Kimse Yok Mu Derneği'nin Yardımı Arnavutları Sevindirdi

Kimse Yok Mu Derneği, ağır kış şartları ve yoksullukla mücadele eden Orta Arnavutluk’ta Osmanlı ile...

Kimse Yok Mu Derneği, ağır kış şartları ve yoksullukla mücadele eden Orta Arnavutluk’ta Osmanlı ile ilk tanışan yerleşim birimlerinden Petrella’daki ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzattı. Kimse Yok Mu Derneği yetkilisi Mustafa İlhan, içerisinde bir aylık yiyecek bulunan sevgi paketlerin Türkiye’den Petrella ilçesindeki fakirlere ulaştırdıklarını söyledi.

İlhan, alkol çok uzuz olduğu için tüketimin fazla olduğu ülkede gençlerin çoğunun işsizliğine dikkat çekti. Buna rağmen küçük bir ilçe olan Petrella’da bile 5 tane şans oyunları bayii bulunduğunu belirtti. Yardım ettikleri ilçenin Arnavutluk’un tarihine damgasını vurmuş bir yer olduğuna işaret eden İlhan, "Tiran’daki ilk yerleşim yerlerinden Süleyman Paşa Kompleksi’ne adını veren Süleyman Paşa aslen Petrellalı. Bugün şehrin merkezinde Enver Hoca’nın hışmından kurtulup günümüze kadar gelebilen nadir camilerden birine adını veren Ethem Bey de Süleyman Paşa’nın torunu. Osmanlı döneminde buradaki camii ve tekke sayısı 12’ye ulaşmış. Ancak Enver Hoca döneminde birer yıkılmış." dedi.

Reklam
Reklam

ARNAVUTLAR ARASINDA YARDIM GELENEĞİ CANLANDI

İlhan, Kimse Yok Mu’nun faaliyetlerinin Arnavutlar arasında yardımlaşma geleneğinin yeniden canlandırdığını belirterek, şunları ifade etti: "Çünkü ülke Enver Hoca döneminde ikili ilişkiler bazında büyük yara almış. Enver Hoca ülkedeki tüm cami ve medreseleri yıktığı gibi ardından çocuklara bile Müslüman isimleri verilmesini yasaklamış. Bununla da yetinmemiş Müslümanları Hristiyanlar ile evlenmeye zorlamış. Birçok kişi ajan olarak çalıştırmış. Bir evde karı kocanın bile birbirine güven duymadığı ülkede Enver Hoca’dan sonra gelen yardım kuruluşları da insanların duygularını sömürmüş. Bu yüzden Arnavutlar derneklere sıcak bakmıyor. Ülkeye gelen Yunan yardım kuruluşunu adını sıkça duyan Arnavutlar, Müslümanların yardım yaptıklarına hiç rastlamamışlar. Bu yüzden Arnavutluk’un birçok bölgesinde Türkiye’den gelen Kimse Yok Mu gönüllülerini ‘Müslümanlar yardım yapar mı?’ şeklinde hayretle karşılıyorlar. Türk halkı dar günümüzde bizi unutmadığı için çok müteşekkiriz." sözleriyle ifade ediyor. Kimse Yok Mu Arnavutluk yardımlarını yerel bir yardım kuruluşu ile yapıyor.

Reklam
Reklam

HIRİSTİYAN KADINLARIN TEŞEKKÜRÜ

Arnavutluk'ta özellikle kırsal kesimlerde yaşayanlar için hayati öneme sahip Kimse Yok Mu’nun partner kuruluşu Compassion aracılığıyla geçtiğimiz aylarda dağlık bölgede yaşayan bir aileye yardım ulaştırdı. Uluslararası kimliğe sahip Kimse Yok Mu’nun faaliyetleri Arnavutluk halkının yanı sıra devlet kademesinde de kabul görüyor. Malsimale Vali Yardımcısı Sytki Wdrecaj de Arnavutluk’un 50 yıllık sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirterek geçmişte de bölgenin fakir bir yerleşim birimi olduğunun altını çizdi. Devletin bölgeye yardım ettiğini ancak sivil toplum kuruluşlarının yardım çabalarının da önemini vurguladı. Yardım faaliyetine bizzat katılan Vali Yardımcısı Wdrecaj, "İki Hıristiyan Arnavut kadını bana gelip Kimse Yok Mu gönüllülerine kendileri adına teşekkür etmemi istedi. Türkiye’den gelen yardımlar hüsn-ü kabul görüyor. Çünkü bu yardımlar sadece Müslümanlara yapılmıyor. Bu yardımlardan bütün ihtiyaç sahipleri yararlanıyor. Yaptığınız yardımlara çok teşekkür ederiz. Ancak yardımların çerçevesi bununla sınırlı kalmamalı. Türk Devleti demokrasiye geçtiğimizden itibaren hep yanımızda durdu. Bu işbirliği diğer alanlarla da artarak devam etmeli." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: