Kilis'in Kurtuluşunun 91'inci Yıldönümü Etkinlikleri

Kilis'in düşman işgalinden kurtuluşunun 91'inci yıldönümü kutlamaları, 7 Aralık Üniversitesi'nin konferans salonunda gerçekleştirildi.Tören, saygı duruşu...

Kilis'in düşman işgalinden kurtuluşunun 91'inci yıldönümü kutlamaları, 7 Aralık Üniversitesi'nin konferans salonunda gerçekleştirildi.

Tören, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, "Kilis'te yaşayıp da sülalesinde Kuvayi Milliyeci olmayan, Birinci Dünya Harbi'nde, Kurtuluş Savaşı'nda, Çanakkale'de şehit vermeyen aile yok gibidir. Bize vatan ettikleri bu toprakların kıymetini bilmemiz gerekiyor. Kilisli ailelerden her evde bir şehit vardır. Kilis halkı her zaman kimsenin boyunduruğu altına girmemiş, ülkesini ve memleketini korumak için düşmanla şiddetli çatışmalara girmiştir. Böyle asil bir ecdadın torunları olmaktan onur duyuyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Kilis Milletvekili Fuat Karakuş da yaptığı konuşmasında, "Bizim için savaşların bir anlamı vardır. Bugün Avrupa'da, Asya'da ecdadımızın eserlerini gördüğümüz zaman göğsümüz kabarıyor ve bundan şunu çıkarıyoruz; biz asla insanlara zulmeden sömürgeci bir anlayışla, onları sömürecek bir zihniyetle savaş yapmamışız. Varlığımız ne kadar anlamlıysa ölmemiz, şehit olmamız da o kadar anlamlı olmalıdır. Allah bu millete bir daha istiklal harbi yaşatmasın. Kilisliler, özgürlükleri için bu savaşlara katılmıştır. Özgürlüğümüzün gelmesi için çarpışan ve şehit olanlara Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.

Son olarak kürsüye gelen Vali Süleyman Tapsız da, şu ifadeleri kaydetti: "Millet ve devlet olarak varlıklarımızı borçlu olduğumuz yüce insanlara, başta Atatürk olmak üzere, rahmet ve minnet duygularımızı ifade etmek üzere bir araya geldik. İstiklal mücadelemizi gerçekleştiren herkesi; isimsiz kahramanları, şehitlerimizi, gazilerimizi, vatanı, dini, imanı ve istiklali uğruna her türlü fedakarlıkta bulunan aziz milletimizi ve milletimize bu mücadele ruhunu veren milli, manevi değerlerimizi ve mukaddesatımızı da hatırlamak için toplanmış bulunuyoruz.Türkiye Cumhuriyeti devleti, tarih sahnesinde binlerce yıldır var olan, çok zengin bir kültür ve medeniyete sahip bulunan, çok sayıda devlet kurmuş bir aziz milletin en son ve en değerli eseridir. O, bir cihan devletinin varisi; enbiyalar, evliyalar, şehitler yatağı mübarek vatanımızda kurduğumuz ve üzerine titrediğimiz bir devlet-i ebed müddettir. Bugün Kilisimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 91'inci yıldönümünü yürekten kutlamanın sevincini, coşkusunu, gururunu, heyecanını ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Ülkemizi parçalamak ve milletimizi esaret altına almak isteyen devletlere karşı, Atatürk’ün önderliğinde, tüm imkansızlıklara rağmen yüce Türk milletinin sarsılmaz azmi, yüksek iradesi, vatanseverliği ve kahramanlığı ile düşmanlar yurdumuzdan kovulmuş ve neticesinde zafer kazanılmıştır. Milletimiz bu zaferle, kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere anlamlı, ağır ve uzun süre unutamayacakları bir ders vermiştir."

Reklam
Reklam

Vali Tapsız; cumhuriyet, vatan, bayrak, toprak, bağımsızlık, milli sınırlar, sancak, şehitlik, gazilik gibi kavramların, çok kutsal ve milletin büyük hassasiyet gösterdiği kavramlar olduğunu belirterek, "Ay yıldızlı şanlı bayrağımız, bizim birliğimizin, bağımsızlığımızın sembolüdür. Devletimizin ve milletimizin istiklal ve hürriyet meşalesidir. Şehidimizin son örtüsüdür. Bugün şanlı bayrağımız, ülkemizin her köşesinde gururla dalgalanıyorsa, İstiklal Marşımız vatan semalarında yankılanıyorsa, Türk milleti birlik ve beraberlik içerisinde daha müreffeh yarınlara koşuyorsa, bunu hiç şüphesiz; Şehit Sakıp Bey, İslam Bey, Mücahit Bey, Polat Bey, Müslüman Bey gibi Kuvayi Milliye önderlerine ve tüm şehit ve kahraman gazilerimize borçluyuz" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından tören, Kilis Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibinin gösterisi ve Hacı Mehmet Koçarslan Anadolu Lisesi öğrencisi tarafından şiir okunmasıyla devam etti. Mustafa Kın Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürlüğü'nce sunulan Kilis tarihi ile ilgili sinevizyon gösterisinden sonra sahneye gelen Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi halk oyunları ekibinin gösterisi ilgiyle izlendi. Daha sonra mahalli sanatçı Hüseyin Fındık, Kilis yöresine ait türküleri seslendirdi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Halk Müziği Grubunun seslendirdiği, değişik yörelere ait türküler de izleyicilerden beğeni topladı.

Reklam
Reklam

Vali Süleyman Tapsız konserin sonunda, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası Şefi Doç. Dr. Cem Şaktanlı’ya çiçek ve plaket takdim ederek, teşekkür konuşması yaptı. Vali Tapsız konuşmasında, "Anadolu'nun farklı seslerini, oyunlarını, farklı enstrümanlarla hem dinledik hem izledik. Sesler farklı da olsa, çalgılar farklı da olsa, yöreler, notalar figürler farklı da olsa, her türkü, her ezgi, üzerindeki musiki değerle birlikte Anadolumuzun kokusunu taşıyor. Bizim türkülerimiz sıcak bir ekmekte, buğusu tüten bir somundan, Anadolu’dan, analar yurdundan bir parçadır. Onun içindir ki 'Yemen' türküsünü dinlediğimizde hangi ilden, hangi yöreden olursak olalım her birimizin hep gönlü titriyor. 'Sarı gelin' türküsünün ezgilerini işittiğimizde her birimiz işte bu bizim türkümüz diyoruz. Torosların, Erciyes'in, Kaçkarların, Ağrı'nın yüksek zirvelerinden kopup gelen ezgiler aynı derecede yüreklerimize hitap ediyor. Horon bizim horonumuz, halay bizim halayımız, zeybek bizim zeybeğimiz, zılgıt bizim zılgıtımız, teke zortlatmamız bizim teke zortlatmamız. Biz bu topraklar üzerinde ekmeğimizi bölüştük, halayı, horonu, zılgıtı bölüştüğümüz kadar ağıtları da bölüştük. Hüzünleri bölüştüğümüz kadar sevinçleri de bölüştük. Anadolu kardeşlerin ve kardeşliğin yurdudur. Nasıl ki bu toprakların ezgilerini birbirinden ayırmak imkansızsa, nasıl ki bu ülkenin ağıtlarını, şarkılarını, türkülerini birbirinden ayırmak imkansızsa, bu ülkenin insanlarını da birbirinden ayırmak o kadar imkansızdır. Kilis’te davul zurnayı, Burdur'da sipsiyi, Isparta'da halıyı unutmak, Uşak’ta kilimi unutmak, türkülerimizde hasreti, sevgiyi unutmak kültürünü unutmak olacağından, kültürümüze sahip çıkmak gerekmektedir. 2 yıldır görev yaptığım, milli şairimizin, İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy'un şehri ve o şehrin üniversitesinin çok değerli öğrenci ve öğretim görevlilerine, kurtuluş sevincimizi, coşkumuzu, onurumuzu, gururumuzu bizimle paylaştıkları için çok teşekkür ediyorum. Serhat şehri, sahabeler diyarı Kilisimizden; güller, göller ve gönüller diyarı Burdurumuza en tabi duygularımı ve muhabbetlerimi sizlerle birlikte gönderiyorum. Hepinize teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Program, havai fişek gösterisi ile sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz