaranın kısmi olarak kapatılmasıdır. Yaranın kapanması 2-3 ay arasında zaman alır.
  4. Flep yöntemi: Limberg, Karydakis gibi flep yöntemleri ağırlıklı olarak tercih edilir. Buradaki tedavinin esası farklı bir bölgedeki dokuları oluşan boşluk alanına kaydırmak ve hastalığın meydana geldiği orta hattın yönün saptırmaktır.
  5. Lokal anestezi altında fistül duvarlarının çıkartılması (eksizyon). Hastanede bir gün yatış ve ardından bir hafta kadar yatak istirahati gerektirir. Yara iyileşmesi ortalama olarak 2-3 hafta içinde olur.
Reklam
Reklam

Kıl dönmesi tedavisinde ameliyat kesin çözüm müdür?

Tekniklere göre değişmekle birlikte, kıl dönmesi ameliyatı sonrasında, % 5-15 arasında değişen nüks veya tekrar etme oranları mevcuttur.

Reklam
Reklam

Kıl dönmesi hastalığı ameliyata rağmen neden tekrarlar?
Kıl kesesinin tümünün ameliyatla alınması sonrasında, ameliyat sahasında bir iyileşme (granülasyon) dokusu oluşur ve bu bölgenin kılları, deri artıklarını oraya tekrar çekebilir ve böylelikle bir yabancı cisim reaksiyonu oluşturarak kıl dönmesi hastalığının tekrarlamasına yol açabilirler.

Soru ve görüşleriniz için: drkorhantaviloglu@mynet.com