CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaretlerinin ardından parlamentoda bir basın toplantısı düzenledi. Loğoğlu, "Kürt meselesinin bütün boyutlarıyla çözümüne ilişkin bir mekanizma, bir süreç önerimizi Sayın Cemil Çiçek'e sunduk" dedi.
Önerilerinin temel unsurunun "TBMM çatısı altındaki siyasi partilerin eşit sayıda göstereceği 8 üyeden oluşacak bir toplumsal mutabakat komisyonu oluşturulması" olduğu bilgisini veren Loğoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'te yapıcı bir tutum gördüklerini belirtti. Ancak bu komisyonun kurulması için bütün siyasi partilerin bu konuda olur demesinin gerektiğini, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da önümüzdeki günlerde siyasi partilerin liderleriyle görüşme teşebbüsünde bulunacağını ifade eden Loğoğlu şunları kaydetti:
"Bu görüşmelerde, siyasi liderler serisindeki görüşmelerde önerimizin gerekçeleri daha ayrıntılı bir şekilde anlatılacak. Mutabakat istenecek. Bu mutabakat sağlandıktan sonra Meclis Başkanımız Sayın Cemil Çiçek kendisine bu konuda düşeni yapmaya hazır olduğunu, çünkü meselenin hakikaten çok büyük ve önemli olduğunu, TBMM'nin bu konuda görüşme hakkı ve görevi bulunduğunu o nedenle siyasi partiler kendisine bu oluru bildirdikleri takdirde bu toplumsal mutabakat komisyonunun oluşturulması için gerekeni yapmaya hazır olduğunu bildirdi."
Komisyon önerisinin henüz yalnızca bir mekanizma, bir süreç önerisi olduğunu belirten Loğoğlu, içerikle ilgili kısmın daha sonra duruma göre netleşeceğini, amaçlarının 'ana muhalefet partisi olarak iktidar partisini sıkıştırmak veya kötülemek için bir girişim' olmadığını ifade etti. Loğoğlu, "Her parti kendi görüşlerini, her hükümet kendi çalışmalarını, önerilerini düşüncelerini bu komisyona getirebilecektir." şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da toplumun Meclis'ten bir çözüm beklediğini, siyasi partilerden polemik değil, yengi, yenilgi, yarışma değil mutabakat istediğini kaydetti. Tanrıkulu, "Siyasi partilerin kendi önyargılarını bir tarafa bırakarak meclis çatısı altında bir araya gelmeleri gerekiyor. Düşüncemiz budur. Biz ana muhalefet partisi olarak düşüncemizi ortaya koyduk, yaklaşımımızı ortaya koyduk. Diğer siyasi partilerin de bu iradeyi göstermelerini bekliyoruz." dedi.
(CHA)