Kılıçdaroğlu: "İzmir'e özel bir kinleri var"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İzmir, özgürlüğe karşı çıkanlara, adalete karşı çıkanlara, cumhuriyete karşı çıkanlara elbette mezar olacaktır" dedi.

İZMİR (ANKA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Gündoğdu Meydanından hükümete meydan okudu. “İzmir, özgürlüğe karşı çıkanlara, adalete karşı çıkanlara, cumhuriyete karşı çıkanlara elbette mezar olacaktır” diyen Kılıçdaroğlu, “İzmir’e diz çöktürmeye, Çin işkencesi yapmaya çalışıyorlar. Bunların hedefi Aziz Kocaoğlu değil, bunların hedefi başka. Bunlar Türkiye’yi karanlığa götürme sürecinde İzmir’i seçtiler” dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin İzmir’de düzenlenen “Cumhuriyet, Demokrasi ve Özgürlük” mitinginde konuştu. “Ey Özgürlük şarkısıyla platforma çıkan Kılıçdaroğlu, “Evet ey özgürlük, İzmir’de olmaktan özgürlüğü ve adaleti İzmir’den haykırmaktan mutlu ve gururluyum” dedi. İzmirlilere “hemşerilerim” diyen Kılıçdaroğlu, “Bugün karabasan gibi çöken bir iktidar var. Özgürlüklerimizi elimizden alan iktidar var. Telefonlarımızı dinleyen iktidar var. Yargının siyasi otoritenin emrine girdiği bir iktidar var” dedi.

Reklam
Reklam

“Onun için İzmir'den ‘demokrasi, özgürlük, adalet, cumhuriyet’ diyoruz” diyen Kılıçdaroğlu, İzmir'in ilklerin şehri olduğunu, ilk kurşunun İzmir’den atıldığını, düşmanın denize buradan döküldüğünü, ilk uluslararası fuarın, ilk milli bankanın, ilk tiyatro topluluğunun İzmir'de kurulduğunu belirtti.

İzmir'in Türkiye'nin çağdaşlığa, uygarlığa açılmış kapısı olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu kapıda size demokrasi demek, size özgürlük demek, size adalet demek bana gurur veriyor. O nedenle hoş geldiniz. İzmir, özgürlüğe karşı çıkanlara, adalete karşı çıkanlara, cumhuriyete karşı çıkanlara elbette mezar olacaktır. İzmir'de sadece düşmanlar denize atılmadı, dökülmedi, mandacılar da denize döküldü. Mandacılardan da hesap soracağız. Mandacılar iktidarda, onları da oradan indireceğiz. Damat Feritleri biliyorsunuz. Damat Feritler de denize döküldü. Onlar da kaçtı Türkiye'den. İzmir'in duygularında, dokularında Kuvayı Milliye vardır” dedi.

-İZMİR DİZ ÇÖKERSE SADECE EFE OYUNUYLA DİZ ÇÖKER-

Mitingde, Kılıçdaroğlu konuşma yapmadan önce tutuklu İzmir Milletvekili gazeteci-yazar Mustafa Balbay’ın İzmirlilere yazdığı mektubu okundu. Konuşmasında Balbay’ın mektubundan alıntı yapan Kılıçdaroğlu, “Az önce Mustafa Balbay söyledi, İzmir diz çökerse sadece efe oyunuyla diz çöker. Ya istiklal ya ölüm dedik. Kimsenin önünde boyun eğmedik, diz çökmedik. Ama birileri yurt dışına gidip egemen güçlerin önünde ‘bunu kullanın bunda iş var, bu sizin önünüzde diz çökmeye hazırdır' dedikleri zaman ilk itiraz eden yine biz olduk. Biz hiçbir kimsenin birilerinin önünde diz çökmesini istemeyiz, onurlu bir ulusuz, onurlu ulusun yiğit çocuklarıyız. O nedenle ‘beni deliğe süpürmeyin, daha benden çok yararlanacaksınız’ diyenlere boyun eğmeyeceğiz, onların baskılarına boyun eğmeyeceğiz. Nereden nasıl gelirlerse gelsinler direneceğiz” dedi.

Reklam
Reklam

-İZMİR’LE ÖZEL HESAPLARI VAR-

AKP’nin İzmir'le ne alıp veremediğini bilmediğini, ancak AKP’nin İzmir’le özel hesabı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Onların İzmir'le özel bir hesapları var. İzmir onların planlarını bozuyor. İzmir onların hayallerini bozuyor. İzmir onların hayallerini bozduğu gibi dengelerini, balanslarını da bozuyor. O nedenle İzmir'e özel bir kinleri var onların. Bir ülkenin Başbakanı hem ‘gavur İzmir’ diyecek hem İzmir'de ‘bana oy verin’ diyecek, sende yüz yok mu? Sandılar ki bu bir dil sürçmesidir, bu bir dil sürçmesi değil bu bilinçaltındaki bir düşüncenin açığa çıkmasıdır, İzmir'e nasıl baktığını göstermesidir. İzmir bunun altında kalacak mı, İzmirli buna yanıtını verecek mi? Yiğit İzmirliler, sizden isteğim, İzmirlilerden isteğim, size ‘gavur’ diyene hesap soracak mısınız? Siz hesap sorun arkanızda biz olacağız, CHP olacak” dedi.

-İZMİR’E ÇİN İŞKENCESİ YAPIYORLAR-

Kılıçdaroğlu, “İzmir’e diz çöktürmeye, Çin işkencesi yapmaya çalışıyorlar. Bunların hedefi Aziz Kocaoğlu değil, bunların hedefi başka. Bunlar başka hesaplar peşindeler. Bunlar Türkiye’yi karanlığa götürme sürecinde İzmir’i seçtiler. İzmir buna izin vermeyecektir. Baktılar ki İzmir’de umut yok. Umudu savcıya bağladılar. Savcı baskı kuracak, şiddet uygulayacak, sabahın köründe insanları alacak. Sonra diyecek ki; ‘Ben İzmir’e farklı bir şey vaad ediyorum’. Kime vaad ediyorsun, ‘Gavur İzmir’ dediğin kente. İzmirli sana inanacak mı?” diye konuştu. Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri üzerine meydandan ‘Hayır’ sesleri yükseldi.

Reklam
Reklam

-“YARGIÇLAR NAMUSUYLA GÖREV YAPMALI”-

AKP’yi yargının ‘arka bahçesi’ olmakla suçlayan Kılıçdaroğlu, “AKP’li bir yargıç gibi görev yapan yargıçlara sesleniyorum; ülkede adaleti tesis etmek adaletin görevidir. Herkes aklını başına almalı, görevini yapmalı. Namusuyla görevini yapmalıdır. Gün gelir bunun hesabı sorulur. O hesabı soracak olan sizlersiniz, bizleriz” dedi.

Tutuklu milletvekillerine işaret ederek, Türkiye’de yaralı, ayıplı bir demokrasi olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Siz iktidarı eleştirdi diye bir milletvekili hakkında fezleke düzenleyen milletvekili duydunuz mu? Dokunulmazlık dosyası şu anda TBMM’de. Dokunulmazlığımız kaldırın: Eğer bizi hapsedecekseniz, sizin kararınızla hapse girmek bizim için onur olacaktır” dedi.

-“ON BİNLER PARASIZ EĞİTİM İSTİYOR, YÜREĞİN VARSA GEL TUTUKLA”

Dünyanın hiçbir yerinde parasız eğitim istediler diye, üniversite gençlerinin 17-18 ay hapiste tutulamayacağını belirten Kılıçdaroğlu, “Ben de parasız eğitim istiyorum. Siz de istiyor musunuz? O zaman buradan Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum. Gel Gündoğdu Meydanına gel. Burada on binler parasız eğitim istiyor. Yüreğin varsa, yargın varsa, adaletin, polisin varsa gel tutukla bakalım” dedi.

Reklam
Reklam

-“YALAKA MEDYAYA GÜVENMEYİN”-

Bir kısım medyayı da “yalaka” olmakla suçlayan Kılıçdaroğlu, “İktidarın önünde diz çöken yalaka medyanın tek bir işi var, CHP’yi eleştirmek. Buradan söylüyorum, yalaka medyaya inanmayın, güvenmeyin” dedi. Medyanın ve medya çalışanlarına özgürlük istediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Buradan bütün medya patronlarına sesleniyorum; korkunun ecele faydası yok. Ayağa kalkın, yürekli olun, halkın sesi olun, iktidarın değil” diye konuştu.

-“80 DEĞİL 180 DENETÇİ GÖREVLENDİRMEZSEN NAMERTSİN”-

İzmir Büyükşehir Belediyesinde şu anda 80 denetçinin görev yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet tarihinde bir ilki yaşıyoruz. Bir belediyeye 80 tane müfettiş görevlendirmişsin, 80 değil 180 tane görevlendirmezsen namertsin. Hiçbir CHP’li belediye hesap vermekten korkmaz, hesap vermeyi namuslu bir görev sayar. Onun için diyorum; 80 değil 180 görevlendir, az geliyorsa 380, az geliyorsa 580, az geliyorsa Recep Tayyip Erdoğan gel Büyükşehire sana da bir oda verelim sen de görev yap. Bu bir soruşturma, yargılama değil, bu bir terördür. AKP terörüdür, İzmir’den İzmirliden intikam alma terörüdür” diye konuştu.

Reklam
Reklam

-MARDİN VALİSİ’NE: “FINDIK KADAR BEYNİN YOK”

Atatürk’ün “Muasır medeniyetler seviyesine çıkacağız” vecizesini artık kullanmadığını söyleyen Mardin Valisi Turhan Ayvaz’a da sert tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Senin o kafatasında fındık büyüklüğünde bile bir beyin yok. Çağdaş uygarlık demek cebe para girmesi demek değildir. Sen nasıl valilik yapıyorsun. Daha ağır sözler söylemek isterdim. Sen devletin değil AKP’nin karanlık güçlerinin valisisin. Sen Mustafa Kemal’in ağzını adını alma” diye konuştu.

-“MEYDAN OKUYORUM”

Kılıçdaroğlu sözlerini, “Buradan meydan okuyorum, elinizden geleni arkanıza koymayın, diz çökmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz, teslim olmayacağız. Çünkü biz İzmir’iz, biz Cumhuriyet Halk Partisiyiz, biz Türkiye’yiz” diyerek bitirdi.

-NOTLAR-

CHP’nin İzmir Gündoğdu Meydanı’ndaki “Cumhuriyet, Demokrasi ve Özgürlük” mitingine partililer akın etti. İzmir’in yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından gelen CHP’liler meydanı hınca hınç doldurdu. Alanda, “Düşünüyorum, o halde sanığım. Tutuklu gazetecilere özgürlük”, “Özgür basına prangalar vurulmuş. Ey halkım unutma bizi” yazılı dövizler ile “Gavur İzmir sahtekarlarla, İslami Faşizme haddini bildirir”, “Havada bulut AKP, İzmir’i unut”, “Masal değil Adalet istiyoruz”, Susma haykır, baskılara hayır” yazılı pankartlar dikkat çekti. Miting için güvenlik önlemleri alınırken, Gündoğdu Meydanının çevresinde bulunan evlerin çatılarına da keskin nişancıların yerleştirildiği görüldü.

Reklam
Reklam

-CHP YÖNETİMİ ÇIKARMA YAPTI-

CHP, İzmir mitinginde adeta çıkarma yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcıları, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil, Grup Başkanvekilleri, İzmir Milletvekilleri ile İlhan Cihaner, Kamer Genç gibi pek çok ilin milletvekili İzmir’deki mitingdeydi. CHP yönetimi, Kılıçdaroğlu gelmeden önce, platforma çıkıp miting alanındakileri selamladı. Ardından, 1004 gündür Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci-yazar, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın İzmirliler için yazdığı mektup okundu.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, mitingden önce genel başkan yardımcıları ve milletvekilleri ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesini ziyaret ederken, kalabalık nedeniyle miting alanına gecikti. Saat 14.00’de meydanı selamlayan Kılıçdaroğlu, bir saati aşkın bir süre on binlere seslendi. Kılıçdaroğlu’na konuşması sırasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir İl Başkanı Taceddin Bayır da platformda durdu. Kılıçdaroğlu alanda kalabalık nedeniyle baygınlık geçirenler için de zaman zaman ambulans istedi.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: