Kılıçdaroğlu: Teklifin arkasında AKP'yi göremiyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran yasa teklifinin arkasında...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran yasa teklifinin arkasında AK Parti'yi ve bakanları göremediklerini söyledi.

Zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifine ilişkin CHP'nin algı araştırmasının sonuçlarını açıklayan ve değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, basın mensuplarının konuya ilişkin sorularını da yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, teklifin parlamentonun gündemine getiriliş şekline mi yoksa içeriğine mi itirazı olduğuna yönelik sorusuna, her ikisini de yanlış buldukları yanıtını verdi.

Reklam
Reklam

Teklifin bütün maddelerinin yüzde yüz yanlış olduğunun söylenemeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, yasanın parlamento gündemine getiriliş tarzının çağdaş demokrasilere uymadığını savundu. Bakanlar Kurulu'nun bir sorumluluk üstlenmediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Bu teklifin arkasında AKP'yi ve bakanlarını göremiyoruz. Hükümet Sözcüsü de bu konudaki sorulara 'Bana sormayın, teklifi verenlere sorun' yanıtını verdi" dedi.

Teklifin içeriğinde çok ciddi yanlışlar olduğunu, bunu Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in de bir televizyon programında dile getirdiğini öne süren Kılıçdaroğlu, teklifin dünyadaki eğilimlere ters düştüğünü, okul öncesi eğitimle ilköğretimin bir araya getirildiğini, buna hiçbir çağdaş ülkede rastlamadığını savundu.

Kılıçdaroğlu, "4 4 4'e karşısınız, peki sizin öneriniz nedir" sorusunu yanıtlarken de CHP'nin 8 yıllık kesintisiz eğitimin belli aşamalarla 12 yıla çıkarılmasını istediğini söyledi. Kılıçdaroğlu, 8 yıllık kesintisiz eğitimin olumsuzluğuyla ilgili bugüne kadar ortaya konmuş hiçbir bilimsel çalışmanın olmadığını öne sürdü. Kılıçdaroğlu, mevcut sistemle küçük yaşta evlilik ve çocuk işçiliğinin gerilediğinin görüldüğünü ifade etti.

Reklam
Reklam

Başka bir soruyu yanıtlarken de Kılıçdaroğlu, algı araştırmasını yalnızca zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran yasa teklifi hakkında değil, farklı konularda da yaptırdıklarını, bunlara ilişkin sonuçları da zaman içinde kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

-"Anayasa çalışmalarını sekteye uğratacağını sanmıyorum"-

Kılıçdaroğlu, bir başka soruyu yanıtlarken de yasa teklifi üzerindeki çalışmaların yeni anayasa çalışmalarını etkilemeyeceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, "Anayasa konusu farklı bir konu. Orada bir Uzlaşma Komisyonu var, çalışıyorlar. Bunun o komisyonu sekteye uğratacağını sanmıyorum" dedi.

"Sizce bu yasa teklifiyle ne amaçlanıyor" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şu ana kadar kimsenin bunun yanıtını alamadığını kaydetti. Kılıçdaroğlu, "Hangi gerekçeyle bunu getirdiniz? Çıkıp bir Allah'ın kulu şunu söylemeli: 'Biz bu yasa teklifini şu gerekçeyle veriyoruz' Biz bilmiyoruz, kimse de bilmiyor" diye konuştu.

Bir başka soruyu yanıtlarken de Kılıçdaroğlu, görüştükleri uzmanların teklifin tamamını yanlış bulduklarını, "yasalaşırsa eğitimde bizi Afrika'nın gerisine götürür" eleştirisini yaptıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Kılıçdaroğlu, teklifin Genel Kurul'dan geçmesi halinde Anayasa Mahkemesine başvurup başvurmayacaklarına ilişkin soru üzerine de bunu konuşmak için erken olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz