Kimsesizler mezarlığında faili meçhul kazısı

Mardin'in Derik ilçesinde 1993 yılında gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan 3 kişiye...

Mardin'in Derik ilçesinde 1993 yılında gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan 3 kişiye ait olduğu iddia edilen 3 mezar, Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı ile açıldı.
Mardin'in Derik ilçesinde 1993 tarihinde gözaltına alınan Necat Türk(19), Serhat Bilen(18) ve Rida Yavuz'dan(24) bir daha haber alınamadığını, kimsesizler mezarlığında bulunan 3 mezarın bu şahıslara ait olduğunu iddia eden aileler, Cumhuriyet Savcılığı'na başvurdu. Derik İlçe Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı ile mezarlar açılmaya başlanırken, 2 erkeğin cesedine ait kemiklere ulaşıldığı öğrenildi. Mezar açma işlemine Cumhuriyet Savcısının yanı sıra aileler ile İHD'den avukatlar da katıldı.

Reklam
Reklam

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ RAPORU AÇIKLADI
İnsan Hakları Derneği Mardin Şubesi Konuyla ilgili hazırlanan Raporu açıkladı. İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu yaptığı yazılı açıklamada, Derik Savcılığı nezdinde söz konusu şüpheli mezar veya mezarların açılması için talep edildiğini, ancak Derik Savcılığı, kaybolan şahısların orada bulunduklarında dair yeterli kanıt gösterilmediği gerekçesi takipsizlik kararı verdiğini söyledi. Söz konusu karara karşı Midyat Ağır Ceza mahkemesinde 2010 yılında itiraz edildiğini belirten Kuzu, "Midyat ağır ceza mahkemesi ayrıntılı bir araştırma yapılmadığı gerekçesi takipsizlik kararını kaldırarak dosyayı Derik Savcılığına iade edildiğini, İade kararından sonra savcılığa sunulan yeni deliller ile savcılık mezarın açılmasına karar verdi." dedi
Bulunan cesetlerin kimlik tespitleri, ölüm nedenleri, öldürülme biçimleri, öldürülme tarihleri ve yaşları Adlı tıp kurumunun yapacağı çalışmadan sonra belli olacağını vurgulayan Kuzu, "Kimliklerin tespiti veya tespit olunmaması halinde dahi şikayet haklarının kullanılacağı belirtmek ile beraber tespitleri kamuoyu ile paylaşılacaktır. Faili meçhul cinayet, kayıp yurttaşların akıbetlerini ortaya çıkarılacak tarafsız ve bağımsız bir komisyonun kurulması, Yine mezar açma işlemlerinin BM protokolüne uygun bağımsız komisyonlar tarafından yapılmasını talep ettik. Yapılan çalışmanın kamuoyu ile paylaşılması ve Yargısız infazlar da ki dehşetin kamuoyu tarafından bilinmesi için söz konusu çalışmanın rapor haline getirildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz