Kimyasal Ali de idam edilecek

BAĞDAT (İHA) - Irak Yüksek Mahkemesi, Enfal davasında yargılanan Saddam Hüseyin'in kuzeni ve eski Savunma Bakanı "Kimyasal Ali" lakaplı Ali Hasan el Mecid ve Saddam rejiminin iki üst düzey yöneticisine ölüm cezası verdi.

Mahkeme, 6 sanıktan 5'ini 1987 -1988 yılları arasında "Enfal" kampanyası adı altında 182 bin kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak suçlu buldu. Kimyasal Ali, soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçları işlemekten idam cezasına çarptırıldı. Saddam rejimi döneminin eski savunma bakanı Sultan Haşim el Tai de Enfal kampanyası sırasında soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlemekten suçlu bulunarak idam cezası aldı. Tai, cezanın okunmasının ardından, "Yeni bir şey söylemeyeceğim ama sizi Allah'a havale ediyorum. Ben masumum" dedi.

Reklam
Reklam

Saddam döneminin operasyonlar başkan yardımcısı Hüseyin Raşid el Tikriti de Enfal davasından ölüm cezası aldı. El Tikriti, ceza okunduğu sırada, "Allah'a şükürler olsun çünkü biz Irak'ı savunduk ve suçlu değiliz. Çok yaşa cesur Irak ordusu, çok yaşa Irak, çok yaşa Baas Partisi ve çok yaşa Arap milleti" diye konuştu.

Öte yandan eski askeri istihbarat şefi Ferhan el Cuburi ise ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Cuburi, Kimyasal Ali'ye istihbarat sağlayarak cinayet, soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekten suçlu bulundu. Cuburi ayrıca, bazı sivillerin sınır dışı edilmesindeki rolü nedeniyle cezasına ek olarak artı 10 sene hapis cezası aldı.

Eski askeri istihbarat müdürü Sabir El Duri de, Saddam'a kimyasal silahların nasıl kullanılacağı konusunda bilgi tedarik ederek cinayet, soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlemekten ömür boyu hapis cezası aldı. Musul kentinin eski valisi Tahir el Tani ise delil yetersizliğinden beraat etti.