Kılıçdaroğlu-Maliki görüşmesinde ne konuşuldu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, "Biz buraya hükümetin politikalarını eleştirmek için gelmedik. Türkiye-Irak ilişkilerinin önünü açmak için geldik" dedi.

Loğoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Irak Başbakanı Nuri el Maliki görüşmesine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu'nun Irak ziyaretinin şu ana kadar fevkalade olumlu geçtiğini belirten Loğoğlu, "Türkiye-Irak ilişlerini rahatlacak, bu ilişkilerin önünü açacak bir içerikle cerayan etmektedir" dedi.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun bu sabah iki önemli görüşme gerçekleştirdiğini ifade eden Loğoğlu, ilk önce Milli Güvenlik Müsteşarı Feyyaz ile daha sonra da geniş bir heyetle Başbakan Maliki'yle görüşüldüğünü anımsattı. Loğoğlu, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Irak tarafının vurguladığı hususları şu cümlelerle özetleyebilirim; Irak tarafı, Türkiye ile dost olmak, yakın ilişkiler kurmak istiyor. Türkiye ile sağlıklı ilişkiler, mevcut sorunların çözümünü istiyorlar. Irak'ın kapılarının Türkiye'ye, Türk halkına ve iş adamlarına ardına kadar açık olduğunu vurguluyorlar. Bu bağlamda Türk iş dünyasının bugüne kadar yaptığı işleri takdirle karşılarken, bundan sonra da Türk iş adamlarına ihtiyaçları olduğunu belirtiyorlar.Bu çerçevede iş adamları bakımından, Irak'da faaliyet gösteren ve daha büyük projelere, metro, havaalanı gibi imza atmaya talip olan iş çevrelerimizle sürekli bir irtibat kanalı oluşturma önerisinde bulundular. Biz bu öneriyi çok olumlu karşıladık. Genel Başkan Yardımcımız Erdoğan Toprak'ı temas, irtibat noktası olarak belirledik. Bu bakımdan iş adamlarımızın hem mevcut sıkıntılarının giderilmesi hem kendilerine yeni imkanlar açılması için bir ortam oluşturduğumuzu düşünüyoruz. İnşallah bu somut sonuçlar verecektir."

CHP'nin Irak'ı stratejik bir ülke gördüğünü ifade eden Loğoğlu, "Irak'ın tamamını, bütün unsurlarıyla, Kürdüyle, Arabıyla, Türkmeniyle bütün unsurlarıyla kuzeyiyle güneyiyle, doğusuyla, batısıyla bütününü kucakladığımızı söyledik. Irak'ın toprak bütünlüğüne, bağımsızlık ve egemenliğine saygılı olduğumuzu belirttik ve Türkiye-Irak ilişkilerinin, içişlerine karışmama karşılıklı saygı, ortak çıkarlar doğrultusunda gelişmesinden yana olduğumuzu, bu görüşlerimizi sadece Irak'ta değil, Türkiye'de de hatta başka yerlerde de aynen bu şekilde ifade ettiğimizi söyledik" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Maliki'nin özel bir isteği olup olmadığına yönündeki soruya cevap veren Loğoğlu, "Aradaki sorunların giderilmesi için Sayın Maliki CHP'nin yardımcı olmasını, belki bu kelimeleri kullanarak istemedi ama böyle bir beklenti olduğu muhakkak. Sorunların çözümünü isteyen bir Irak var. Bu konuda da anamuhalefet partisine bazı görevler düşüyor. Biz de bu görevi Türkiye'ye döndüğümüzde daha önce yaptığımız gibi ama şimdi bu ziyaretten aldığımız izlenim, veriler, görüşler ve değerlendirmeleri de devreye sokarak bu konuda yardımcı olmaya çalışacağız" diye konuştu.

Görüşmelerde alınan en önemli mesaja ilişkin soru üzerine ise Loğoğlu, şöyle konuştu:

"Görüşmelerde aldığımız en önemli mesaj, Türkiye'ye önem veriyorlar. Türkiye'yi güçlü bir ülke olarak görüyorlar. Türkiye'yi Irak'ın Batı'ya açılan kapısı olarak görüyorlar. Bizim bu değerleri ve Irak'ın potansiyelini kullanabilmemiz lazım. Bunu yapabildiğimiz takdirde Türkiye çok büyük sıçramalar yapacaktır, Irak halkı rahatlayacaktır. Irak halkı, huzura, istikrara kavuşacaktır. Bu potansiyelin kullanılmaması maalesef çok yanlış sonuçlar vermekte. İnşallah bunları döndüğümüzde hükümetle de paylaşarak, daha doğru bir çizgiye doğru döndürebiliriz umudunu taşıyoruz."Loğoğlu, bütün görüşmelerde, Türk hükümetinin Irak'ın içişlerine müdahale ettiği yönünde bir temanın sürekli gündeme getirildiğini aktardı.Bunu gizlemenin bir anlamı olmadığını dile getiren Loğoğlu, şunları kaydetti:"Zaten Türkiye-Irak ilişkilerinin bugünkü kaynağında da bu iddialar yatıyor. En azından Irak açısından. Biz dediğim gibi, hiçbir noktada AK Parti ifadesini ağzımıza almadık. Bunu Türkiye'de de açıklamıştım. Yapılan görüşmelerde bu olmadı. Biz buraya hükümetin politikalarını eleştirmek için gelmedik. Türkiye-Irak ilişkilerinin önünü açmak için geldik. Elbette muhataplarımız bize sıkıntılarını belirttiler. Biz onların üzerine de gitmedik, sadece dinledik. Çünkü burada bizim amacımız Türkiye'deki mevcut hükümetin yaklaşımlarını gündeme getirmek değil. Biz ilişkilerin iyi olmasını istiyoruz."

Reklam
Reklam