Kilis Ziraat Odası'ndan Tarım Sigortası Çağrısı

Kilis Ziraat Odası Genel Sekreteri Mehmet Ümit Deli, son yıllarda aşırı yağış, don, dolu, sel...

Kilis Ziraat Odası Genel Sekreteri Mehmet Ümit Deli, son yıllarda aşırı yağış, don, dolu, sel gibi afetler daha sık ve üretim dönemlerinde gerçekleştiği için üreticilerin zararlarının daha fazla olduğunu belirterek, üreticilere tarım sigortası yaptırmaları çağrısında bulundu.

Kilis Ziraat Odası Genel Sekreteri Mehmet Ümit Deli, üreticilerin bu afetlerden korunabilmesi için tarım sigortalarının yaygınlaştırılması ve üreticilerde sigorta bilincinin artırılmasının daha da önemli hale geldiğini belirterek, “Tarım Sigortaları Havuzu tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bilindiği üzere ülkemizde 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nun ilk olarak 2006 yılında uygulanmaya başlandı ve her yıl devam ediyor. 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu çerçevesinde yayınlanan Bakanlar Kurulu kararlarıyla bir yıl içinde yaşanan doğal afetlerin çiftçilerin tarımsal ürünleri, hayvan varlıkları ve tarımsal tesislerine vereceği zararların karşılanması hedeflenmektedir. Veteriner Bilgi Sistemi'ne (TÜRKVET) kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları, mandalar, koyun ve keçiler ile koç ve tekeler için ölüm riski; kapalı sistemde üretim yapan, bio güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları için ölüm riski konuları ile ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; mevcut tesis işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak bu yıl da sigorta kapsamına alındı. Bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek risklerinin paket halinde ayrıca, açık alanda yetiştirilen meyveler için bu risklere ilave olarak isteğe bağlı olmak üzere don riskinin, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilerin arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak bu yıl da sigorta kapsamına alındı. Seralar için dolu ana riski ile birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını ek riskleri paket halinde Örtü Altı Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilerin arazi, sera, işletme ve ürün bilgileri dikkate alınarak, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sigorta kapsamında bulunuyor. Bu karar kapsamında belirtilen riskler için sigorta priminin yüzde 50’si oranında prim desteği ile çiçeklenme evresinin don riski kapsamına alınması nedeniyle verilen bu prim desteğine ilave olarak sadece don riski primine üçte bir oranında ek prim desteği verilecek” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’de son yıllarda aşırı yağış, don, dolu, sel gibi afetler daha sık ve üretim dönemlerinde gerçekleştiği için üreticilerin zararlarının daha fazla olduğunu bildiren Deli, “Üreticilerin bu afetlerden korunabilmesi için ülkemizde tarım sigortalarının yaygınlaştırılması ve üreticilerimizde sigorta bilincinin artırılması daha da önemli hale geldi. Bu amaçla çiftçilerin 2013 yılında yaşayabilecekleri afetlerin zararlarını en aza indirebilmeleri için Tarım Sigortası yapmaya yetkili sigorta şirketlerinden herhangi birinin acentesine başvuruda bulunarak tarımsal ürünleri, hayvan varlıkları ve tarımsal tesislerini sigorta yaptırmaları konusun da Çiftçilerimiz uyarıyoruz” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: