Kimya sektörü entegre yönetim sistemleri

ANKARA (İHA) - Türkiye Kimya, Petrol, Lastik ve Plastik Sanayi işverenleri Sendikası (KİPLAS), Türkiye'de entegre Yönetim Sistemini (EYS) kuran ilk işveren organizasyonu unvanını aldı.

KİPLAS ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işbirliğiyle gerçekleştirilen "Kimya Sektörü Entegre Yönetim Sistemleri Projesi" imza töreni bugün Hilton Otel'de gerçekleştirildi. Törene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, TSE Başkanı Kenan Malatyalı, KİPLAS Onursal Başkanı Refik Baydur ve Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın katıldı. Törende bir konuşma yapan Bakan Başesgioğlu, hiçbir işletmenin artık çalışmalarını sadece iç pazara yönelik yapamayacağını, uluslararası pazarlara girmek için bu uluslararası pazarlarda deklare edilmiş kurallara uyması gerektiğini söyledi. Bunun da kalite ve standartlara uymaktan geçtiğini kaydeden Başesgioğlu, KİPLAS'ı, ağır sanayi olmasına rağmen, çevre sağlığı, işçi sağlığı ve iş güvenliği gibi zor standartları, iş disiplinine kattığı için kutladığını söyledi. Bu standartlara uymanın kuruluşların rekabet gücünü olumsuz etkilemeyeceğine de dikkat çeken Başesgioğlu, aksine bu kalitenin getirdiği avantajların işletmeleri bir adım öne geçireceğini kaydetti. Başesgioğlu ayrıca, Ekonomik ve Sosyal Konsey Tasarısı'nı yeni yasama yılında yasalaştırmayı amaçladıklarını belirterek, Sendikalar Yasası, Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt yasaları, Kıdem Tazminatı Fon Tasarısı, İşsizlik Sigortası'ndan bir bölümün mesleki eğitime ayrılması ve uluslararası mesleki yeterlilikler konuları üzerinde de çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. İstihdam vergileri ve işgücü maliyetleri konularındaki uzlaşının da ancak sosyal tarafların diyaloguyla çözümlenebileceğini ifade eden Başesgioğlu, "Karşımızdaki istihdam, işsizlik sorunu basit bir sorun değil, devasa bir sorun. Bu sorunlar, herkesin birikimlerini ortaya koymasıyla yok olabilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise, KİPLAS Başkanı Refik Baydur'un beyin gücüyle sermayeleri yönetin biri olduğunu belirterek, "Toplu sözleşme ve ayak oyunlarını ondan öğrendim" esprisini yaptı. KİPLAS ve TSE arasında imzalanacak anlaşmanın çok anlamlı olduğunu da belirten Coşkun, işletmelerin uluslararası standartlara hazırlıksız yakalanmaması gerektiğini söyledi. Coşkun, "Nişan olmuş, düğün dernek hazırlıkları yapılmış. Gelin ve damat, düğün günü 'Biz hazırlıksız yakalandık' diyorlarsa bunda bir yanlış var" açıklamasında bulundu.

"AB'YE KARŞI DEĞİLİM" Coşkun, 1995 yılında Gümrük Birliği anlaşması yapılırken, İstanbul Sanayi Odası'nda bu konuyu tartıştıklarını belirterek, "Ben 'Ne aldığımızı ne verdiğimizi bilelim. Avrupa Birliği'ne karşı bir tavra girmeyelim. Ama siyasi karar organında yer almadan Gümrük Birliği anlaşması bizi dar boğazlara sürükleyebilir' dediğim için bazı büyük şirketlerin patronlarından şiddetli sesler çıktı. 'Sen AB'ye karşı mısın?' diye. 'Karşı değilim' dediysem de onlarda o düşünce yerleşti. O patron bir ay önce yanıma geldi. 'Hükümet olarak tedbir alın, Avrupa'dan gelen mallarda gümrük yok. Biz mal satamıyoruz. Gümrük duvarlarını kaldırın kardeşim' dedi. Dedim ki; Patron bir dakika, Ortak Gümrük Tarifesi'ne tabiiyiz. Türkiye'nin bu gümrük seviyesini belirlemede hiçbir yetkisi yok. Çünkü bu konuda vergi yapma egemenlik hakkımızı meclis olarak kullanamıyoruz. AB yetkili organlarına devretmiş durumdayız. Onlar hangi mala ne gümrük konacağını söylüyorlar. O gümrük seviyeleri Avrupa mallarını korumaya yetiyor ama bizi korumaya yetmiyorsa, işte siyasi karar organında tam üye olmadan Gümrük Birliği'ne girmenin bazı faturalarını ödüyoruz' dedim . 'Ben şimdi anladım' dedi" şeklinde konuştu. Küreselleşmenin çılgın bir rekabet ortamını da beraberinde getirdiğini belirten Coşkun, "Bunun karşısında durabilmenin tek çaresi, rekabet gücü yüksek ülke ve kuruluşlar olabilmektir" dedi. Basel 2 Şartı konusuna da değinen Bakan Coşkun, henüz kurumsallaşamamış KOBİ'lerin Basel 2 şartına 2007'ye kadar uymaları gerektiğini belirterek, "Eğer uymazlarsa bankalarla herhangi bir ilişkiye giremeyecekler, çünkü verdikleri belgeler geçersiz olacak" diye konuştu. Bakan Coşkun, KİPLAS'ın TSE ile anlaşma yaparak standartları yürürlüğe koymayı kabul etmesinin önemli bir adım olduğunu da ifade etti.

Reklam
Reklam

TSE Başkanı Malatyalı ise, KİPLAS ile TSE'nin işbirliğinin Entegre Yönetim Sistemi kurulmasını içerdiğini belirterek, "Entegre Yönetim Sistemi, TS-EN-ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi, TS EN ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi Standardı ve TS 18001 (OHSAS) İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardını içermektedir" dedi. KİPLAS'ın bu konudaki çalışmalarının Ağustos 2005 itibariyle sona erdiğini belirten Malatyalı, "Böylece KİPLAS, dünyada ve Türkiye'de entegre yönetim sistemi kuran ilk ve tek işveren organizasyonu olarak bir ilke imza atmayı başarmıştır" dedi.

KİPLAS Onursal Başkanı Refik Baydur ise, bu standartların getirilmesiyle, kimya sektörünün uluslararası rekabet üstünlüğünün artırılması, kayıt dışı çalışmanın azaltılması, sektörün eğitim ihtiyaçlarının karşılanması ve verimliliğin artırılmasının amaçlandığını söyledi.

Törende bir konuşma yapan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da, kimya sektöründe bile kayıt dışılığın yüzde 50 oranına geldiğini belirtti. Sektördeki tüm sorunların sosyal diyalogla çözüleceğini belirten Öztaşkın, KİPLAS'ın bu projesiyle hem teknoloji ve kalitede gelişmeyi, hem de işçi sağlığı ve iş güvenlicfe, düğün dernek hazırlıkları yapılmığine katkı sağlayacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

Daha sonra "Kimya Sektörü Entegre Yönetim Sistemleri Projesi" imzalandı. TSE Başkanı Malatyalı KİPLAS'a standart belge ve bayraklarını verdi.