Kılıç: Anayasa Mahkemesi millet iradesine çelme takma yeri olarak kullanılamaz

Anayasa Mahkemesi Başkan Haşim Kılıç, anayasa mahkemelerinin, "milletin iradesini temsil edenlere çelme takma yeri olarak...

Anayasa Mahkemesi Başkan Haşim Kılıç, anayasa mahkemelerinin, "milletin iradesini temsil edenlere çelme takma yeri olarak da kullanılamayacağını" vurguladı. Kılıç, mahkemelerin anayasal çizgiyi esas almak suretiyle siyasi aktörler arasında hakemlik fonksiyonunu yerine getirirken, taraflara lojistik destek sağlayan bir kurum da olamayacağını ifade etti. Mahkeme kararlarının herkesi memnun etmesinin mümkün olamayacağını dile getiren Kılıç, mahkeme üyelerinin ise onur ve özveriyle yürüttükleri görevleri sırasında verdikleri kararların, taraflardan kimi sevindirdiğini ya da üzdüğünü düşünmediklerini ve ilgilenmediklerini herkesin bilmesini isteriz.” dedi.

Reklam
Reklam

Anayasa Mahkemesi’nin 50. kuruluş yıldönümü, başkent Ankara’da düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor. Bu kapsamda Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde Anayasa Mahkemesi'ne yeni seçilen üyeler için ant içme ve açılış töreni düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ürdün Başbakanı Avn Şevket el-Hasavni ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı Nicolas Bratza da katıldı. Törende ayrıca Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Ali Babacan, Askeri Yüksek İdare Başkanı Abdullah Arslan, bazı kabine üyeleri, Türkiye'deki yabancı misyon şefleri, yaklaşık 60 ülkeden Anayasa Mahkemesi başkan ve üyeleri, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de yer alıyor.

Törende bir konuşma yapan Anayasa Mahkemesi Başkan Haşim Kılıç da “Anayasa Mahkemesi'nin geride bıraktığı yarım asır içinde neler yaptığı veya yapmadığı, hukuk tarihine ve aziz milletin vicdanlarında kayıtlara geçmiştir.” dedi. Haşim Kılıç, ancak mahkemenin 50 yıllık çalışmasının bilançosunu çıkartarak, bunun değerlendirmesini yapmanın kendilerine düşmeyeceğini belirtti. Anayasa Mahkemesi Başkanı, siyaset bilimcilerin, hukukçuların ve ilgili herkesin Mahkeme'nin 50 yıllık tarihini yargılayarak, olumlu ya da olumsuz nerede durulduğunun tespitini yapacaklarını, geleceği aydınlatma adına kendilerine ışık ve yön vereceklerini dile getirdi.

Reklam
Reklam

"MAHKEME KARARLARININ HERKESİ MEMNUN ETMESİ BEKLENEMEZ"

İnsan onurunu doğrudan etkileyen hak ve özgürlük ihlallerinin mahkemelerin adil kararlarıyla giderileceğini vurgulayan Kılıç, yine de “mahkeme kararlarının herkesi aynı şekilde memnun etmesinin beklenemeyeceğini” dile getirdi. Mahkemelerin verdikleri kararları alkışlayanlar olduğu gibi acımasızca eleştirenlerin tepkisiyle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Kılıç, “Mahkeme üyelerinin ise onur ve özveriyle yürüttükleri görevleri sırasında verdikleri kararların, taraflardan kimi sevindirdiğini ya da üzdüğünü düşünmediklerini ve ilgilenmediklerini herkesin bilmesini isteriz.” dedi.

Hakaret ve suç içermeyen her türlü eleştirinin kendileri için 'aziz' olduğunu ve bu eleştirileri saygıyla karşıladıklarını kaydeden Kılıç, mahkemelerin kendilerini gözden geçirmeleri açısından eleştirileri faydalı da gördüklerini aktardı.

Eleştirinin olmadığı bir sistemi demokrasi kavramıyla tanımlayamayacaklarını dile getiren Haşim Kılıç, “Demokratik bir sistemde yargı kendine güvenen, risk alan, sorunlara çözüm üreten, bireysel ya da toplumsal öfkeyi sakinleştiren fonksiyonu nedeniyle böyle bir duruş sergilemek zorundadır. Amacımız, temel hak ve özgürlükleri doğal yapısından uzaklaştırmadan tam olarak kullanılır hale getirmektir.” dedi.

Reklam
Reklam

Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Anayasa mahkemeleri, anayasal çizgiyi esas almak suretiyle siyasi aktörler arasında hakemlik fonksiyonunu yerine getirirken taraflara lojistik destek sağlayan bir kurum olamayacağı gibi milletin iradesini temsil edenlere çelme takma yeri olarak da kullanılamaz. Bazılarının mutluluğunu artırmak için başkalarının özgürlüklerinin özünü zedelemek gibi bir yanlışlığa da izin verilemez.”

21. yüzyılda insan haklarına yönelik ulusal ve uluslararası korumanın daha etkin hale gelmesinin daha da zorunlu olduğuna işaret eden Anayasa Mahkemesi Başkanı, hak ve özgürlüklere ulusal düzeyde koruma sağlanamadığı takdirde uluslararası kuruluşların devreye girdiğini aktardı.

Haşim Kılıç, bu nedenle anayasa mahkemelerinin hak ihlallerini giderici yönde etkin çalışmasının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi uluslararası yargı organlarının iş yükünü hafifleteceğini belirtti.

"HAK VE ÖZGÜRLÜKLER ARTIK EVRENSELDİR"

Konuşmasında hak ve özgürlüklerin artık evrensel olduğuna dikkat çeken Haşim Kılıç, bu hak ve özgürlükleri derinleştirmenin, tehditler karşısında güvence altına almanın, anayasa mahkemelerinin temel görevi olduğunu kaydetti. Anayasa yargısının özünün ırk, renk ve inancı ne olursa olsun insan olma ortak paydasına sahip herkesin onurunu yüceltmek olduğunu belirten Kılıç, ''Zira kâinatın özünün insan, insanın özünün de onuru olduğunun bilincindeyiz.'' ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Öte yandan, törende mahkeme üyeliğine yeni seçilen Muammer Topal ve Zühtü Arslan yemin ederek, kisvelerini giydi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz