Bursa'da kentin en önemli folklorik simgesi olan kılıç kalkan oyununu korumak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla yaptırılan Kılıç Kalkan Evi, törenle hizmete açıldı.
Setbaşı’ndaki Şehir Kütüphanesi’nin hemen yanındaki tarihi binada Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan düzenlemelerle, Bursa’daki 4 kılıç kalkan derneğinin birikimleri Kılıç Kalkan Evi’nde bir araya getirildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi’nin alt ve üst yapı çalışmalarının yanında kentin kültürel değerlerini gün yüzüne çıkaracak, koruyacak ve yaşatacak çalışmalara da büyük önem verdiğini ifade etti.
Kültür ve medeniyetlerin beşiği olan Bursa’nın bu özelliklerini ortaya çıkarmayı vazife olarak gördüklerinin altını Başkan Altepe şunları kaydetti: "Müze kent ve bir turizm kenti olma yolunda çalışmalarımız hızla devam ediyor. Tarihi eserlerimizi bir bir ayağa kaldırıyoruz. El sanatlarından, tarihi şahsiyetlerine kadar kentin soyut ya da somut tüm değerlerini yeniden gün yüzüne çıkarıyoruz. Kentimiz simgelerle dolu. Önemli şahsiyetlerden, yapılara ve soyut değerlerimize kadar kentin dünyaya mal olmuş birçok simgesi mevcuttur. Zeki Müren’den, Ahmet Hamdi Tanpınar’a, Mehter Takımı’ndan Hacıvat Karagöz’e kadar ülke tarihine damgasını vurmuş birçok değerin sahibi Bursa’dır. Yeni simgelerinin arasında ise stadyum, tramvay ve yeni vagonu var. Kılıç Kalkan da bu simgelerin arasında en önemlilerinden biridir."
Kendisinin de gençlik yıllarında kılıç kalkan oynadığını hatırlatan Başkan Altepe, şehir dışında ve yurtdışında kılıç ve kalkanı bir arada görenin ilk olarak aklına Bursa’nın geldiğine işaret ederek, simgesiyle kentin logosunda da yer bulmuş olan kılıç kalkanın 700 yıllık birikimini yeni Kılıç Kalkan Evi’nde yaşatarak gelecek nesillere aktaracaklarını söyledi. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise tarihi kent Bursa’nın kültür ve ilim merkezleriyle ilmek ilmek dokunduğunu söyledi. Bursa için sanayi ne kadar önemlisi ise turizmin artık çok daha önemli olduğuna değinen Keskin, “Bunun için turizm alanında önemli hamleler yapmalıyız. Kentimizin markalarını yaşatmalıyız. Folklorik alandaki markalarımızdan birisi de kılıç kalkandır. Bundan sonra kılıç kalkanın tarihini öğrenmek isteyen ve ona gönül veren herkes yeni Kılıç Kalkan Evi’nde aradığını bulacaktır” dedi.
DÖRT DERNEK DE KULLANACAK
Tahtakıran Kılıç Kalkan ve Halk Oyunları Derneği Başkanı Metin Dikerel, Osmanlı Devleti’nin ilk payitahtı, tarih ve kültür yatağı Bursa’nın folklor alanında kılıç kalkan ile özdeşleştiğini hatırlattı. Yurt içinde ve yurt dışında kılıç ve kalkanı gören herkesin Bursa’yı ve Türkiye’yi anımsadığının altını çizen Dikerel, “Şehrin logosuna simge olmuş kılıç kalkan artık yeni evinde yaşatılacak ve gelecek nesillere aktarılacak.” dedi.
Dikerel, şehirde hizmet veren dört kılıç kalkan derneğinin kullanacağı evde kılıç kalkanın tarihinde kullanılan kostümler de sergileniyor. Kılı kalkan evini gezen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep altepe, 1968'de kılıç kalkan ekibindeki fotoğrafını görünce şaşkınlığını gizleyemedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz