Kılıçdaroğlu: “kadına Yönelik Şiddetin Mantıkla Bağdaşır Tarafı Yoktur”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kadına yönelik şiddetin akıl ve mantıkla bağdaşır bir tarafı olmadığını...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kadına yönelik şiddetin akıl ve mantıkla bağdaşır bir tarafı olmadığını belirterek, “Ne inanç açısından, ne entelektüel birikim açısından, ne de gelenek göreneklerimiz açısından kadına yönelik şiddeti haklı kılacak hiçbir gerekçe olamaz” dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, eşi Sevim Kılıçdaroğlu ile birlikte, partisinin İstanbul İl Başkanlığı tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği “8 Mart Kadın Buluşması” konulu kahvaltılı toplantıya katıldı. Swiss Otel’de yapılan toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, “Anayasamıza göre, kadın ve erkek eşit haklara sahiptir, devlet bu eşitliğin hayata geçirilmesini sağlayacak önlemleri almakla yükümlüdür. Anayasamız güzel, yeni anayasa üzerinde de çalışıyoruz. Hemen hemen yeni anayasada da benzer cümle kuracağız. Kadın erkek eşitliğinin anayasal güvencesi getirilecek, arkasındanda da devletin kadın erkek eşitliğini sağlayacak önlemler alması gerektiği konusu da anayasa yer alacak. Yasal olarak sağlanan eşitlik, reel olarak sağlanmış mıdır? Eğer yasal olarak bir eşitlikten söz ediliyorsa bu var. Ama gerçek yaşamda böyle bir eşitlikten söz ettiğimiz zaman bunu yeteri kadar göremiyoruz. Demek ki yasal eşitliği, reel eşitliği paralel hale getirdiğimiz zaman kadın erkek eşitliğini sağlamış olacağız. Reel eşitliği sağlamanın birinci yolu kadınlar siyasete daha fazla girecek. Bu konuda CHP olarak biz yüzde 33 cinsiyet kotası getirdik. Bu çok önemli bir adım. Diğer siyasi partiler de eğer bu sürece katılırlarsa, onlar da benzer kotalar getirirse sanıyorum siyasette kadının önü büyük ölçüde açılmış olacak” dedi.

Reklam
Reklam

Reel eşitliği sağlamada ikinci adımın kız çocuklarının eğitiminden geçtiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Kadının eğitildiği bir toplumda, toplumun eğitildiğini kabul ederiz. Mademki dili anneden öğreniyoruz, ana dili diyoruz, kültürümüzü ilk anneden öğreniyoruz, eğitilmiş bir kadının çocuğunu da eğiteceğini herkesin bilmesi gerekiyor. O nedenle kız çocuklarının eğitimine toplum olarak her zamankinden daha fazla önem vermeliyiz. Gerekirse kaynak ayrılmalı, anneler teşvik edilmeli, aileler teşvik edilmeli ve kız çocukları mutlaka eğitim sürecini tamamlamalıdır” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, kadın-erkek eşitliğini reel anlamda sağlamak için kadının daha fazla çalışma hayatında yer alması gerektiğini vurgulayarak, “Üzülerek ifade ediyorum son 10 yılda kadın çalışma yaşamının büyük ölçüde dışına itildi. Bu anayasanın öngördüğü ‘kadın-erkek eşittir’ ilkesine aykırı bir gelişme ve yeni anayasada devlet ‘kadın-erkek eşitliğini sağlayacak önlemleri alır’ ilkesine de aykırı bir uygulama. Kadının daha fazla çalışma yaşamında yer alması gerekirken kentleşme süreciyle birlikte kadının çalışma yaşamının dışına çıktığını görüyoruz. Kırsal kesimde zaten kadın- erkek çalışıyor” dedi.

Reklam
Reklam

CHP olarak, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün kabul ettiği 9 sigorta dalından biri olan aile sigortasını yaşama geçirmek istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, projeyi bırakmadıklarını ve bunu mutlaka sürdüreceklerini söyledi.

Kadına yönelik şiddetin çözümüne de değinen Kılıçdaroğlu, “Gazetelerin üçüncü sayfalarına baktığımızda şiddete uğrayan kadınların, öldürülen kadınların haberleriyle karşılaşıyoruz. Çağdaş, uygar bir toplumda bu tür haberlerin olmaması lazım. Kadına yönelik şiddet uygar bir toplumun benimseyeceği bir olay değil. Toplumun her kesiminin kadına yönelik şiddet konusunda toplumsal bir duruş sergilemesi lazım. Bir erkek kadına yönelik şiddeti hangi gerekçeyle uygular. Bunun akılla mantıkla bağdaşır hiçbir tarafı yoktur. Kişilik zafiyeti olan, kişiliği gelişmemiş erkeklerin yaptığı bir uygulamadır. Kaba bir uygulamadır. Ne inanç açısından, ne entelektüel birikim açısından, ne de gelenek göreneklerimiz açısından kadına yönelik şiddeti haklı kılacak hiçbir gerekçe olamaz. Bunları belki söylemek, dillendirmek kolay ama önemli olan kadına yönelik şiddeti durdurmak. Devletin bu konuda yeterli duyarlılığı gösterdiği kanısında değilim. Kadın sığınma evleriyle ilgili yazılan haberleri dikkatle okuyorum. Belediye başkanlarımızın kadın sığınma evlerini yapmaları, yeterli donanımla donatmaları gerekiyor. Ama maalesef çok yetersiz. O nedenle sadece siyaset kurumu olarak bizlerin değil, kadınların da STK’ların daha fazla çaba göstermeleri gerekiyor” dedi.

Reklam
Reklam

“Dünyayı değiştiren kadındır” diyen Kemal Kılıçdaroğlu, kadının elindeki gücün yeteri kadar topluma yansımadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Belki yüzyılların baskısı, belki oluşan gelenekler, belki kadının konuşmak değil de susmak zorunda bırakan uygulamalar. Bütün bunları yeniden gözden geçirmeliyiz” şeklinde konuştu.

Kılıçdaorğlu, Cumartesi Anneleri’nin yıllar yılı yağmurda, karda kışta arayışlarını kararlılıkla sürdürdüklerini de ifade ederek, şunları söyledi;

“Bir anne için çocuğun ne olduğunu bir başka anne ancak anlar. Evlat acısını yüreğinde en derinden hisseden kişidir anne. Toplumumuzun şöyle bir cümlesi var; ‘Allah kimseye evlat acısı vermesin’ deriz. Acaba elimizi vicdanımıza koyduğumuz zaman şu soruya sağlıklı bir yanıt bulabilir miyiz; Cumartesi Annelerinin o sessiz ve onurlu duruşlarını siyaset kurumu olarak biz yeterince değerlendirdik mi? Bazen polis gönderdik onları oradan atmak için. Hiç düşünmedik bu annelerin derdi nedir diye. Bizim toplumda acıyı yüreğine işleyen ama dile getirip söyleyemeyen binlerce kadın var. Bazen bunu filmlerde işledik, bazen şiirlerde, romanlarda dillendirdik. Ama eğer kadınlar dünyayı değiştirecekse ki değiştirdiklerine inanıyorum Cumartesi Anneleri o soylu duruşlarıyla bugün toplumun her kesiminin ortak kabul ettiği dramları dile getirmiş ve kabul ettirmiştir. O nedenle kadın kararlılık sergilediği sürece sonuç alır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: