Kilis'te suçluların yüzde 60'ı çocuk

KİLİS (İHA) - Kilis'te işlenen suçların yüzde 60'ını 18 yaşından küçük çocukların işlediği bildirildi.

Kilis Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığı raporda, sokağa itilen çocukların fuhuş, hırsızlık, uyuşturucu şebekeleri gibi suç odakları tarafından kullanıldığı, bunun yanı sıra madde bağımlılığına yönlendirildiği ve cinsel istismara maruz kaldığı belirtildi. Raporda, suç eğiliminin arttığı toplumda bir başına kalan çocuğun, zamanla evinden uzaklaştığı, günün büyük bir bölümünü sokaklarda geçirdiği ve kötü alışkanlıklar edindiği ifade edilerek, şöyle denildi:

Reklam
Reklam

"Çocuk sokağın her türlü olumsuzluklarından direkt olarak etkilenmektedir. Çocuk suçluluğunda, çocuklarımız tarafından veya çocuklarımıza karşı işlenmesi muhtemel suçların ileride doğabilecek kötü sonuçlarını en aza indirebilmek için kontrol ve denetimden uzak, sokakta yaşayan çocuklar ile sokakta çalışan çocukların çocuk suçluluğunda potansiyel grup oluşturmaları ve grupların belirlenmesi, ayrıca bütün istatistik verilerinin değerlendirilerek çocuk haritasının çıkarılması, göç faktörü ile kent yaşamına geçişte ayak uyduramamış çok nüfuslu ailelerin çözülmesinden kaynaklanan sosyolojik ve ekonomik problemlerin çözümüne gidilmesi, ailede şiddet, ihmal ve ahlaki dokunun bozulmasının önüne geçmek için ailelerin eğitilmesi ve ekonomik açıdan da güçlendirilmesi için tedbirlerin alınması, suçlu çocukların yetişmesine zemin hazırlayan çevrelerle mücadele edilebilmesi için halkın daha duyarlı olması, bu noktada polisin çalışmalarına katkıda bulunulması ve suç nedenlerini ortadan kaldıracak daha etkili hukuki düzenlemelerin yapılması, medyanın çocuk suçluluğunda çocukları suç işlemeye iten görsel ve basılı yayınların (çizgi filmler, mafya-şiddet ağırlıklı yayınlar, gayrı ahlaki yayınlar, reklamlar) şiddeti, cinsel istismarı artırıcı, özendirici iletişim aracı olma eğiliminin kontrol edilmesi, medyanın yanı sıra her vatandaşımızın bu sorumluluğu taşıyor olması gerekmektedir. Sokakta yaşayan, zorla çalıştırılan, aile içi şiddete maruz kalan, madde bağımlısı olmuş kimsesiz ve buluntu çocuklara sahip çıkmak sadece devletin, yetiştirme yurtlarının hatta polislerin görevi olmamalıdır. Her gün sokaklarda dilenen onlarca çocuk görmekteyiz. Onlara dinimiz gereği ya da insani davranışlarımızdan dolayı acıyarak para veriyoruz. Aslında onlara para vererek ya da yardım ederek kötülük ettiğimizin bilincinde değiliz. Suç işlemeleri için adeta onları teşvik etmekteyiz."

Reklam
Reklam

İl genelinde meydana gelen suçların yüzde 60'ını çocukların işlediğine dikkat çekilen raporda, "Birden fazla evlilik yapan anne ve babaların sosyal durumu, toplumun duyarsızlığı, ekonomik nedenler, göçle birlikte gelen kültür çatışmasının uyuşmazlığı, aile içi şiddete ve cinsel istismara maruz kalan çocuklar gibi birçok sebebi çocuğun sokağa ve suç işlemeye itilmesindeki etkenler olarak sıralayabiliriz. Toplum düzeninin sağlanmasında polisiye tedbirlerin yetersiz kaldığını yıllarca görmekteyiz. Hiçbir olayın olmadığı bir toplum da düşünemeyiz. İnsanların hukuka olan saygısı, kurallara uymasıyla sağlanır. Hayatın bir trafik olduğunu unutmayalım. Aksi halde her zaman kazalar olacaktır" denildi.