Kimse Yok Mu Balıkesir'deki Somalili Öğrencilerin Ihtiyaçlarını Karşılıyor

Kimse Yok Mu Derneği Balıkesir Şubesi, "Afrika Eğitim Projesi" kapsamında şehre gelen dokuz Somalili öğrencinin...

Kimse Yok Mu Derneği Balıkesir Şubesi, "Afrika Eğitim Projesi" kapsamında şehre gelen dokuz Somalili öğrencinin bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yavaşça, açlık ve yoksullukla mücadele eden Somali, Kenya, Uganda, Etiyopya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden lise ve üniversite seviyesindeki öğrencilerin, iyi bir eğitim almaları için Türkiye'ye getirildiğini söyledi. Proje kapsamında Balıkesir'deki dokuz lise öğrencisinin kendilerine emanet olduğunu ifade eden Yavaşça, ailelerinden uzakta olan bu çocuklara sahip çıktıklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

Proje kapsamında Somali'den 349, Kenya'dan 23, Uganda'dan 33, Etiyopya'dan 33 ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden 8 öğrenci getirildiğini belirten Yavaşça, "Projede öncelik, çadırlarda yaşayanlara ve yetimlere verildi. Öğrendiğimize göre bu çocuklarımız, Türkiye'de eğitim görmeyi çok istiyor. En büyük amaçları, iyi bir eğitimin ardından ülkelerine doktor, mühendis ya da başka bir meslek sahibi olarak dönmek." dedi. Somali'de 1991 yılında başlayan iç çatışmaların ardından devlet otoritesinin çöktüğünü ifade eden İbrahim Yavaşça, "Maalesef eğitim sistemi de çöktü. Ülkedeki okullar, silahlı gruplar tarafından yağmalandı. Somali, dünyada ilkokul çağına gelmiş çocuklar arasında okula gitme oranı sıralamasında en altlarda bulunuyor. Somalili öğrenciler, ülkemizde 23 ilde eğitime devam ediyor, bunlardan biri de Balıkesir." diye konuştu. Eğitim için gelen öğrencilerin Somali'de yapılan sınavla seçildiğini aktaran Yavaşça, Balıkesir merkezde dört, Edremit ilçesinde ise beş lise öğrencisi olduğunu kaydetti. Bunların Balıkesir Fırat Lisesi ve Edremit Özcan Koleji'nde okuduğunu belirten Yavaşça, hayırseverleri destek olmaya çağırdı. Somalili lise öğrencilerinin sekiz yıl boyunca Türkiye'de eğitim göreceği bilgisini veren İbrahim Yavaşça, "Bir yıllık burs, oturum, ulaşım (ülkelerine gidiş dönüş) giderleri toplam 3 bin lira. Üniversite öğrencileri içinse bu miktar 3 bin 600 lira. Bağışlar, tek seferde ya da 12 taksitle yapılabiliyor. İmkânı olan hayırseverlerimizin yardımlarını bekliyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

Balıkesir'de eğitim gören ve 28 kardeşli bir ailenin çocuğu olan Muhtar Hasan (16), kendilerine bu imkânı sağlayan dernek yetkililerine teşekkür etti. 1,5 yıldır Türkiye'de olduğunu belirten Hasan, sekiz ay Manisa'da Türkçe öğrendikten sonra Balıkesir'e geldiğini anlattı. Abdülhakim Muhammed Ahmet, kendilerine kucak açan herkese minnettar olduklarını dile getirdi. Muhammet Adem ve İbrahim Muhammed Abdülkadir de eğitimlerini tamamlayıp ülkelerine hizmet edeceklerini söyledi. Rehber öğretmen Celal Taşdemir ise Kimse Yok Mu Derneği'nin Somalili öğrencilerin bütün ihtiyaçlarını karşıladığını belirterek, kendilerine yardımcı olan dernek yetkililerine teşekkür etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz