Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, kimya sektörünün, 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefinde öncü ve belirleyici bir sektör olduğunu söyledi.
Kimya Sektör Platformu tarafından bu yıl 6.'sı düzenlenen Kimya Endüstrisi Gelişim Şurası başladı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) konferans salonunda iki gün sürecek şuranın açılışına Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Uğur Ateş ve Kimya Sektör Platformu (KSP) Başkanı Murat Akyüz ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Vali Güzeloğlu, şurada yaptığı konuşmada, şuranın sektör için değerli bir buluşma olduğunu kaydetti. Uzun yıllar kamu yönetiminin merkeze dayalı bir süreç olarak algılanan ve yorumlanan bir boyutta gerçekleştiğine işaret eden Güzeloğlu, "Yönetimi tek boyutlu düşünen ve alınan kararlara uyum göstermesi düşünülen sektör paydaşları verimli olabilecek ve değer yaratabilecekken hep bunun dışında değerlendirildi. Sonuçta alınan kararlar ne kadar sağlıklı olduğu iddiası taşırsa taşısın, tek bakışı yansıttığı için verimli olamadı" dedi.
Yönetim anlayışında şu an gelinen noktanın sunulan kararların sağlıklı olup olmadığını paylaşan, tartışan, bu şuralarda ortaya çıkan sonuçları karar sürecine ulaştıran ve yetiştiren bir anlayışı temsil ettiğini ifade eden Güzeloğlu, "Sözde değil aklın birleştiriciliğinde geleceği planlamak zorundayız" ifadesini kullandı.
Kimya sektörünün söz konusu hedeflemede başı çektiğini anlatan Güzeloğlu, kimyanın doğrudan birçok sektörün gelişmesini etkilediğini belirterek, şöyle devam etti: "Sadece kimya şurası anlamında bir bakışı değil, Türkiye'nin sanayi anlamında birçok sektörünü de alan bir bakış açısını konuşacağız. Buna ihtiyacımız var. Bunları yaptıkça ve değişen dünya kararlarını değişime tabii tuttukça rekabeti ve rekabete dayalı güçlenmeyi sağlayacağız."
"VALİ OLARAK GÖREVİM, MERSİN'İ BÜTÜNÜYLE SÜRECE HAZIRLAMAKTIR"
Bu çalışmanın aynı zamanda teşvik sistemine dönük bir çalışma olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, söz konusu sistemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın tecrübesinin karar noktasındaki yetkisi ile birleştirilerek oluşturulduğu bir strateji olduğunun altını çizerek, "Aslında bu model herkese bir ev ödevi yüklüyor. İl Valisi olarak bana düşen görev, Mersin'i bütünüyle bu sürece hazırlamaktır. Mersin'i bir bütünlük olarak düşündüğümüzde uluslararası dış ticaret kimliği elimizdedir. 2011 yılı sonu itibariyle İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük dış ticaret kenti Mersin'dir. Mersin Limanı da keza aynı şekilde. Fakat dünya çapında bir dış ticaret ve liman kenti olma iddiası Mersin için geçerli ise bu rakam bizim için yetecek bir rakam değildir. 2023 hedefinde en büyük konteyner limanı yapılacak ve 15 milyon konteynır TEU hedeflenecektir" diye konuştu.
2023 hedeflemesinde kimyanın katkısının 100 milyara ulaşacağını dile getiren Güzeloğlu, herkesin inovatif stratejiyi gündemine alması gerektiğinin altını çizdi. Kimya sektörünün önemine değinen Güzeloğlu, "2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmek için yüksek teknolojiye dayalı ürünleri üretmek ve ihraç etmek zorundayız. Kimya bunun öncülüğünü ve belirleyiciliğini yapan bir sektördür" şeklinde konuştu.
"MERSİN, DEĞER YARATAN BİR SÜRECİN İÇİNDE"
Bu şuranın, dönüşümün başlayacağı noktaya katkılar sağlayacağına vurgu yapan Güzeloğlu, Türkiye'nin üretim ve iş adamı gücüyle istediği hedefine ulaşacağını, hatta geçeceğini söyledi. AB üyesi Çek Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı'nı Mersin'de ağırladıklarını hatırlatan Güzeloğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Kendisi beraberinde ülkesinin ekonomi bakanı ve işadamları ile birlikte geniş bir heyetle gelmişti. Aynı zamanda bir ekonomi profesörü olan Sayın Klaus ile iki gün boyunca her konuyu değerlendirdik. Büyük olmak zor, ama büyük kalmak daha zordur. Bunun için de hiç durmadan çalışmak, her gün yenilenmek ve her gün olumlu yönde değişmek gerekir. Türkiye için Mersin gerçekten bu anlamda değer yaratan bir sürecin içerisindedir."
Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel de şurada, katılımcılara yeni çıkan teşvik sistemi ve Mersin'e kazandıracağı katkılarla ilgili bilgi verdi.
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Uğur Ateş ve KSP Başkanı Murat Akyüz'ün de konuşma yaptığı şurada, Vali Güzeloğlu'na günün anısına Ateş tarafından bir teşekkür plaketi takdim edilirken, Güzeloğlu da Müsteşar Yardımcısı Şenel'e katılımlarından dolayı bir hediye verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz