Kılıçdaroğlu'ndan Kültür Ve Turizm Bakanlığı'na 'demokrasi Müzesi' Önerisi

Gazete Yazar Uğur Mumcu, ölümünün 20. yıldönümünde evinin önünde düzenlenen törenle anıldı. CHP Genel Başkanı...

Gazete Yazar Uğur Mumcu, ölümünün 20. yıldönümünde evinin önünde düzenlenen törenle anıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, "Bizim bir demokrasi müzesine ihtiyacımız var. Çocuklarımıza, gelecek kuşaklara demokrasiyi nasıl koruduğumuzu, demokrasi için nasıl mücadele ettiğimizi, nasıl bedeller ödediğimizi göstermeliyiz" dedi.

Gazeteci yazar Uğur Mumcu'nun ölümünün 20. yılında, Yenimahalle'deki Uğur Mumcu Anıtı'nda eşi Şükran Güldal Mumcu, ağabeyi Ceyhan Mumcu, oğlu Özgür ve kızı Özge başta olmak üzere sevenleri tarafından anıldı. Çeşitli siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlar, Uğur Mumcu Anıtı'na çelenk sundu, saygı duruşunda bulundu.

Reklam
Reklam

Anma törenine katılan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada, "Uğur Mumcu'nun katledilişinin 20. yılı. Devletin 'bu cinayeti aydınlatacağız' diye bir sözü vardı. 20 yıl geçti, tetikçilerin bir kısmı ortaya çıktı ama asıl failler belli değil. Eğer bu ülkede demokrasi olacaksa hukukun üstülüğüne inanacaksak, bu ülkede özgür bireyin hakları varsa Uğur Mumcu'yu katledenlerin mutlaka açığa çıkarılması lazım. Uğur Mumcu, araştırmacı gazeteciliği örnek gösterilen yürekli bir insandı, ülkesini severdi, insanının severdi, haksızlıklara, yolsuzluklara karşı mücadele ederdi, bir mücadele adamıydı, direnişin adıydı, direnişin simgesiydi. 20 yıl geçmesine karşın bugün insanlarımız onu anıyorlar. Benim için halen bir yükümlülüğü ve borcu var. Uğur Mumcu'nun katilleri mutlaka ortaya çıkarılmalıdır. Eğer katiller ortaya çıkarılamazsa bu dava devam edecektir. Halkın vicdanında bu dava devam edecektir" şeklinde konuştu.

"BİZİM BİR DEMOKRASİ MÜZESİNE İHTİYACIMIZ VAR"

Bir gazetecinin Uğur Mumcu'nun aracının ailesine iade edilmesine ilişkin sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Enkazın aileye iade edilmesi elbette güzel bir şey. Sonuçta bunun bir yerde sergilenmesi lazım. Basın kuruluşlarının bu konuyla ilgilenmesi lazım. Aslında bir demokrasi müzesi kurmamız gerekiyor. Demokrasi şehitlerimiz var bizim. Uğur Mumcu'nun arabası da o müzede sergilenebilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bu konuda büyük görevler düşüyor. Buradan da CHP Genel Başkanı olarak bir çağrıda bulunuyorum. Bizim bir demokrasi müzesine ihtiyacımız var. Gereksiz yere asılan siyasetçilerimiz var. Onları zaman zaman anıyoruz. Onların isimlerin havaalanlarına, üniversitelere veriyoruz ama bir demokrasi müzesi kurarak, çocuklarımıza, gelecek kuşaklara demokrasiyi nasıl koruduğumuzu, demokrasi için nasıl mücadele ettiğimiz, nasıl bedeller ödediğimizi göstermeliyiz. Uğur Mumcu bir demokrasi şehididir, onun arabasına bomba konuldu, susturuldu. Ama bugün yüzlerce, binlerce Uğur Mumcu var. Onun davasını sürdürüyorlar, onun mücadelesini sürdürüyorlar. Aynı kararlılıkla, yüreklilikle sürdürüyorlar. Bize düşen görev onun mücadelesine katkı vermektir. Biz CHP olarak, bu konuda elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: