Kılıç'a CHP ve MHP'den tepki, DTP'den destek

ANKARA (ANKA) -Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, Anayasanın değiştirilemez maddelerini tartışmaya açmasına yönelik tartışmalar giderek kızışıyor. Kılıç'a CHP ve MHP sert tepki gösterirken, DTP'den destek geldi. Siyasi parti temsilcileri Anayasanın değiştirilemez maddeleriyle ilgili tartışmaları ve Kılıç'ın sözlerini ANKA'ya değerlendirdiler.

"BUNLAR BAŞKA CUMHURİYET ARAYIŞLARIDIR"

CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Kılıç'a tepki gösterek, şunları söyledi:
"Her ülkenin bir kurucu felsefesi vardır. Bu ABD de vardır başka gelişmiş ülkelerde de vardır. Bizim kurucu felsefemiz Anayasanın ilk üç maddesinde ifade edilmiştir. O nedenle bu maddelerin değiştirilemeyeceğinin teklif dahi edilemeyeceği Anayasa'da yer almıştır. Bununla sürekli oynayarak bir yere gidilmez bu ciddi huzursuzluk yaratır. Değiştirilemez maddelerde yer alan hangi ilkeden şikayetçiler? Türkiye'nin bir cumhuriyet olmasından mı, başkentin Ankara olmasından mı, anadilinin Türkçe olmasından mı, Türkiye'nin hukuk devleti, demokratik cumhuriyet olmasından mı? Hangisinden şikayetçiler? Bunlar Türkiye'nin temel felsefesidir. O nedenle bunların değiştirilmesi söz konusu değildir. Değiştirilmesi gerektiğini söyleyenler çıkabilir ama Anayasa Mahkemesi Başkanı böyle bir şeye öncülük yapmamalı. Anayasa Mahkemesi, bu anayasaya bağlı kalacak, anayasaya aykırı yasalar çıktığında bunları denetleyecek. Anayasa Mahkemesi'nin görevi budur. Bunlar Türkiye'nin temellerini değiştirmek isteyen, başka bir cumhuriyet isteyenlerin arayışıdır. Bunu kabul etmek mümkün değildir."

Reklam
Reklam

-"SAYIN KILIÇ'IN BÖYLE BİR TARTIŞMAYA KARIŞMASINI ESEFLE KARŞILIYORUM"-

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, çok sert tepkide bulunarak, şu değerlendirmede bulundu:
"Anayasamızın değiştirilemez hükümleri; Cumhuriyet olduğumuz, bölünmez bütünlüğümüz, dilimizin Türkçe olduğu, bayrağımızın al yıldızlı bayrak olduğu, İstiklal Marşımız ve Başkentimizin Ankara olduğudur. Bunların değiştirilmesini kim istiyor, tartışılmasını kim istiyor? Bu maddelerden kimler rahatsız? Türkiye Cumhuriyeti devletini Erzurum, Sivas kongrelerinin akabinde, Türk milletinin iradesiyle, Kurtuluş Savaşı sonrasında kurduk. Bu milli iradeyi ortadan kaldırmak isteyen Sevr'i yırtıp attık ve Cumhuriyetimizi kurduk. O tarihlerde 7 düvele karşı cevabımızı verdik. Bugün 7 düvel değil, 77 düvel gelse cevabımız aynı olacak. Türk milletinin Kurtuluş Savaşını, bağımsızlığını, egemenliğini ortadan kaldırmaya, onun iradesiyle kurulmuş Cumhuriyetimizi, bütünlüğümüzü, dilimizi, bayrağımızı, marşımızı ve başkentimizi değiştirmeye kimsenin gücü yetmez. Kimse de bu değerleri aşındırma çalışmasın. Böyle bir tartışmanın düşünce ve ifade hürriyetiyle yakından uzaktan hiçbir ilgisinin olmadığı da açıktır. Bunlar Anayasa Mahkemesi Başkanından önce Türkiye'yi yönetme sorumluluğu olan siyasi iktidarın gündeme getirmek istediği tartışmadır.
Böyle bir tartışmaya Sayın Kılıç'ın karışmış olmasını esefle karşılıyorum. Kendisine tavsiyemiz böyle bir tartışmanın içinde bulunmamasıdır."

Reklam
Reklam

-"ANAYASA KONUSUNDA TABU VE KORKULARI YIKMAK GEREKİYOR"-

DTP Grup Başkanverili Selahattin Demirtaş ise, Kılıç'a destek vererek şunları söyledi:
"Anayasanın ilk dört maddesi değil, anayasanın bütününün tabu haline getirilmesi yanlış. İlk dört maddeyle ilgili ne zaman değişiklik tartışması yaşansa insanlar acaba o maddelerin taşıdığı ruh mu değiştirilmek isteniyor diye panikleyip karşı çıkıyorlar. Oysa biz o maddelerin günümüze uyarlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu demek değil ki, cumhuriyetten, laiklikten sosyal devlet ilkesinden vazgeçilecek. Elbette bu ilkeler korunmalı ancak bu ilkelerle birlikte ‘daha demokratik bir Cumhuriyeti nasıl yaratabiliriz'i tartışmak için elbette ilk dört madde de tartışılmalıdır. Ama görülen o ki; Anayasa Mahkemesi Başkanı bile bunu tartışmaktan korkuyor, çekiniyor. Dolayısıyla bu tabu Türkiye'de çok güçlü. Ve statükonun temsilcileri bu tabunun arkasına saklanarak kendilerini var ediyorlar. Ama bu tabuyu, korkuları yıkmak gerekiyor. Sonuçta tartışılması gerekiyor daha ileri ve demokratik bir Türkiye için. O maddeler gelişmeyi durdurmuş durumda. Türkiye'nin çok kültürlü yapısını inkar ediyor. O maddeler değişmeden çoğulcu yapısına cevap olacak hiçbir düzenleme yapılamaz. Bunlar değiştirilmesin diyenler kafası 70 yıl öncede kalmış olanlardır."

Reklam
Reklam