Kılıçdaroğlu: Komisyon Çalışmaları Kamuoyunun Tartışmasına Açılmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili, “Komisyonun yaptığı çalışmaların kamuoyunun, sivil...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili, “Komisyonun yaptığı çalışmaların kamuoyunun, sivil toplumun tartışmasına açılmasını istedik.” dedi. Kılıçdaroğlu, komisyon çalışmalarının devam etmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmenin ardından Meclis Başkanı Çiçek bir açıklama yapmadı. Soruları cevaplayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Meclis Başkanı Çiçek’in Anayasa Komisyonu çalışmaları hakkında kendilerine bilgi verdiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, “48 madde üzerinde dört grubun da anlaştığı açık. Eğer süreç biraz daha devam eder, tartışmalar olursa bu üzerinde uzlaşılan madde sayısının daha da artacağını umuyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

AK Parti’nin başkanlık ısrarından vazgeçmemesinin çalışmaları tıkadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Yaklaşık 40 madde AKP’nin başkanlık ısrarı nedeni ile görüşülemiyor. Biz AKP’nin bu ısrarından vazgeçip, diğer maddelerin de tartışması yapılabilirse büyük ölçüde uzlaşma sağlanabilir düşüncesindeyiz. Öte yandan Sayın Başkan’a üzerinde mutabık kalınan ve kalınmayan, komisyonun yaptığı çalışmaların kamuoyunun, sivil toplumun tartışmasına açılmasını istedik. 'Bu, komisyonun yetkisinde' dedi. Arkadaşlarımız bu konudaki düşüncelerini ifade edecekler. Bugüne kadar yapılan çalışmalar bir şekilde kamuoyuna yansıtılmalı. Uzlaşma komisyonunda görev alan partilerin temsilcileri, Anayasa değişiklikleri ile ilgili görüşlerini eğer kamuoyuna açıklarlarsa en azından kamuoyu CHP’nin, AKP’nin, MHP’nin, BDP’nin anayasa değişiklikleri konusundaki görüşlerini de öğrenmiş olurlar. Çünkü biz özgürlükçü ve demokratik bir anayasadan yanayız. Çağdaş bir anayasadan yanayız, görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz. Görüşmeler kesilmemeli. Türkiye’nin çağdaş, özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacı var. Bu konudaki düşüncelerimizi aktardık.”

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin, 'Meclis Başkanı seçim sürecine girildiğini, dolayısı ile bu süreçte yeni Anayasa çalışmalarının yapılamayacağını ifade etti. Daha da uzatamayız dedi. Nasıl değerlendirirsiniz?' sorusu üzerine, “Komisyonda her partiden üç milletvekili arkadaşımız var. Yerel seçimlerde bu arkadaşlarımız gerekirse seçim sürecine katılmamış olurlar. Anayasa gibi çok temel bir değişikliği yapıyorlar, önemli bir görev üstlendiler. Meclis tatilde olduğu süre içinde de çalışmalarını sürdürebilirler.” cevabını verdi.

“ANAYASA BİR UZLAŞMA METNİDİR”

Önemli olanın niyet olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Anayasa metni bir uzlaşma metnidir. Demokrasimizin ana omurgasını oluşturuyor. Güçler ayrılığı ilkesinin çok kalıcı ve demokrasiyi güçlendirecek bir yapı içinde oluşturulması gerekiyor. Medya özgürlüğü çok önemli. Bütün bunların anayasal güvencelere kavuşturulması gerekiyor. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı çok önemli, üniversitelerin özerkliği ve özgürlüğü çok önemli, eğer Türkiye bunları yapabilirse demokrasi açısından büyük mesafe alacaktır. Gezi Parkı eylemlerini düşünün. Geleceğimiz olan gençler özgürlük istiyorlar. Daha güçlü bir demokrasi istiyorlar. Bunu yapacak olan da siyasi partilerdir. Biz eğer gerçekten özgürlüğü ve demokrasiyi bu ülkeye getireceksek bunun ilk adımı anayasa ile olacaktır. Bunu yapmak durumundayız.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“MAZERETLERE SIĞINMAK DOĞRU DEĞİL”

Geri çekilmek, 'tatil geliyor, seçim geliyor' gibi mazeretlere sığınmanın doğru olmadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Anayasa çok temel bir yasadır. Bu temel yasa üzerinde bizim oturup düşünmemiz, tartışmamız gerekiyor. Daha bu sürecin ortasındayken görüşülen maddelerin üzerinde uzlaşı sağlansın sağlanmasın, sivil toplumun tartışmasına açılmasını istiyoruz. Çünkü toplum da bunlara katılmalı, gençlerimiz, üniversiteler katılmalı. Acaba hangi maddeler üzerinde nasıl uzlaşı sağlandı? Hangi maddeler üzerinde hangi siyasi partinin kendi çekincesi var? Bütün bunlar tartışılmalı. Anayasa kapalı kapılar ardından yazılacak bir metin değildir. O nedenle anayasaya önem veriyoruz, çalışmalarına önem veriyoruz. Milletvekili arkadaşlarım çalışıyorlar, katkı veriyorlar, uzmanlar katkı veriyorlar. O nedenle görüşme hiçbir mazeret üretmeden devam edilmeli diye düşünüyoruz.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz