Kılıç'tan torpil isteğine yanıt

SAMSUN (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Samsun Milletvekili Suat Kılıç, Samsun Sanayici ve İşadamları Derneği (SAMSİAD) Başkanı Mustafa Alemdaroğlu'nun, Samsun'daki atıl paranın harekete geçmesi için Samsunlu sanayici ve işadamlarının ihalelerde kollanmasının iyi olacağı görüşünü gündeme getirince, "Biz ihalelerde usulsüzlük yapmayız. Yüce Divanlık mı olalım? Eğer bir usulsüzlük varsa işin peşini bırakmayın ama bizden adaletsizlikte istemeyin" dedi.

AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç, SAMSİAD'ı ziyaret etti. SAMSİAD Başkanı Mustafa Alemdaroğlu ile Mazhar Başoğlu, Celil Kurada ve Kenan Hocaoğlu başta olmak üzere üyelerin teşvik, tersane, TİGEM, çevre yolu ve limanlar konusundaki sorularını ayrıntılı bir şekilde cevapladı. Suat Kılıç, SAMSİAD'ın ekonomiyle ilgili görüşlerini de aldı.

Reklam
Reklam

SAMSİAD Başkanı Mustafa Alemdaroğlu ve üyelerin tersanenin geciktiği yönündeki iddialarını yanıtlayan Suat Kılıç, "TİGEM'e ait bin dönümlük arazi Tersaneler Genel Müdürlüğü'ne sembolik bir rakamla devredildi. Tekkeköy Belediyesi hiç güçlük çıkarmadan araziyi imar planına işledi. Ancak, TİGEM Genel Müdürlüğü'ndeki bir hukuk müşaviri imar planı konusunda yürütmeyi durdurma davası açtı. Acil durum toplantısı düzenledik ve 1-2 saat içinde yargı başvurusu geri çekildi. Teferruata girmiyorum. Çünkü politik olur. Aslolan esastır. Sonuçta arazi tersane için hazır. Yargı engeli yok. Teknik hazırlıklar yapıldı, ihale duyurusu da bu ay sonuna kadar yapılacak. İşadamları bizimle temasta. Yapılacak 5 tersane için gelen talepler sevindirici düzeyde. Yat üreticileri de, tersanelerden birinin yat üretimi için ayrılmasını istiyor. Olabilir. Olmadı, yine yer tahsis ederiz" dedi.

"YÜCE DİVANLIK MI OLALIM?" Tersaneler Genel Müdürlüğü'nün teknik raporlarına göre, tesis edilecek tersanelerde gemi inşası konusunda asgari 4-5 bin kişinin istihdam edileceğini kaydeden Suat Kılıç, yan sanayi için de yeni teşekküller oluşturulacağını veya sanayi bölgelerindeki mevcut işyerlerinden yararlanılacağını açıkladı. Kılıç, yan sanayide de en az 8-10 bin kişinin çalışacağını ifade etti. Kılıç, "Tersane meselesi 10 yıldır Samsun'un gündeminde. 10 yıldır konuşulan konuyu biz sonuca taşıyoruz ve el attığımız hiçbir işi yarıda bırakmadık. İhaleler de hukuk temelinde yapılıyor. Biz hiçbir ihalede hukuk dışı hareket etmiyoruz. Yolsuzluklara izin vermeyiz. İhaleyi kazananlar da şartnamelere uygun olarak çalışma yapmak zorunda. İhalelerde politika yok" diye konuştu.

Reklam
Reklam

AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç'ın, "İhalelerde politika yok" sözleri üzerine SAMSİAD Başkanı Mustafa Alemdaroğlu, "İhalelerde politika yok ama, Samsun'daki atıl paranın harekete geçirilmesi için Samsunlular desteklense olmaz mı?" diye sordu. Kılıç ise "Örneğin; TCDD Samsun Limanı'nı özelleştiriyor. Samsunlu işadamı 20 bin lira teklifte bulundu. Konyalı işadamı ise aynı limana 40 bin lira teklif etti. Siz olsanız ne yaparsınız? Bu ihale kime verilir? 'Samsunlu diye 20 bin lira verene mi verirsiniz? Verirsek Yüce Divanlık oluruz. Bunun da ötesinde buna hangi vicdan razı gelir? Adaletli olur mu? Kalkınma sağlayabilir misiniz? Bizde bu olmaz. Biz herkesten şunu istiyoruz; eğer herhangi bir ihalede, çalışmada yolsuzluk, hırsızlık, adaletsizlik görüyorsanız bu işin peşini bırakmayın. Hep beraber üzerine gidelim. Biz bunları söylerken, diğer tarafta geçmişte olduğu gibi adam kayırmacılık yapamayız. Bunu ülkemiz için yapmayız açıklamasını yaptı.

"BİZİ ANGARYACILARDAN KURTARIN" Samsun'da ortak yürütülecek projeler aradıklarını, Ankara'da 10-15 kişilik işadamı grupları tarafından rahatsız edilmek istediklerini vurgulayan Suat Kılıç, "Örneğin Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile tek bir ortak projemiz yok. TSO'nun işadamlarının önüne geçerek büyük organizasyonların altına imza atması lazım. Samsun'da kasaba kültürüyle boğuşuyoruz. Herkes, 'Benim olsun, kimse benden fazlasını yapamasın' zihniyetinde. Bunu aşmamız, 'Ben de kazanayım, sen de kazan' düşüncesine ulaşmamız gerekiyor. Kısacası proaktif olmalı, 'Kazan/Kazan' mantığıyla hareket etmeliyiz. Bizi sıkıştırın. Gelin, Ankara'da bir otele yerleşin, tutun elimizden 'şunu şunu istiyoruz, ypacaksınız' deyin. O isteklerinizi almadan da geri dönmeyin. Böylece bizi 'oğlumu şuraya yerleştirin, kızımı buraya oturtun' diyen angaryacıların elinden de kurtarın. Bizi kimsenin dünya görüşü ilgilendirmiyor. DYP'li ol, MHP'li ol, CHP'li ol. Hiç önemli değil. Önemli olan ülkemizin kalkınmasıdır. Hepimiz, bütün insanlarımız, 'şu partiye oy verdim, kazanamadık' psikolojisinden kurtulmalı, ülkemiz için çalışmalıyız. Kalkınmak için birlik şarttır. Kalkınmayı kimin gerçekleştirdiği de önemli değil. Bunu siz yapın, biz yapalım, hep beraber ülkemiz için bir şeyler yapalım" çağrısında bulundu.

Reklam
Reklam

"SAMSUN TCDD ÖZELLEŞTİRİLECEK" Samsun TCDD Limanı'nın özelleştirileceğini ancak bir türlü vakit bulamadıklarını, bunun için fırsat kolladıklarını da dile getiren Suat Kılıç, Samsunlu işadamlarının limanın pahalılığından dolayı Fatsa ve Ünye Limanları'nda sırada beklemesinin de düşündürücü olduğuna dikkat çekti. Kılıç, henüz 18 aydır işbaşında olduklarını, 28 yıllık problemlere el attıklarını, bundan kesinlikle yüksünmediklerini fakat problemleri sıraya koyduklarını anlattı. "Biz problemleri sıraya koyduk, biri çıkıp en son sıraya koyduğumuz problemi gündeme taşırsa işin içinden çıkılmaz" diyen Kılıç, bütün problemlerin sırasıyla tek tek bitirileceğini vurguladı. Yapılamayanları öne çıkarıp yapılanları gölgelemeye çalışanlara tepki gösterip, "Önce dağın öntz. İhaleyi kazananlar da şartnaündeki problemleri bitirelim, doruğa çıktıktan sonra arkasındakilere el atarız" diye konuştu.

SAMSİAD üyelerinin geçmişte uygulanan faizlere işaret etmesi üzerine, sanayici ve işadamlarının geçmiş iktidar döneminde enayi yerine konulduğunu ve müteşebbislik ruhunun hareket edemez hale getirildiğini bildiklerini söyleyen Suat Kılıç, "Ancak, bu ruh artık ayağa kalkmalı. Biz bunun için uğraşıyoruz. Biraz da sanayici ve iş adamlarımız öne çıkmalı. Şu anda aktif, dinamik bir iktidar var. Duran kaybeder, yürüyen kazanır, koşan zirveye ulaşır. Hiçbir hedefinizden vazgeçmeyin. Bu ülke hepimizin. Ülkemiz için elele verip ne gerekiyorsa yapalım. Birlik ve beraberliğimiz bütün engellerin aşılmasını sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"SEKTÖREL TEŞVİK ÇALIŞMASI YAPILIYOR" İşadamlarının, bölgesel kalkınma, bölgesel teşvik, gibi istekleri hakkında da konuşan Suat Kılıç, şu bilgileri verdi:

"Şu anda hükümetimiz GSMH'dan aldığı yıllık payı bin 500 dolar ve altındaki iller için teşvik uyguluyor. 45-50 ilimiz bu teşviklerden yararlanamıyor. Samsun'da yararlanamıyor. Samsun'un kişi başına düşen yıllık geliri 2 bin 250 dolar. Geliri bin 501 dolar olup teşvik alamayan iller var. Şimdi 'olsun, bize de teşvik verilsin' deniyorsa bu olmaz. Verilirse bunu 81 ilde de yapmak lazım. Bunun da altından Maliye kalkamaz. Ancak bu teşvikler sektörel bazda yapılabilir. Sözgelimi Samsun'da 2 ova var. Türkiye'deki 5 büyük ovanın 2'si ilimizde. Samsun'da tarımsal sanayi, Adana'da tekstil, Manisa'da üzüm yetiştiriciliği teşvik edilebilir. Şuanda biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Arkadaşlarımız, sektörel bazlı teşviklerin kamu maliyesine külfetini çıkarıyor. Bunu yaptığımızda, teşvikten yararlanamayan Samsun'un Terme İlçesi'ndeki yatırımcıyla teşvikten yararlanan hemen bitişiğindeki Ordu'nun Ünye İlçesi'ndeki farkı ortadan kaldırabiliriz. O zaman Bafralı işadamı Selami Tarım da Ünye'de yatırım yapıp fabrika kurmaz. Yatırımını Bafra'da gerçekleştirir. Sektörel teşvike eğileceğiz. Bunun için kollarımızı sıvadık. En doğrusu bu."

Reklam
Reklam

Kılıç, Samsun Gelemen'deki TİGEM'e ait 10 bin dönüm arazinin 30 yıllığına 1 trilyon 300 milyar liraya kiraya verildiğini, bu arazilerin tarım dışında kullanılamayacağını, sonradan kullanılmaya kalkışılırsa ihalenin sona erdirileceğini, SAMSİAD üyelerinin bunun takipçisi olmasını isterken, Samsun Çevre Yolu'nun da Ağustos ayı sonunda tek şeritli olarak trafiğe açılacağını ve otobüs, kamyon gibi ağır vasıtaların bu yolu kullanacağını sözlerine ekledi.