Kilis'te 5 bin ton zeytinyağı üretiliyor

KİLİS (İHA) - Kilis'te, yılda 5 bin 250 ton zeytinyağı üretildiği bildirildi.

1960'lı yıllarda Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden biri olan Kilis'te, bu tarihte 20 milyonun üzerinde zeytin ağacı bulunurken, zeytinyağının yurt dışına ihracatında sürekli sorun yaşanması ve zeytinyağının para etmemesi nedeniyle, 18 milyon kök zeytin ağacı zamanla söküldü.

Kilis Valiliği, zeytinyağının altın dönemini geçirdiği şu günlerde, Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte bu sektörün yeniden canlanması amacıyla yılda 100 bin zeytin fidesini, maliyetinin yüzde 50'si İl Özel İdare tarafından karşılanmak suretiyle üreticiye dağıtıyor. Şu an itibarı ile Kilis'te 1 milyon 400 bin yetişkin zeytin ağacı bulunurken, dağıtımı yapılan zeytin fideleri ile birlikte bu rakam 1 milyon 900 bin seviyesine çıkarıldı.

Reklam
Reklam

Kilis Valiliği verilerine göre, il genelinde yetişkin ürün veren 1 milyon 400 bin zeytin ağacı bulunuyor. Türkiye'nin toplam zeytin alanları içerisinde Kilis'in sahip olduğu oran yüzde 2.7. İl genelinde 20 bin ton zeytin üretimi yapılırken, sofralık olarak da tüketimi yapıldıktan sonra yılda ortalama 5 bin 250 ton zeytin yağı elde ediliyor. Kilis, Türkiye'deki zeytinyağı üretiminin yüzde 1'ini karşılıyor.