Kilis Mutfağından Bir Tabağın Asla Yetmediğini Kanıtlayan 10 Yöresel Yemek

Kilis mutfağı sürekli civar illerdeki mutfaklarla karıştırılsa da, bu yazıyı okuduktan sonra hiç alakası olmadığını anlayacaksınız. Kilis, telaffuzu zor yemekleriyle Türk mutfağında arz-ı endam ediyor.

Kilis usulü teşrübe

Tırnaklı pide, et ve patlıcanın sarımsaklı yoğurtla buluştuğu bu lezzet birkaç denemenin ardından evde yapılabilecek kadar basit. Misafirleri şaşırtmalık, bu enfes lezzeti bize sunan Kilis için bir alkış alabilir miyiz? Sağ olun!

Patlıcan kebabı

Kilis dedikten sonra patlıcan kebabını anmadan olmaz. Bir gece dinlenmiş kıyma ve patlıcanla birlikte hazırlanan bu enfes fırın kebabı Gaziantep mutfağında da görülür. Patlıcan kebabı, Kilis’te özel misafirler için sıklıkla yapılır. Yani gittiğiniz yerde ne kadar sevildiğinizi anlamak için uğrunuza patlıcan kebabı yapılıp yapılmadığına bakabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Çökelek semseği

Yine bir fırın lezzetiyle bizi karşılayan Kilis, her zaman bir yemekten daha fazlası demek olan pideyi masamıza bırakıyor. Adından da anlaşılacağı üzere bu pidenin ana maddesi çökelek. Ancak ona, lor da eşlik edebiliyor. Nane, yeşil soğan ve baharatlarla hazırlanmış iç harca eklenen çökelek enfes bir pide deneyimi sunuyor. Yemeden önce kenarlarına tereyağı sürülmesi tavsiye edilir.

Fırın yapması

Kıyma ve simidin en güzel hali olan bu fırın lezzeti sizlere unutulmaz bir köfte deneyimi yaşatacak. Fırın yapması için et kadar önemli olan bir diğer malzeme de simid adı verilen kısırlık bulgur. Simid ve kıyma, Kilisli usta ellerde yapma şekline getirilip fırınlarda pişmeye bırakılıyor. Geleneksel olarak taş fırınlarda yapılan bu lezzeti evlerdeki fırınlarda da yapmak mümkün.

Öcce

Daha önce yemediyseniz bile, garip adının dilden dile dolaşması sayesinde methini duymuşsunuzdur. Öcce, ister ara öğün isterseniz de yemek olarak tüketebileceğiniz harika bir Kilis kızartması. Yeşil sarımsak, yeşil soğan ve maydanozla yapılan bu yemeğin içinde kabak olsaydı hiç çekinmeden mücver olduğuna yemin edebilirdik. Ama onun adı öcce, onun bir eşi daha yok.

Reklam
Reklam

Mıkla

Kilis’te yapılan mıkla diğer yörelerimizde çılbır olarak bilinmektedir. Diğer illerde olduğu gibi yumurta ve yoğurt yine karşımıza çıkıyor, ancak bu sefer Kilis mutfağının ayırıcı unsuru baharatlar ve zeytinyağı da işin içine giriyor. Kilis’te sarımsaklı yoğurtla hazırlanan mıkla hem ara öğün hem de ana yemek olarak yenebilecek, hafif ve lezzetli bir yemek.

Kilis tava

Neredeyse en çok taklit edilmeye çalışılan yemeklerden birisidir desek abartmış olmayız. Ancak her Kilis tava, gerçek Kilis tava değildir! Kilis tavanın hakikisi küçükbaş hayvanların (keçi, koyun vs.) etiyle yapılır. Tuzlu suda bekletilmiş patlıcanların üzerine serilen kıymanın üstü sıkça yapıldığı gibi tamamen domatesle kapatılmaz. Domates ve yeşil biber, kıymayı serdikten sonra kenarlara dizilir. Yine de, evde kendiniz yapmadan önce Kilis’te iyi bir ustadan yemeyi ihmal etmeyin.

Sarımsak aşı

Lezzetin tavanında yer alan bir yemek olduğu için kendinizi tabak tabak yemekten alıkoyamayacaksınız. Ancak içerdiği yoğun sarımsak nedeniyle tansiyon hastalarının çok yememesi önerilir. Sarımsak aşı, ağızda dağılan haşlanmış etin yoğurt, pirinç ve naneyle birleşmesinden oluşuyor. Bir ustanın elinden çıkarsa, insan doymak bilmez.

Reklam
Reklam

Kilis usulü katmer

Gaziantep’te yapılan katmerle karıştırılmaması gerekir. Bu sıkça yapılan hatayı belirttikten sonra gelelim Kilis usulü katmere. Araları kaymak dolu katmerler kızartılıp şerbetlendikten sonra, üstüne dökülen tarçın, Antep fıstığı ve pudra şekeriyle servis edilir.

Gerebiç

Kilis’in Ramazan ayına özel lezzetidir. Kilisliler Ramazan bayramına birkaç gün kala imece usulüyle mahalledeki her eve tepsi tepsi gerebiç yaparlarmış. İmece usulü canlılığını eskisi kadar korumasa da gerebiç lezzeti hala tahtında. Ramazan bayramında yolunuz Kilis’e düşerse, içine ceviz veya fıstık doldurulmuş bu lezzeti mutlaka tadın.