Kılıç: Raylı sistem için Türk firmaların önü açılmalı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Makine Sektör Kurulu’nun ‘Kentiçi Raylı Sistemlerde Yerli Üretim’ konulu...

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Makine Sektör Kurulu’nun ‘Kentiçi Raylı Sistemlerde Yerli Üretim’ konulu Türkiye İstişare Toplantısı, 19 Kasım 2011 Cumartesi günü Bursa’da gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Makine Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Kılıç, "15 yıl içerisinde, yaklaşık 18 - 20 milyar dolarlık ithalatın önüne geçecek olan, Yerli Tramvay ve Hafif Metro Aracı yatırımı yapacak, Türk firmaların önlerini açmak için mutlaka alım garantisi içeren teşvik sistemi getirilmelidir." dedi.
Ülkemizde son yıllarda demiryollarına ve kent içi raylı ulaşım sistemlerine çok önem verildiğini ve büyük yatırımlara imza atıldığını ifade eden Kılıç, "Uzun yıllardan sonra ilk defa hükümetin demiryollarına ayırdığı yatırım bütçesi, karayolları bütçesini geçmiştir. Sektör temsilcileri olarak bu gelişmeden memnuniyet duymaktayız." ifadesini kullandı.
"Hali hazır da İstanbul’da halen 380 civarında metro, LRT (hafif metro) ve tramvay aracı kullanılmaktadır." diyen Kılıç, şöyle devam etti: "15 yıl içerisinde İstanbul ulaşımı için 3200 adet daha yeni metro ve tramvay aracına ihtiyacımız olacak. Ve diğer şehirlerimizin talepleri ile beraber bu sayının 15 yıl içerisinde yaklaşık 5250 adet’e ulaşacağını tahmin etmekteyiz."
Raylı ulaşım sistemleri ihmal edilmiş olan şehirlerde Tramvay ve Hafif Metro aracı talep patlaması yaşanmakta olduğunu ve bu araçlarının, yurt dışından tanesi 2 – 3.6 milyon Euro ya ithal edildiğini söyleyen Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’nin önünde 15 yıl içerisinde, yaklaşık 18 - 20 milyar dolarlık metro ve tramvay araçları talebi görülmektedir. Türkiye’de bir çok yeni metro ve tramvay fabrikası kurulmasını gerektirecek iş potansiyeli bulunmaktadır. Bu araçları mutlaka yerli üretimini sağlamak zorundayız. Metro ve tramvay araçları üretimi ülkemizde yeni gelişmekte olan bir sektördür. Bu sektörün uluslararası pazarda rekabet edebilmesi ve ekonomik olarak yüksek katma değer yaratabilmesi için öncelikle Yerli Tramvay ve Hafif Metro Aracı yatırımı yapacak Türk firmaların önlerini açmak için mutlaka alım garantisi içeren teşvik sistemi getirilmelidir. Alım garantisinin yanı sıra; Kamu özel sektöre rakip olmamalı, İhalelerde yerli üretime destek verecek kurallar getirilmeli ve Raylı Sistemler için Teknokentler ve OSB’lerin kurulması sağlanmalı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz