Kimine göre 3 ay, kimine göre ömür boyu! Aşk beyni nasıl etkiliyor?

Aşk hakkında şöyle ya da böyle her insanın bir fikri vardır. Kimine göre yaşadığı aşkın etkisi bir ömür sürerken, kimine göre ise aşkın ömrü 3 ayı geçemez.

Kimi zaman aşk acısı çekmişiz kimi zaman da aşkın ne kadar güzel bir duygu olduğunu hissetmişizdir. Peki şiirlerin, şarkıların vazgeçilmez konusu olan aşkın etkisi ve süresi neden kişiden kişiye değişmektedir? Sorunun yanıtını ve daha fazlasını Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak, bizler için anlattı.

AŞKIN BİR KİMYASI VAR

Uzun yıllardır aşk üzerine yapılan araştırmalar nihai sonuçlara varılmasa da aşkla ilgili birçok kimyasal saptanmış. Her ne kadar bu fikri düşünmek aşkın romantizm duygusunu baltalasa da Helen Fisher’in dediği gibi aşık olduğumuzda beynimiz adeta doğal bir ilaç fabrikası gibi çalışıp bizi mutlu eden dopamin, serotonin ve noradrenalin salgılamaya başlar. Her ne kadar bu fikir bizlere çok cazip gelmesede aşkın bir kimyası olduğu ispatlanmış.

Reklam
Reklam

"SENİN YANINDA İYİYİM"

Aşk sırasında salgılanan dopamin sayesinde kişi aşık olduğu insanın yanında iyi hisssettiğini, mutlu olduğunu hisseder ama mantıksal bir neden aramaz sadece "Senin yanında iyiyim" der. Doğamin sayesinde içgüdüsel olarak bazı insanları kendimize daha yakın buluruz ve ondan bir elektirik aldığımızı söyleriz.

İşte tamda senden elektirik alıyorum düşüncesini doğuran hormon dopamindir. Dopaminin ikinci en güçlü etkisi beyin ödül sistemini devreye sokmasıdır. Dopamin salgısı ile adeta gözümüz ondan başkasını görmez, dünyanın en güzel/yakışıklı insanı karşımızda duruyordur.

DUYGULARIMIZI YOĞUN YAŞAMIMIZI SAĞLAYAN HORMON: FENİLETİLAMİN

Aşık kişide üretimi artan diğer hormon olan noradrenalin ise aşık olduğumuzu kişinin hayali bile bizi heyecanladırıyor, kalbimizin çarpmasına, ellerimizin terlemesine neden oluyorsa bilin ki noradrenalin seviyeniz maksimum seviye.

Noradrenalin adeta hissettiğimiz duyguların daha yoğun ve şiddetli yaşamamızdan sorumludur. Bu hormon olmasaydı belki de aşkın heyecanı olmazdı diyebiliriz.

Reklam
Reklam

Duygularımızı yoğun yaşamamızı sağlayan diğer hormon ise feniletilamin denilen hormondur. Bu hormonun diğer aşk hormonlarıyla birleşmesi sonucu adeta tutkulu romantik bir aşk yaşamaya başlarız.

İLK ÇEKİM YETERLİ Mİ?

Peki aşkın ilk aşamasındaki çekim yeterli midir sizce? Bu ilk çekimi güçlendirmezsek ilk heyecan kaybolup geçebilir. Aşkın çekim gücünü arttıran ve sımsıkı sarılmamıza neden olan hormonlarımız ise serotonin ve oksitosindir.

Oksitosin adeta karşı tarafla bir hissetmemize neden olan ve iki kişiyi tek kişiymiş gibi hissettirir. Sanki o olmadan yaşayamayacağımızı bir parçamızın yok olacağını hissettiren hormondur.

Hepinizin bildiği üzere mutlu olmamızı ise serotonine borçluyuz, ilk etkisi çok şiddetli olmasa da aşık olduğumuz sürece bizi mutlu eden hormondur. Serotonin kaygılarımızı azaltarak ilişkiye güvenli bir bağlanma gelişmesini ve mutlu hissettmemizi sağlar.

Tabi ki aşk bu kadar basite indirgenemeyecek kadar kutsal bir duygu kim bilir önümüzde ki yıllarda karşımıza hangi bulgular çıkacak. O zamana kadar hepinizi dopamin, serotonin, noradrenalin, feniletilamin ve oksitosin dolu günler diliyorum.

Reklam
Reklam

Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak

www.buraktoprak.com
Facebook: @psikiyatristburaktoprak
Instagram: @psikiyatristburaktoprak
YouTube – Psikiyatrist Dr. Burak Toprak